YELİZ YİRMİBEŞ - Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi birçok yönüyle örnek teşkil eden bir proje. Sürdürülebilir özelliklere sahip olan projeyi, İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi Direktörü Kazım Gökhan Elgin ile konuştuk. 


Açılışı yakın zamanda gerçekleşen Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesinde nasıl bir çalışma gerçekleştirdiniz? 

Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi çok özellikli ve önemli bir hastane diyebilirim. Çünkü İstanbul’un ana arterlerinde açılabilirliği ve havadan ulaşılabilirliği olan bir ihtisas hastanesidir. Biz de bu hastanenin depreme karşı dayanıklı hale gelmesi ve aynı zamanda da uluslararası standartlarda hastane hizmetini çok etkin, verimli bir şekilde verebilecek bir hastane olmasını çok önemsedik. Bunun yanında mühendislik ve mimari olarak bu hastaneyi planlarken sağlık hizmetini aksatamazdık çünkü bu hastanenin yıllık 1,5 milyon poliklinik hastası, 45 bin ameliyatı, 700 bin civarında da acil servis hastası var. Dolayısıyla bu hastaneyi kapatarak çalışmak mümkün olmazdı, bu sebeple etaplı olarak planladık. Boş arazide yapıp mevcut binayı transfer ederek ve yıktığımız eski yere de 2. etabını yaparak ilerliyoruz. Tüm bu gelişmeler, çalışmalar bizim için ayrı bir gurur vesilesi oldu.
Hastane 303 bin metrekare kare kapalı alana sahip 5 bloktan oluşuyor.193 poliklinik ve 1.105 yatak kapasitesine sahip olmasının yanında sunduğu otopark, yeşil alan ve diğer hizmetleriyle hasta ve yakınlarına tüm kolaylığı sağlıyor.

Bildiğimiz kadarıyla Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi, LEED Gold sertifikası ve Dünya Bankası IFC tarafından EDGE sertifikası almaya hak kazanan dünyanın ilk kamu hastanesi. Bu sertifikaları alabilmek adına yapımında ve malzeme seçiminde hangi kriterlere dikkat ettiniz?

Bu hastaneyi sıradan bir bina şeklinde yapamazdık. Uluslararası standartlarda ve yine yeşil bina konseptine uygun LEED Gold ve EDGE sertifikasını alacak düzeyde yaptık. Bunlar çok önemli detaylar çünkü kamuda bu sertifikayı alacak olan ilk hastane. Bu hastanenin modern mimari tasarım ve teknik özelliklerinin yanı sıra göze çarpan en önemli özellikleri; trijenarasyon sistemi ile hem elektriğini üretebilecek hem de kendi ısıtma ve soğutmasını sağlayabilecek altyapıda, karbon salınımı konusunda çevreci ve akıllı bina olarak dizayn edilmiş olmasıdır. 
Geçtiğimiz günlerde bizi sevindiren bir gelişmeden de bahsetmek isiyorum. 18-20 Temmuz 2019 tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri Teksas Eyaletinde gerçekleştirilecek olan 4. Uluslararası Sürdürülebilir Yapılar Sempozyumu kapsamında düzenlenen ve yarışma jürisini Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Texas Tech Üniversitesi, Texas A&M Commerce Üniversitesi, Amerikan Mimarlar Enstitüsü ve ABD Yeşil Binalar Konseyi’nden kent uzmanlarının oluşturduğu ‘ISBS2019 Sustainability Award – En İyi Sürdürülebilir Uygulamalar Yarışması’’nın sonucunda Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Projesi Sürdürülebilir Yapı- Sağlık Tesisi Kategorisinde birinci seçilmiştir. Yaptığımız işlerin böyle önemli ve gurur verici çıktılarını görmek bizleri çok sevindiriyor. Buradan sizin vasıtanızla bu ve diğer projelerimize emeği geçen tüm İPKB ailesine teşekkürlerimi iletiyorum.