YELİZ YİRMİBEŞ - Çalışmalarının odağında müşteri memnuniyeti olan Sistem Çatı, projeye özel çözümleri ile inşaat sektörüne fayda sağlamaya devam ediyor. Villa, apartman gibi konut yapılarının yanı sıra hastane, okul gibi farklı tipolojideki yapıların cephe ve çatılarına çözüm sunan markanın gündemini, Genel Müdür Semih Dede ile konuştuk. 

Çatı ve cephede uygulanacak yapı malzemelerinin tercihinde hangi kriterlere dikkat edilmeli?

Çatı ve cephede uygulanacak malzemeler TSE, İSO gibi belgelere sahip olmalıdır. Malzemenin geri dönüşüme uygun olması, mutlaka ısı yalıtımı kullanılması, hava kanallarının uygulanabileceği malzemelerinin tercih edilmesi önemlidir. Ayrıca kullanılacak malzemeler deniz kenarı, dağlık bölge ve iklim sıcaklıkları göz önünde bulundurularak seçilmelidir. Her metal her bölgede kullanılmamalıdır. Bu gibi durumlarda doğru firmalara danışarak destek alınmalıdır.

Yapıların işlevselliği kadar tasarımı açısından da çatı ve cephe çözümleri önemli. Çatı ve cephe   malzemelerinin estetik açısından önemi nedir? 

Müşterilerimize en iyi çözümler suna bilmek için dünya üzerindeki tüm fuarları takip ediyor, yenilik açısından müşterilerimize doğru malzeme tanımı yaparak binanın görselliğine en uygun malzeme ile çözüm sunuyoruz. 
Yeni inşaat projeleri kadar çatı ve cephede onarım işleri de özellikle yaz aylarında artıyor. Renovasyon projelerinde neye dikkat edilmeli?
Yapılar zamanla değişen hayat şartları, gelişen teknoloji ve koşulların daha sert olması gibi nedenlerle bir süre sonra özgün işlevlerini yitirirler. Bu durumlara maruz kalan yapılarda özellikle değişim ve yenilenme isteyen çok şey barınır. Ancak renovasyon yapılırken de tarihi dokunun korunması ön planda olmalıdır. Geçmişten günümüze kadar her koşula dayanmış olan bir tarihi yapı ya da mekânın eski estetik görünümü ve tarihsel görünümünün yitirilmesi doğru bir durum değildir.

Çözüm sunduğunuz projelere örnek verir misiniz?  

İ.T.Ü Taşkışla Mimarlık Fakültesi, İ.T.Ü Maçka İşletme Fakültesi, Betül Tekerekoğlu Mimarlık, Hayat Holding, Alataş Mimarlık, Eti, Ankas Mühendislik, Kuzu Grup gibi markaların tümünde villa projelerine çözüm sunduk.