Yerleşim birimlerinin dayanıklı, sağlıklı yapılara, cephelere sahip olmasında “uygulama sürecinin” önemine vurgu yapan CEPHEDER Yönetim Kurulu Başkanı Cengizhan Okur, “CEPHEDER’in 2022 yılındaki en önemli misyonlarından birisi mesleki yeterlilik standartlarının oluşturulması olacak” dedi. 

CEPHEDER 2022 yılına nasıl bakıyor? Sektörü yerli- yurt dışı karşılaştırmalı olarak değerlendirir misiniz?

2022 yılına, enerji ve hammadde olmak üzere pek çok girdi maliyetinde artış, hammaddeye ulaşım güçlüğü, navlun sorunları, döviz kurlarında ve enflasyonda artış ile giriyoruz. Tedarik zinciri ve navlun sıkıntıları bütün dünyada önemli sorunlar. Bu durumun 2022 yılının ilk yarısında da süreceğini düşünüyoruz. Bununla birlikte, cephe sektörünün ihracat pazarlarına yönelerek büyümeye devam edeceğini ön görebiliriz. Kurun belli bir dengeye ulaşmasının ve kamu otoritelerinin ekonomiden yönetmeliklere her tür desteğinin iç pazardaki gelişimlerde önemli etkileri olacaktır.

Türkiye inşaat sektörü, köklü bileşenleri ile oldukça güçlü bir konumda. Özellikle üretim kapasitesi ve uygulama bilgisi ile farklı pazarlara olan yakınlığını avantaja dönüştürebilecek ve sağlıklı bir şekilde büyümeye devam edebilecek altyapıya sahip. Bunun için mevcut kapasitenin ve bilgi birikiminin arttırılarak devam edilmesi, tedarik zincirlerinin değer zincirleri ile değiştirilmesi ve ürünlerimizin teknolojik altyapımızı kullanarak daha fazla katma değerli ürünlerle ikamesi ile sektörümüz büyüyerek devam edecektir. Önümüzdeki yıllarda Avrupa pazarının yanı sıra çok hızlı bir büyüme kapasitesine sahip Orta Doğu pazarına olan yakınlığımızın da çok büyük bir avantaj olacağına ihracatımızın mevcut iç pazar ihtiyacımızla beraber büyümeye katkı sağlayacağına inanıyoruz.

Soğuk kış şartlarının hüküm sürdüğü ve enerji maliyetlerinin giderek sorun haline geldiği şu dönemde cephe sistemlerinin önemi konusunda neler söylemek istersiniz?

Cephe sistemlerinde, ısı kayıplarının ve soğutma yüklerinin en aza indirilebileceği, tasarım kriterleri ve malzeme seçimleri yapılması önemlidir. En az enerji sarfiyatı ile maksimum konforu sağlayacak ürünler sistem performansını belirleyecek. Burada ise karşımıza özellikle ekonomik nedenlere dayalı handikaplar gelebiliyor. Sistem performansını artırmaya çalıştıkça, ilk yatırım maliyeti artmaktadır. Bu konunun malzeme üreticileri ile birlikte değerlendirilmesi sistemler için çok önemlidir.

Özellikle kış döneminde cephe kaplamalarında nelere dikkat edilmeli? Bu konudaki önerileriniz nelerdir? 

Kış döneminde ısı kayıplarının en aza indirilmesi ve iç mekanlarda yoğuşma olmasının önüne geçilmesi gereklidir. Yoğuşma söz konusu olan bina kabuğunda, iç mekânda küf oluşumu, iç mekân malzemelerinin bozulmasına neden olacaktır. Özellikle küf, insan sağlığını da etkileyecek bir konudur.

Isı performansının düşük olması ise, enerjinin her gün daha da önem kazandığı süreçte, maliyetleri de yüksek olan kaynakların, efektif kullanılamaması anlamına gelecektir. Bina kabuğunda yer alan bütün cephe kaplama sistemlerinde, ısı kaybını en aza indirecek, katmanlar, malzemeler seçilmesi, yapı fiziğine uygun detaylar oluşturulması, bize ekonomik olarak geri dönüşü olacak çalışmalardır. Tasarımcılar, cephe uygulama firmaları, yatırımcılar gibi konunun bürün tarafları ile malzeme, detay, yapı fiziği ve fizibilite çalışmaları ile sistemler geliştirmek, uzun vadede genel sistemler için de önemli bir çalışma olacaktır.

Derneğiniz 2022’de yeni hangi planları uygulamaya alacak?

CEPHEDER’in 2022 yılındaki en önemli misyonlarından biri mesleki yeterlilik standartlarının oluşturulması. Yerleşim birimlerinin dayanıklı, sağlıklı yapılara, cephelere sahip olmasında uygulama sürecinin önemi de ortada. Yapılacak mesleki eğitimlerle belirlenen standartlarda hizmet veren ekipler Türkiye’de olduğu kadar yurt dışındaki projelere de değer katacak.

NİSAN AYINDA KİRA ARTIŞLARI: TİCARİ YÜZDE 57, KONUT YÜZDE 25 NİSAN AYINDA KİRA ARTIŞLARI: TİCARİ YÜZDE 57, KONUT YÜZDE 25

Ayrıca, kaliteli ürün, uygulama ve işçiliğin önemini kamuoyundaki tüm paydaşlara da anlatmak, kullanıcıların bilinçlendirilmesi ile insan hayatını olumsuz etkileyen koşulları en aza indirecek sistemler hakkında bilgi vermek, CEPHEDER’in 2022 yılı içinde gerçekleştirmeyi planladığı bir başka önemli hedef.

Şubat ayında başladığımız ayda iki kere gerçekleşecek olan “Çatı ve Cephe Buluşmaları” webinar serisi ile sektörle ilgili çeşitli konularda sektör profesyonelleri, öğrenciler kısaca tüm dinleyicileri bilgilendirmek, bilgilerini güncellemek istiyoruz.