Çinli bilim adamları, ateşe ve küflenmeye karşı olmasının dışında binlerce katlanmaya dayanabilen ultra esnek yapıda ahşap kompozitler geliştirdi. Bir tür yenilenebilir doğal kaynak olan ahşap malzeme, kısa zaman önce Cell Reports’ta yayınlanan bir araştırmaya göre, eksi 40 santigrat dereceden 50 santigrat dereceye kadar uzun vadeli esnekliği koruyor ve 400 ila 500 santigrat dereceye kadar olan açık alevden etkilenmiyor.

Ayrıca, ahşap kompozitler, 75 günlük bir süre boyunca oda sıcaklığında yaklaşık yüzde 90 bağıl nemde yüzde 100’e varan küf önleme oranıyla orijinal görünümlerini korundu. Oysa aynı koşullarda başka bir ahşap, yüzde 100 oranında küfle enfekte oluyor. Hainan Üniversitesi ve Güneybatı Minzu Üniversitesi’nden bilim insanları, sert lignin matrisini hücre duvarından çıkarmak için iki ila beş milimetre kalınlığında düşük yoğunluklu balsa ağacını 100 santigrat derece sıcaklıkta 12 saat süresince alkali sıvı karışımına daldırdı.

MART AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI MART AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

Ardından ahşabı, malzemelere mükemmel esneklik, nem tutma ve alev direnci sağlayan poliakrilamid bazlı modifiye bir hidrojel ile doldurdular. Yapılan çalışma ayrıca, ahşap kompozitlerin, 24 saat boyunca eksi 60 santigrat derece sıcaklıkta 180 derecelik bir bükülme açısı veya vakumlu dehidrasyon ile bin kata dayanabileceğini gösterdi. Araştırmacılar, endüstriyelleştirilmesi kolay hazırlama yönteminin ahşap kompozitlere, inşaat, tıbbi ekipman ve stres sensörlerindeki uygulamalar için potansiyel sunduğunu belirtiyor.