YELİZ YİRMİBEŞ - Oyak İnşaat, üyelerini ihtiyaçlarını karşılayacak donanımlarıyla konut sahibi yapmaya devam edecek. Marka, ilerleyen dönemlerde bu hedefinin yanı sıra üyelerinin nema gelirlerine katkı sağlayacak lüks konut yapımını da hedeflediğini açıklıyor. 

COVID-19 konut gibi yaşam alanlarında hangi değişimlere sebep olacak, mimari tasarımda, inşaat yatırımlarında neler değişecek? 

COVID-19 salgını insanların yaşam alışkanlıklarını değiştirdiği gibi evlerin kullanım koşullarını da değiştirdi. Artık evler pandemi sürecinin getirmiş olduğu gerekliliklerden dolayı kimi kullanıcılar için uzaktan çalışma alanları kimi kullanıcılar için de tamamen bir ofis haline dönüştü. Bununla birlikte sokağa çıkma kısıtlamaları neticesinde daire sakinlerinin en azından temiz havayı teneffüs edebilecekleri bir alan ihtiyacının önemi ortaya çıktı. Bazı kişiler, apartmanlarında balkonlara, bazıları villa veya bahçeli evlerinde bahçelerine çıkarak bu ihtiyaçlarını gidermeye çalıştı. Bu da OYAK İnşaat’ın binalarındaki teraslı veya balkonlu dairelerin değerini daha da çok ortaya koydu. Bu sürecin sonunda, konut tipleri içerisinde; dışarıdan gelindiğinde sterilize alanlarının, kargo, market alışverişi veya yiyecek siparişlerinde gelecek paketlerin dezenfekte edileceği alanların oluşturulması gibi; mimari değişikliklerin olabileceği tasarımlar ortaya çıkabilir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın paylaştığı Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre, Temmuz ayında da konut satışlarındaki artış devam etti. Siz sektördeki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Özellikle konut kredi faizlerindeki düşüş, konut satışlarında yüksek bir ivme ile artışı sağladı. Bu durum, özellikle yapımı tamamlanmış birinci el konut stoklarının eritilmesine olumlu etki yaptı. Konut sektöründeki bu hareketliliğin en azından sonbahar aylarına kadar devam edeceği ve daha sonra mevsimsel etkilere de bağlı olarak Türkiye ortalamalarına yakın seviyelere ineceği öngörülüyor.