50 yılı aşkın süredir Türkiye’de çalışmalarını sürdüren Mercedes-Benz Türk, başarı grafiğini her geçen gün artırıyor. Çalışmalarında müşterilerinin ihtiyaç ve taleplerini dikkate alan markanın gündemini, Mercedes-Benz Türk Kamyon ve Satış Pazarlama Direktörü Bahadır Özbayır ile konuştuk. 

Mercedes-Benz Türk, 50 yılı aşkın zamandır faaliyet gösteriyor. Markanın bugün geldiği nokta hakkında bilgi verir misiniz?

Mercedes-Benz Türk olarak 50 yılı aşkın süredir Türkiye’deyiz, Türkiye’ye yatırım yapıyor, Türkiye ile birlikte büyümeye devam ediyoruz. Türkiye’de kurulduğumuz günden beri toplam 1,14 milyar Avro yatırım gerçekleştirdik. Mercedes-Benz Türk olarak Türkiye pazarındaki zorlu şartlara rağmen yüksek performans göstererek 2017 yılını toplamda 48.778 adet araç satışı ile başarıyla kapattık. Kamyon ürün grubu özelinde ise 9.128 adetlik satış gerçekleştirdik. Mercedes-Benz Türk olarak son 16 yıldır 6 ton ve üzeri kamyon pazarında Türkiye’nin lideri olmaktan gurur duyuyoruz. Mercedes-Benz Türk olarak; ana şirketimiz Daimler’in küresel üretim ağının önemli bir parçasıyız. İç Anadolu’daki Aksaray Kamyon Fabrikamızda 1986 yılından bu yana 250.000 adetten fazla kamyon ürettik. 45.000 adedin üzerinde kamyonumuzu ise beş kıtada bulunan 70’den fazla ülkeye ihraç ettik. 2017 yılı özelinde baktığımızda ise 6.469 adet kamyon ihracatı ile ihracat rakamımızı 2017 yılında 2016 yılına göre yüzde 38 oranında artırdık. Kendi rekorlarımızı kırmayı başarıp 2017 yılını en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz yıl olarak not ettik. Rekorumuzu daha da ileriye taşıyarak bu yıl kamyon ihracatımızı daha da artırmayı hedefliyoruz.

İnşaat sektörüne hangi ürünlerinizle çözüm sunuyorsunuz?

Son yıllarda ülkemizdeki inşaat faaliyetlerinin hızla artması bizleri bu alana özel araç gelişimine yönlendirdi. Bugün Mercedes-Benz Türk olarak her türlü inşaat sahasına özel bir ürünü Türk kullanıcısına sunabilir durumdayız. 2016 yılında yenilediğimiz ürün gamımız ve Mercedes-Benz Arocs’un geniş ürün yelpazesi ile; beton mikserden damperli kamyona ve çekicilere kadar uzanan geniş ürün gamı ile her koşulda işin uzmanı diyebiliriz.

Bugün Mercedes-Benz kamyonlar inşaat alanında güç ve sağlamlık ile konforun harmanı anlamına geliyor. İnşaat sahalarına özel gücü simgeleyen kabin tasarımı, farklı üstyapı uygulamalarına rahatlıkla uyum sağlayan güçlü ve delikli şasi tasarımı, zorlu koşullar için tasarlanmış yüksek dayanımlı aks ve makasları; Mercedes-Benz tarafından geliştirilmiş Euro 6 motor ve standart olarak sunulan Powershift 3 şanzıman ile birlikte Arocs, standartları en yükseğe çıkarttı. Mercedes-Benz Powershift 3 şanzıman yüzde 20 uzatılmış ömrü, iş ve çalışma koşullarına göre farklı sürüş modları ile araç performansını maksimuma çıkatıyor. Aracımız; Powershift 3 şanzımanı ile sekiz saat aralıksız bir çalışmanın ardından bile doğru vites seçimi yapmayı sürdürüyor,böylece yakıt sarfiyatının önemli ölçüde azalmasını sağlıyor. Aşırı yüklemelerde uyarı veren, ömrü iki katına arttırılmış kavrama ile sürüş ve araç emniyetini sağlıyor. Geliştirilmiş direksiyon dinamikleri sayesinde kullanımı kolaylaştırıp, doğrudan ve yüksek hassasiyetli manevra kabiliyeti sağlıyor. Vitesin direksiyon kolonu üzerinde olması ile sürücüye ergonomik ve konforlu bir sürüş pozisyonu sağlıyor. Böylelikle sürücü rahatlıkla sadece yola ve işine konsantre olabiliyor. 

