“Çelik Sektöründe Kapasite Fazlası Küresel Forumu Bakanlar Toplantısı” Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis’in başkanlığında Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanı sıra aralarında ABD Ticaret Temsilcisi Robert E. Lighthizer ile Lüksemburg Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Jean Asselborn da bulunduğu 30 ülkeden bakanlar ve üst düzey yetkililerin katılımıyla gerçekleşti.

"Çelik sektöründe talep açıklığı büyük ve yapısal bir sorun"

Çelik sektöründe yaşanan kapasite fazlasının ve düşük fiyatların etkilerine dikkat çeken Pekcan, bu sebeple sektörün çeşitli zorluklar yaşadığını, bu durumun Covid-19’un etkisiyle daha da kötü bir duruma geldiğine işaret etti. Dünya Çelik Derneği’nin son tahminlerine göre sektörde 2020 yılı ve sonrası için ufak çaplı bir toparlanma beklediğine işaret eden Pekcan, talep açığının büyüklüğüne ve yapısallığına dikkat çekti.
Pandemi nedeniyle ülkelerin korumacı politikalara da yöneldiğini söyleyen Pekcan, çelik piyasasına dair politikaların pazar koşulları ile belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Son dönemde bazı büyük çelik üreticisi ülkelerin ve ülke gruplarının normal ticaret akışını bozan önlemler ile ithalatı engelleyici politikalar uygulamasını hatırlatan Pekcan, bu konuda haksız tedbirlere karşı daha kapsamlı iş birliği yapması ve sorunun temel nedenine odaklanılması gerektiğinin altını çizdi. Sektörde yaşanan kapasite fazlasının küresel ölçekte bir sorun olduğunu belirten Pekcan, çözüm için ülkelerin birlikte çalışması gerektiğini söyledi. Pekcan, bu amaçla Forumun çözüm amaçlı çalışmalarının devamını desteklediklerini, tüm büyük aktörlerin katılımıyla forumun amacına en iyi şekilde hizmet edebileceğini düşündüklerini sözlerine ekledi.