“2019 Yılı İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni”ni online ortamda gerçekleştiren Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği, (ÇCSİB), yoğun katılımla töreni gerçekleştirdi.  T.C Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle’nin katılım gerçekleştirdiği törende, 2019 yılında en fazla ihracat gerçekleştirmiş olan 40 firmanın ödülleri takdim edildi. 
Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği “2019 Yılı İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni”ne online olarak katılan T.C Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, çimento, cam, seramik ve toprak ürünlerinin geçmişten bu yana üretim ve ihracat yapısı içinde önemli bir paya sahip olduğunu belirtti. Bu sektörlerin ihracatta istikrar yakalamaları sebebiyle ülkenin gurur kaynağı olduğunu belirten Pekcan, bu yılda gururlandırdıklarını, bu firmaların kıymetli ve yenilikçi çalışmaları sayesinde sektörlerin uluslararasında başarılarını daha da ileriye taşıyacaklarına inandıklarını söyledi.

 “KÜRESELDE ÇOK DAHA ETKİN ROL OYNAMA POTANSİYELİMZİ VAR”

Pandemi sürecinde dünya ekonomisindeki daralmaya ve Türkiye’nin en büyük ticari ortakları olan ülkelerdeki talep daralmasına rağmen ihracatçıların büyük bir dirençle başarılarına yenilerini eklediklerini belirten Pekcan, 2021-2023 dönemini kapsayan Yeni Ekonomik Program çerçevesinde pandemi sonrasında hızlı toparlanmanın ardından gerçek potansiyelimiz olan yüksek büyüme ve ihracat seviyelerinde başarılı bir performans yakalanacağına inançlarının tam olduğunu aktardı. Ekonomimizin dinamiklerine ve ihracatçıların çalışmalarına güvendiklerini aktaran Pekcan, 2023’e giden süreçte ülkemiz ekonomisini hak ettiği gibi üst sıralara çıkarmada önemli bir mesafe kaydedeceklerine yürekten inandıklarını söyledi. Yeni Ekonomi Programı’nın başarılı bir şekilde uygulanmasında ihracatçılara sorumluluk düştüğünü dile getiren Pekcan, dijital ekonomiye adaptasyonumuzu güçlendirip daha da hızlandıracaklarını açıkladı. Katma değerli, yenilikçi ve yerli üretim kabiliyetini artırarak ihracatı tabana yayarak önümüzdeki süreci en iyi şekilde değerlendirmeyi amaçladıklarını belirten Pekcan, pandemiyle birlikte uluslararası ekonomideki ağırlık merkezlerinin dönüşüme tabi olmasının küresel değer zincirlerinin de bu dönüşümden etkilenmesinin beklendiğini kaydetti. Türkiye’nin pandemi sürecinde küresel değer zincirinde çok daha etkin bir rol oynama potansiyelinin olduğunu vurgulayan Pekcan, ihracatçıların çalışmalarıyla bunu başarabileceklerine inandıklarını sözlerine ekledi. 
“Küresel ticaretteki fırtınaya rağmen Türk ihracatçıları farkını ortaya koyuyor” 
Törende konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, dijital dünyanın tüm imkanlarını kullandıklarını, online olarak düzenlenen bu törenlerin de ihracatçıların yeni normale hızla uyumunu gözler önüne serdiğine dikkat çekti. “İki yıldır küresel ticarette deyim yerindeyse bir fırtınayla karşı karşıyayız” diyen Gülle, ihracatçıların birçok pazarda, ardı ardına gelen şoklar ve zorlu ticari atmosfere rağmen, “Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye” hedefine ulaşmak için önemli bir mücadele sergilediğini söyledi. Son yıllarda küresel ticarette artış bir yana, keskin bir daralma yaşanırken Türk ihracatçısının birçok pazarda farkını ortaya koyduğunun altını çizen Gülle, “Gerek 2019 yılında, gerekse pandemi ile başlayan dönemde, ihracatçımız ürünlerini dünyanın dört bir yanına ulaştırdı, bayrağımız 7 kıtada dalgalandı. Öyle ki 2020’de de birçok sektörümüz rekorlara imza atmayı sürdürdü. Çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri sektörü, tarihinin en yüksek Ağustos ayı ihracat rakamına ulaştı. Bugün ödüllendireceğimiz şampiyon firmalarımız sektör ihracatında kırılan bu rekorda ve sektörün pozitif algısının bugünlere gelmesinde büyük bir rol oynadılar. Yalnızca ödül alan firmalarımızı değil, ülkesi için değer katan, yüreğini ortaya koyan her bir ihracatçımızı gönülden tebrik ediyorum” dedi. 
 
“Pandemi şartlarına rağmen ihracat yükselişe geçti” 

Türkiye ihracatına sağladıkları katkıları nedeniyle sektör ve firma temsilcilerine teşekkürlerini ileten ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, yılın ilk 9 ayında pandemi şartlarına rağmen ihracatın hızla toparlanmaya başladığını ve yükselişe geçtiğini söyledi. Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri sektörlerinin toplam ihracatının bu dönemde yüzde 4 artarak 2.8 milyar dolara çıktığını belirten Çenesiz, sektörlerin 2020 yılına yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda büyüme hedefi ile başladığını ancak Covid-19 salgınının bu hedefleri değiştirmeye mecbur bıraktığını kaydetti. Sektörün öncelikle krizden en az hasarla çıkmaya odaklandığını ifade eden Çenesiz, ardından yeni normal olarak adlandırılan süreçte bölgenin en önemli ve kaliteli üreticisi olarak yeniden yapılanacak küresel tedarik zincirlerinden azami pay artışı sağlamayı hedeflediklerini söyledi. 
2020 yılının ilk 9 aylık verilerine göre, çimento sektörü ihracatı yüzde 25 artarak 840 milyon dolar olarak gerçekleştiğini dile getiren Çenesiz,  aynı dönemde cam sektörü toplam ihracatının ise 620 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, 2020 yılının ilk 9 ayında seramik sektör toplamında ihracatın ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artarak 925 milyon dolar olduğunu aktardı.  
“İhracatta başarı, ‘kalite ve tasarımla’ geliyor”

Çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri sektörünün ihracatını 2019 yılında en çok artıran üçüncü sektör olduğunu vurgulayan Çenesiz, ulusal hedeflerle uyum içinde çalışan Birliklerinin 2019 yılındaki toplam ihracatının, bir önceki yıla göre değer bazında yüzde 16 arttığını vurguladı. 2019 yılı ihracatının 3.7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, bu  noktada, sektörlerin 2019 yılında dünya ticaretinin daraldığı ve küresel korumacılığın hızla arttığı ortamda yüksek bir ihracat performansı gösterdiğini ve Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir ihracat artışı gerçekleştirdiğini söyledi.