Isıtma sistemlerinde devrim olarak nitelendirilen termal iletkenliğe sahip, yüzde 50 enerji tasarrufu sağlayan yeni nesil teknolojisi ile tüm dünyanın sıkıntı çektiği enerji sorununu en aza indirmeyi hedeflediklerini belirten CaloEnergia Enerji Sistemleri Genel Müdürü Makine Mühendisi Anıl Özmen, ayrıca tüm üretim ağını ülkemize taşıyarak dünyanın yeni nesil enerji tasarruflu radyatörünü, kombisini ülkemizden dünyaya ihraç etmeyi planladıklarını söyledi. “Sunduğumuz tasarrufla radyatör, kombi, fancoil hatta hava perdelerinde havuz ısıtmaları gibi tüm ısıtma sistemlerinde var olacağız. Bununla ilgili 2023 yılında tüm sistemlerimiz ile pazarlara girmiş olacağız” diyen Özmen, sorularımızı yanıtladı.

"2023'TE TÜM ÜRÜNLERİMİZLE PAZARDA YERİMİZİ ALACAĞIZ"

Öncelikle sizi ve firmanızı biraz daha yakından tanıyabilir miyiz?
İstanbul Silivri doğumluyum ve hâlen de orada ikamet etmekteyim. Makine mühendisiyim ve ısı sistemleri konusu tam anlamıyla uzmanlık alanım. Uzun zamandır ısı sistemleri ile ilgili birçok deneyimim ve çalışmam oldu. Fakat böyle bir teknoloji ile karşılaşınca bildiklerimi unutur oldum. Gerçekten çok ama çok heyecanlandım. Calo Enerji olarak ülkemize getirdiğimiz bu yeni nesil özel radyatörlerimiz ile küresel anlamda tüm dünyanın sıkıntı çektiği enerji sorununu en aza indirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca tüm üretim ağını ülkemize taşıyarak dünyanın yeni nesil enerji tasarruflu radyatörünü, kombisini ülkemizden karşılamayı düşünüyoruz. Böylelikle ülkemize girecek ciddi bir nakit akışından bahsediyoruz. Calo Enerji olarak sürekli yeniliklere açığız. Bu yüzden de genç, dinamik ve ileri görüşlü mühendis ve diğer çalışma arkadaşlarımızla çalışmaktayız. Ar-Ge çalışmalarımız farklı ürün yelpazeleri için de devam etmektedir. Ürünün patenti bize ait olup yeni nesil teknolojimiz ile tüm dünyada enerji sektörünün gündemine oturmayı hedefliyoruz. Aslında bize gelen tepkiler de bu yönde. Şu an için sadece radyatör satıcısı gibi gözüksek de işin içeriği öyle değil. Sunduğumuz tasarrufla radyatör, kombi, fancoil hatta hava perdelerinde havuz ısıtmaları gibi tüm ısıtma sistemlerinde var olacağız. Bununla ilgili 2023 yılında tüm sistemlerimiz ile pazarlara girmiş olacağız. Fakat şu anda aktif olarak radyatörümüzle pazara girmiş bulunmaktayız. Ve inanılmaz hızlı gelişimle birçok alanda yerimizi almış bulunmaktayız. Ürünümüzün temelinde minimum yüzde 50 enerji tasarrufuyla karşınıza çıkıyoruz.

"YÜZDE 80 DAHA AZ ISI KAYBI"

Yüzde 50 enerji tasarrufu sağladığını söylediğiniz sisteminiz ve bu sistemin çalışma prensipleri hakkında bilgi verir misiniz?
Radyatörlerimiz şu an için alüminyum kaplama olup sac kaplama için de çalışmalarımız devam etmektedir. Diğer alışagelmiş radyatörlere göre yüzde 95 daha az su kullanarak kapalı sistem seri bağlantı ile çalışmaktadır. Ayrıca kullandığımız yeni teknoloji ile radyatörlerin içinden suyu dolaştırmak zorunda kalmadan bu işlemi yapmaktayız. Böylelikle ısı kaybımız yüzde 80 daha az olmaktadır. Radyatörlerimizin içinde bulunan her dilimin içinde adını “özel” koyduğumuz çubuklarımız mevcuttur. Uzun çalışmalar sonucu meydana gelen teknolojimizin içeriğinde geleceğin enerjisi olarak kabul edilen bor madenini de kullanmaktayız. Bu çubuklarımızın içinde özel karışımımız mevcuttur ve uç kısımlarına sıcak suyun değmesi yeterlidir. 6 metreye kadar bu çubuk suyun sıcaklığını homojen bir şekilde iletmektedir. Ve çubuğun uzunluğu süreyi etkilememektedir. Böylelikle yüzde 95 daha az su ile ısıttığımız radyatörlerimizden çıkan su yüzde 80 daha az ısı kaybına uğrar. Bu denli az ısı kaybı olması kombiye geri gelen suyun tekrar radyatörlere verilirken çok fazla enerji kullanmasına gerek duymamaktadır. Ayrıca düşük güçlü pompalar kullanarak ilk kurulum maliyetini de ciddi anlamda düşürmekteyiz. Pompanın gücü itibariyle yüzde 70 daha az elektrik kullanmaktayız. Elektrikli radyatörlerimizde de 4’te 1’i kadar elektrik gücü kullanarak aynı sıcaklığı verebilmekteyiz. Bu da ciddi bir elektrik tasarrufu anlamına gelmektedir. Doğal gazdan yüzde 50 tasarruf elektrikten yüzde 70 tasarruf ve tabii ki suyu yüzde 95 daha az kullanarak ne kadar çevreci ve ekonomik bir sistem olduğunu kanıtlayabiliyoruz.