Servis hizmetinin önemli olduğu bir sektörde faaliyet gösteriyorsunuz. Bu konuda sağladığınız avantaj nedir?

Actros araçlarımızın sunduğu 120.000 km’ye çıkan bakım aralıkları ve yüzde 20 oranında düşen bakım maliyetleri ile müşterilerimize büyük avantaj sağlıyoruz. Genel çerçeveye bakıldığında ise Mercedes-Benz markası olarak tüm ürün gruplarımız kapsamında yalnızca satış gerçekleştirmeyi değil; satış sonrası hizmetlerimiz ile de iş ortaklarımızın daima yanında olduğumuzu hissettirmeye özen gösteriyoruz. Türkiye’nin dört bir yanında bulunan yaygın satış ve servis ağımızdaki uzman teknik personel ve orijinal Mercedes-Benz yedek parçaları ile müşterilerimize yerinde hizmet olanağı sunuyoruz. Servis ağımızdaki uzman personelimizin yetkinliklerini her geçen gün daha da artırmaya yönelik eğitimler ve sertifika programları düzenleyerek bayrağımızı daima ileri taşıyoruz. Buna ek olarak; iş ortaklarımıza Mercedes-Benz Finansal Hizmetler şirketimiz kanalıyla finansal destek sağlıyoruz. Tüm bunları yaparken en önemli husus, her işimizde yüksek kaliteyi kendimize kıstas alıyoruz.

Yakın zamanda pazara sunduğunuz yeni ürün oldu mu ya da olacak mı? Önümüzdeki sürece yönelik hedef ve planlarınızı öğrenebilir miyiz?

Müşterilerimizin ihtiyaç ve taleplerine yönelik olarak Mercedes-Benz Actros çekici modellerimiz için yeni kabin ve güçlü motor seçenekleri sunarak yurtiçi ve yurtdışı nakliye sektöründeki seçenek sayısını artırıyoruz. Actros çekicilerde, Euro 6 normlarında 420 ve 450 beygir gücündeki motorlara ilave olarak; 480, 510, 530, 580 ve 630 beygir güçlerinde yeni motorlar sunmaya başladık. Yeni sunduğumuz bu motor seçenekleri ile lojistik sektöründe Mercedes-Benz yıldızı taşıyan çekicilerle daha fazla güç ve performans elde edilebiliyor.

Sunduğumuz yeni kabin seçeneklerine bakacak olursak; Aksaray kamyon fabrikamızda üretilen, motor tünelsiz ve 2,5 metrelik genişliğe sahip StreamSpace kabine ek olarak; 1.990 mm ve 2.130 mm iç yüksekliğe sahip BigSpace ve GigaSpace adlı yeni kabinler de üreterek müşterilerimizin beğenisine sunmaya başladık.

Sunduğumuz yeni motor ve kabin seçenekleri ile müşterilerimize ihtiyaçları doğrultusunda standartların dışında tercih yapma imkânı sunuyoruz. İstenilen güçte bir motor ile istenilen herhangi büyüklükteki bir kabin sipariş ediliyor. 

Actros ve Arocs ağır nakliye çekicilerimiz; 4x4’ten 6x2, 6x4 ve 8x4’e; 6x6’dan 8x6 ve 8x8’e kadar her türlü aks konfigürasyonu, 62 tondan 250 tona kadar geniş bir aralıkta katar ağırlığı seçenekleri, çelik makas ve hava körüklü süspansiyon alternatifleri, farklı kabin ve motor gücü seçenekleriyle sektörün her türlü ihtiyacına en iyi şekilde karşılık veriyor. Sadece Mercedes-Benz tarafından sunulan üstün teknolojiye sahip 16 ileri PowerShift ağır nakliye şanzımanı ve Turbo Retarder Kavrama donanımlarıyla Mercedes-Benz ağır nakliye çekicileri, yüksek teknik kabiliyeti ve düşük işletme giderleriyle rakiplerinden sıyrılarak ön plana çıkıyor.