Her yeni projede yeni teknolojileri kullandıklarını, çevreye duyarlı, uzun ömürlü malzemeleri tercih ettiklerini söyleyen Fırat Life Style COO’su Ahmet Fırat, “Dayanıklılığa ve güvenliğe verdiğimiz önemle birlikte estetik açıdan en modern, en lüks, kalite ve şıklıktan ödün vermeyen malzemeler tercih ediyoruz” dedi.

Ahmet Fırat ile gelişen teknolojinin gayrimenkul sektörüne katkılarını, devam eden projelerini, malzemeleri seçimi kriterlerini ve 2022 yılı beklentilerini konuştuk. 

Firmanız 2021 yılını nasıl değerlendiriyor? 2022 için beklentileriniz nelerdir?

İnşaat ve gayrimenkul sektörü açısından 2021 yılı için küresel olarak değerlendirme yapıldığında, dikkat çeken en önemli unsurun “pandemi“ olduğunu görmekteyiz. Bu sebeple, değişen tüketici ihtiyaçları, kapanmalardan dolayı evden dışarı çıkamayan halk ve ikinci bir unsur olarak, yılın ilk çeğreğinde artışa geçen konut faizleri, diğer birçoğunda olduğu gibi, sektörü adeta vardavelası olmayan bir tekneye çevirmiştir. Ayakta ve dengede kalmak ne kadar zor olsa da, 2021 yılı için Fırat Life Style ailesi olarak, konuyu gündemimize erken vakitte alıp, sorun ihtiva eden bu konulara yönelik AR-GE çalışmaları yaptık. VELUX ANKARA projemiz; inşa süreciyle paralel giden satış grafiği ile arzu ettiğimiz gidişatın göstergesi niteliğindedir. 

Her zaman bir adım ötesini görerek önlem ve aksiyon alan firmamız nezdinde, 2022 yılını daha olumlu verilerle karşılamayı bekliyoruz. Yakın zaman içerisinde gerçekleşen faiz indirimi, gayrimenkul veya konut satış sektörünü hareketlendirecektir. Mevduat faizlerindeki skalanın seyrindeki düşüş, bugün olduğu gibi, 2022’de de gayrimenkul piyasasını olumlu yönde etkileyecektir.

"İÇ DENETİM MEKANİZMASI GÖREVİ ÜSTLENİYORUZ" "İÇ DENETİM MEKANİZMASI GÖREVİ ÜSTLENİYORUZ"

Gayrimenkul sektörünün gündemi nedir? Şirketiniz sektörün neresinde konumlanıyor?

Artan maliyetler, sektörün gündemini fazlasıyla meşgul etmektedir. Burada şu benzetmeyi yapabiliriz: Bir öğrencinin zor bir sınav karşısındaki tutumu… Sınavın zorluğu tüm öğrencilere yöneliktir; fakat her öğrenci zorluğu kendisine mâl etmektedir. Buradaki örnekte olduğu gibi, yaşanan zorluğa tümevarımsal yaklaşımda bulunulduğu sürece başarılı sonuca ulaşılabilir. Bu sayede eller taşın altına sokulmalıdır. Yani, maliyetler artabilir; üretim kalitesi bozulmamalıdır, kârdan feragat edilmelidir. Bu da ancak iyi bir muhasebe ile mümkün olabilir. 

Fırat Life Style da bu nitelikleri prensip edinerek geçmişten gelen tecrübesi ile sektörde adeta bir domino görevi görmektedir. Dikkat edilen unsurlar neticesinde firmamız, vaktinde veya öncesinde teslim edilen projeler ile, başta Ankara olmak üzere, yurt içi ve yurt dışında kaliteli sonuçlar ortaya çıkarmaya devam edecektir.

Günümüz teknolojinin altın çağını yaşıyor. Sizce teknolojinin gayrimenkul sektörüne katkısı nedir?

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte gayrimenkul sektöründe üretim şekilleri de değişmekte ve gelişmektedir. Biz de bu sayede gelişiyoruz ve her yeni projeye bu gelişimi entegre etmeye gayret gösteriyoruz.

Çağa ayak uydurmak, takip edilme potansiyelini de güçlendirir. Böylelikle, satış ofisini ziyaret eden bir kişi veya taahhüt edilecek bir inşaatı talep eden bir kurum/oluşum, çoklu olarak dönüş sağlamaktadır. Fırat Life Style olarak bizler de konuya bu açıdan bakıyoruz. 

Tarafımızca üretilen ve akabinde teslim edilen konutlara geldiğimizde; üretimlerimiz, mekanlarımızın daha konforlu olması amacıyla geliştirilen donatılar ve malzemeler, modern yaşam koşullarına uyum sağlayacak ya da kullanıcı ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde geliştirilmektedir. Burada önemli olan, teknolojik açıdan, tüketicilerin yaşamlarını daha rahat ve kolay hale getirecek yeniliklerin kullanılmasıdır. 