"ALIŞILAGELMİŞ SİSTEMLERDEN ÇOK FARKLI BİR TEKNOLOJİ"

Sistemle ilgili en çok merak edilen ve size sorulan hususlar nelerdir?
Meslektaşlarım ve değerli hocalarımın özellikle takıldığı konu bu denli iletkenliğimiz ve ısı kaybını nasıl önlediğimiz olmaktadır. Alışagelmiş sistemlerden çok farklı bir teknoloji olduğumuz ve daha önce hiçbir örneğimiz olmadığı için bu denli soruların gelmesi çok normaldir. Ayrıca tasarruf konusunda da çok sayıda sorular gelmektedir. Hatta ilk aşamada deney radyatörlerimiz ile kapıları aşındırdık! Çünkü o kadar büyük bir yenilik ki mühendis arkadaşların ve ısı sistemleri uzmanlarının ilgisini çekmesiyle birlikte inanması çok güç bir ürün. Yaptığımız anlatım ve deneylerimizle ön yargıları tamamen kırıp ürünümüz hakkında tüm düşünceler hayranlık üzerine kuruluyor.

"İÇ DENETİM MEKANİZMASI GÖREVİ ÜSTLENİYORUZ" "İÇ DENETİM MEKANİZMASI GÖREVİ ÜSTLENİYORUZ"

Sisteminizdeki radyatörlerin piyasada bilinen radyatörlerden farkı var mı?
Daha önce de bahsettiğim gibi radyatörlerimiz yüzde 95 az su ile işlev görmektedir. Isı kaybı yüzde 80 daha azdır. Çünkü suyu radyatörlerin içinde dolaştırmak yerine aynı hat üzerinden devam ettirmekteyiz. Kullandığımız "özel" karışım ile ortalama 9.3 saniyede radyatörümüzün tamamını homojen bir şekilde ısıtmaktayız. ECO olarak ürettiğimiz radyatörlerimizde diğer radyatörlere göre ısıl değeri eşdeğerdir fakat farkımız bizim bunu daha hızlı ve enerji tasarrufuyla yapmamızdır. PRO olarak ürettiğimiz radyatörlerimizde ise bu çok daha etkileyici hale gelmektedir. Radyatörlerin ısıl değeri diğer radyatörlere göre daha yüksek ve enerji tasarrufu aynı şekildedir. Bunların yanı sıra istediğimiz renk ve boyutta radyatörlerimizi üretebiliyor hatta üzerlerine istediğiniz baskıyı da yapabilmekteyiz. 6 metreye kadar aynı miktar su ile ısıtabiliyor ve enerji tasarrufunu sağlayabiliyoruz. Elektrikli radyatörlerimiz de yağlı peteklerden yüzde 70 daha tasarrufludur.

"70 YILLIK YAŞLANDIRMA DENEYLERİMİZ MEVCUTTUR"

Sisteminizin sunduğu diğer avantajlardan bahseder misiniz?
Minimum yüzde 50 tasarruf sağlatan radyatörlerimizi tercih edilen renk ile üretebilmekteyiz. Ayrıca radyatörlerimiz üzerinde istediğiniz resmi ve baskıyı yapabilmekteyiz.

Sisteminiz için ne kadar garanti süresi veriyorsunuz?
Kullandığımız teknolojide 70 yıllık yaşlandırma deneylerimiz mevcuttur. Herhangi bir şekilde bozulma veya erozyon ile karşılaşılmadı fakat biz Calo Enerji olarak resmiyet adına 10 yıllık garanti vermekteyiz. Geniş servis ağımız ve özel eğitim alan ekibimizle 24 saat içinde müdahale etme sözü vermekteyiz.

"SAYIN BAKANIMIZ ÜRÜNÜMÜZ İLE ÖZEL OLARAK İLGİLENDİLER"

Sisteminiz ve ürünlerinizle ilgili şu ana kadar iç piyasada ne tür tepkiler alıyorsunuz?
Bu güne kadar yaptığımız görüşmelerde insanların heyecanını yüzlerinden okuyabiliyorum. Bu anlamda Enerji Bakanımız Sayın Fatih Dönmez Bey de dahil Calo Enerji ekibini makamında ağırladı ve ürünümüz ile özel olarak ilgilendi. Hatta bizimle daha yakından ilgilenebilmek adına heyetini görevlendirdi. Kendisine bu ilgisinden dolayı buradan teşekkür ediyorum. Ayrıca büyük inşaat firmaları ve değerli firma sahipleri Calo Enerji teknolojisini gördüklerinde bizleri sıcak bir şekilde karşıladılar. Sonuçta büyük bir yenilik ve herkes bu yeniliğin bir parçası olmak için adımlar attı. Yakın zamanda Calo Enerji ülke geneline yayılacak ve bundan dolayı Calo Enerji ekibi adına kendimizle gurur duyuyorum.

"ÖNCELİKLE PİLOT BÖLGELERE BAYİLİK VERMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ"

Bayilik yapılanmanız ve satış pazarlama politikanız nasıl olacak?
Hâlihazırda bayilik yapılanmamız için uzman ekibimiz ile çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Öncelikle pilot bölgelere bayilik vermeyi düşünüyoruz. Daha sonrasında dünyaya açılmayı hedefliyoruz. Aynı şekilde saha elemanlarımız da büyük bir çaba sarf etmekteler. Hepsi özel olarak dinamik ve deneyimli arkadaşlardan seçilmiştir. Şu an için hem satış hem de tanıtım ekibimiz sahada aktif olarak görev almaktadır.