Bosch Termoteknoloji geçtiğimiz günlerde İngiltere Worcester'da bulunan tesisinde hidrojen uyumlu kombisinin demosunu tanıttı. Günümüzde Avrupa inşaat sektöründe hidrojen kullanımı çevre dostu bir enerji taşıyıcısı olarak daha çok kaşımıza çıkmaya başlasa da şu ana kadar uygulaması oldukça yavaştı. Hidrojen uyumlu bir kombi geliştiren Bosch Termoteknoloji, şu anda evlerimizde kullandığımız doğal gaz ile çalışan kombilerin hızlı ve kolay bir şekilde iklime zararsız hidrojen gazıyla çalışır hale getirilebileceğini belirtiyor. Hidrojen uyumlu kombiler, süresiz depolanabilen ve sürekli kullanılabilirlik sağlayan hidrojen enerjisiyle çalışmasıyla fark yaratıyor. Çalışma prensibi ise sıradan bir gaz yoğuşmalı kombiye benziyor.

Bosch Termoteknoloji, hidrojen uyumlu kombinin 30 kW nominal ısı çıkışına sahip ilk prototipini ilk kez 2017 yılında test etmişti. Demo kombi geleneksel doğalgaz ile de çalıştırılabiliyor ve yerel ağ hidrojene geçtiğinde sadece birkaç ayarlamayla tamamen yeşil gaza dönüştürülebiliyor. Bosch yetkilileri, mevcut doğal gaz boru hatlarının çoğunun hidrojeni taşımaya hazır olduğunu yani mevcut altyapıların bu geçiş sürecinde kullanılabileceğini belirtti. 

DOĞA DOSTU HİDROJEN İLE BOSCH GELECEĞE YATIRIM YAPIYOR

Yenilenebilir enerji, hem yeni binalarda hem de renovasyon projelerinde giderek daha popüler hale geliyor. Yeşil hidrojen iklime zararsız olması ve ısıtma sektörünü yeşil bir geleceğe dönüştürme potansiyeliyle dikkat çekiyor. Bosch'un yeni hidrojen uyumlu kombisi, mevcut her binada karbon tasarrufu sağlıyor ve geleneksel doğalgaz ile çalışan kombinin sağladığı ısınma konforunu sunuyor.