Birçok konuda olduğu gibi, bu konuda da empati kurmak elzemdir. Biz, tüketici olduğumuzda; alt yapısı gelişmemiş teknolojiye uyum sağlayamayan bir ürün almak istemeyiz. Bu yüzden ve sonuç olarak, inşaat ve gayrimenkul üretiminde teknoloji algısı, sektörün lokomotifi olmak adına önemli bir adımdır.

Devam eden projelerimizden Velux Ankara, Natura Yalıkavak ne gibi özellikleri içerisinde barındırıyor? Ne zaman tamamlanacak? Güvenlik ve diğer hangi olanakları ile öne çıkacak?

Tamamen “insan“  kavramını merkezine alarak keyifli ve farklı yaşam biçimlerini bir araya getiren, 72 dönümlük alan üzerine kurulu Velux Ankara projemiz,  100’e yakın bitki çeşitleri ile yeşillendirilerek muhteşem bir doğaya sahip 18.000metrekarelik peyzaj alanına sahiptir. Bu alanlar dahil olmak üzere proje genelinde araç girişinin olmaması (car-free yaşam) hem güvenliği sağlıyor hem de yatırımcısına ve kullanıcısına şehrin ortasında doğal yaşam alanı sunuyor; her daireye tahsisli kapalı otoparklar, ekstra ihtiyacı destekleyecek açık otoparklar, çocuk oyun alanları, çok amaçlı spor sahası, yürüyüş yolu ve kentin naturasına hitap edecek sosyal donatı alanları ile müşterilerine ayrıcalıklı bir yaşamın kapılarını açıyor. Cephe tasarımında mümkün olduğu kadar sade, katlarda ise tekdüzeliği kırmak için solar-pragmatik özelliğe sahip blokların kat sayıları farklı tasarlanmıştır. Bununla birlikte özellikle şairlere ilham veren, şiirlere konu olan İspanyol Merdivenleri detayı ile Velux Ankara’nın modern mimarisi; açık hava AVM yatırımcısına ve ziyaretçilerine keyifle vakit geçirebileceği bir alan arz ediyor. Giyimden restorana, eczaneden kozmetiğe, marketten kırtasiyeye ve yarı olimpik yüzme havuzu bulunan spor kompleksine kadar her bir ögesiyle yatırımcılarımıza “zamanı armağan ettiğimiz“ bir projedir. Ankara’nın ticaret noktası olarak bilinen İstanbul Yolu üzerinde yükselen Velux Ankara şehrin birçok merkezine yakınlığı ile de hayatı kolaylaştırmaktadır. Ayrıca, resmi teslim tarihi 2022 Aralık ayıdır. 

Natura Yalıkavak projemiz ise 18 Blok, 33 bağımsız bölümden oluşmaktadır. 3+1 ve 2+1 daire tiplerini en konforlu biçimde müşterileriyle buluşturmaktadır. Her odasının birebir görüş alanında olduğu muhteşem deniz manzaralı dairelerde güne başlamak enerjinizi maksimuma çıkaracaktır. Umuyoruz ki, yılın iş yoğunluğu ve stresinden sonra zorlu koşulların yüklediği yorgunluğu Natura Yalıkavak’ da bir nefes egzersizi ile tek seferde atabileceksiniz. Gümüşlük ve Yalıkavak’ ın ortasında yer alan projemiz, hem manzara hem de aradığınız sessizliği bulabileceğiniz bir yere sahiptir. Didim ve Yunan Adaları’nı buradan hava şartlarına bağlı olarak görebileceksiniz; ayrıca site, içerisinde havuz, açık hava sporları ve eğlence olanakları sağlamaktadır. Güvenlik açısından site güvenliği 24 saat izlenen geniş kamera ağları ve fiziki güvenlikleri ile huzurlu bir yaşamı vadetmektedir. Natura Yalıkavak projemizde, 2021 yılı mayıs ayında, yaşam başlamıştır. 

Projelerinizde estetik, konforlu ve aynı zamanda güvenli yapılar imar edebilmek adına yapı malzemeleri seçimi vb. kriterler neler oluyor? 

Her yeni projede yeni teknolojileri kullanarak daha kaliteli ve daha güvenli yapılar elde ediyoruz; kullanılan malzemelerin çevreye duyarlı, uzun ömürlü olmasına özen gösteriyoruz, bu sayede projeler meydana getirirken sürdürülebilirliğe önem veriyoruz.

Daire içlerinde kullanılan her detay, insan hayatını tehdit edecek unsurlardan arınmış olarak işleme alınmaktadır. Dayanıklılığa ve güvenliğe verdiğimiz önemle birlikte estetik açıdan en modern, en lüks, kalite ve şıklıktan ödün vermeyen malzemeler tercih ediyoruz. 

Proje ürettiğimiz dönemin en iyi mimarları ile çalışıyoruz; yeni tasarımlar, kaliteli materyaller ile birleşince oldukça etkileyici neticeler vuku buluyor. Ekip arkadaşlarımızın tamamı da yaşam alanı dediğimiz yapıların en doğru ve sağlam olması için çalışıyor. Hal böyle iken; estetik, konfor ve güven kaçınılmaz oluyor.