Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) tarafından açıklanan çimento sektörünün ilk 9 aylık verileri doğrultusunda üretilen çimentonun yaklaşık yüzde 10,1’i ihraç edildi.

Türkiye ekonomisinin yapı taşı sektörlerinden biri olan çimento sektörünün Ocak-Eylül dönemi verileri incelediğinde, bölgesel olarak gerçekleştirilen satışlarda en büyük artış Ege ve İç Anadolu Bölgesi’nde kaydedildi.

ÇİMENTO SATIŞLARI 2018’E İYİ BAŞLADI, KÖTÜ DEVAM ETTİ

Rapora göre 2017 yılının ilk aylarında oluşan çetin kış koşullarının 2018’de tekrar etmemesi dolayısıyla yılın ilk iki ayında satışlarda yüzde 31 oranında bir büyüme gerçekleşti.

Satışlar, 2018’in Mart ve Nisan aylarında aylık bazda yüzde 4 ve yüzde 8 artış göstererek normal seyrinde devam etti.

Mayıs’tan başlayarak gerek Ramazan ayı gerekse bayramlar dolayısıyla aylık bazda azalan satışlar, Ağustos sonu ile birlikte devre bazında eksi seviyede tamamladı. Ağustos ayı kadar olmasa da Eylül ayında da üretim ve satışta düşüş yaşandı.

SEKTÖRDE AFRİKA ÜLKELERİ YÜKSELİŞE GEÇTİ

Çimento ihracatında 2018 yılı Eylül ayında 2017’nin aynı ayına göre yüzde 27’lik ve klinker ihracatında da yüzde 53’lük bir artış gerçekleşti.

TÜİK verileri doğrultusunda 2018 yılının Ocak-Eylül döneminde, çimento ve klinker ihracatının en çok artış gösterdiği ülkeler sıralamasında Senegal birinci olurken, onu ABD ve Gine takip etti.

Haiti ve Gana da ihracat oranlarının arttığı pazarlar arasında yerini aldı.