Türkiye Çimento Sanayicileri Birliği (TÜRKÇİMENTO), çimento sektörü için başucu niteliğinde olan "Çimento Mühendisliği El Kitabı"nı yayımladı.

DÖRT BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

Birliğin web sitesi üzerinden yayımlanan ve ücretsiz olarak ulaşılabilen el kitabı, "Çevre ve İklim Değişikliği",  "Kalite", "İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG)" ve "Döner Fırın Sisteminde Refrakter Seçimi" olmak üzere toplam 4 bölümden oluşuyor. 

Dört ayrı bölümün ayrı olarak yer aldığı sitedeki "Çevre ve İklim Değişikliği" bölümünde; çevre boyutları, alternatif yakıt ve alternatif hammadde kullanımı, iklim değişikliği, mevzuat, sürdürülebilirlik raporları, döngüsel ekonomi, hammadde sahaları rehabilitasyonu ve çevre yönetim sistemleri ana başlıkları ile konuların ayrıntıları 68 sayfada ele alınıyor.

Yaklaşık 123 sayfadan oluşan "Kalite" bölümünde; klinker üretiminde kullanılan hammaddeler, klinker modülleri ve fazları, çimento, standartlar, yasal zorunluluklar, analizler, kalite kontrol, kalitede güvence gibi konular kapsamlı olarak inceleniyor.

Toplam 36 sayfalık "İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG)" bölümünde; İSG kanunu uygulamaları, kapalı alanlarda güvenli çalışma, sektörde yüksekte, ateşli işlerde, ön ısıtıcılarda güvenli çalışma, risk değerlendirme çalışmaları, patlamalardan korunma gibi önemli başlıklar ve alt başlıklar yer alıyor.

"Döner Fırın Sisteminde Refrakter Seçimi" bölümünde ise; döner fırınlarda refrakter seçimi yöntemi, fırın koşulları ve refrakter özellikleri, tuğla seçiminde dikkat edilmesi gereken durumlar gibi konular 32 sayfada okuyuculara sunuluyor.