Faaliyet gösterdiği tüm ülkeler içinde pazar payının en yüksek olduğu ülke Türkiye olan Bosch Elektrikli El Aletleri, yeni ürünleriyle kullanıcısına fayda sağlamaya devam ediyor. Bosch Türkiye’de Elektrikli El Aletleri’nin yeni ülke satış direktörü olan Ali Fahri Özcan ile markanın gündemini konuştuk. 

Yakın zamanda Bosch Türkiye’de Elektrikli El Aletleri’nin yeni ülke satış direktörü oldunuz, tebrik ederiz. Elektrikli el aletlerinde güçlü bir marka olan Bosch’un bu alanında nasıl bir yol izlemeyi hedefliyorsunuz? 

Teşekkürler. Sizin de bildiğiniz üzere Bosch Grubu, dünyanın önde gelen ürün, teknoloji ve servis sağlayıcılarından biri. Bosch olarak Elektrikli El Aletleri iş kolunda da elektrikli el aletleri, aksesuarları ve ölçme aletlerinde dünya lideri konumundayız. Bununla birlikte Türkiye, Bosch’un faaliyet gösterdiği her iş kolunda stratejik bir öneme sahip ve Bosch Elektrikli El Aletleri iş kolunda da Avrupa’nın en yüksek hacme sahip ülkelerinden biri. Bütün bunlar doğru stratejik konumlamanın eseri ve bu sayede şu anda hedeflediğimiz noktadayız. Bosch olarak her zaman en iyisi için çalışıyor ve ülkemizde pazarımızı genişletmeye, kullanıcılarımızın yaşamlarını kolaylaştıran teknolojiler üreterek her alandaki liderliğimizi devam ettirmeyi hedefliyoruz.

Bosch Elektrikli El Aletleri, Türkiye pazarında hangi konumda, neler yapıyor? 

Faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkeler içinde Bosch Elektrikli El Aletleri’nin pazar payının en yüksek olduğu ülke, Türkiye. Bosch Elektrikli El Aletleri olarak, taşınabilir elektrikli el aletleri, tezgâh üstü elektrikli el aletleri, aksesuarlar, bahçe aletleri ve ölçme aletleri olmak üzere beş ayrı kategoride, hem profesyonel (mavi) hem de hobi amaçlı hafif hizmet kullanıcılara (yeşil) yönelik ürünler sunuyoruz. Ürün gamımızda yaklaşık 5 bin çeşit ürün yer alıyor. Ayrıca bünyemizdeki Sia ve Dremel markalarını da pazara sunuyoruz.

Her yıl yeniliklerle gündeme gelen marka bu yıl hangi yeni ürünleri pazara sundu ya da sunacak?

Bosch Elektrikli El Aletleri bölümü olarak 2019 yılında da inovasyonlara yatırım yaparak, kullanıcılara katma değer katacak yeniliklere imza atmak en önemli önceliğimiz olmaya devam edecek. Bosch olarak online ve yeni oluşan pazarlarda gördüğümüz fırsatları değerlendirmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda ürün gamımızı sürekli olarak geliştiriyor ve yeni teknolojiler ekleyerek kullanıcılarımızla buluşturuyoruz. Her yıl sektöre 100’e yakın yeni ürün sunuyoruz. Örnek vermek gerekirse bu yıl büyük önem verdiğimiz X-Lock lansmanını yapıyoruz.  Bu, avuç taşlama makinelerindeki aksesuar kullanım sistemini kökten değiştiren bir yenilik. Piyasadaki en hızlı ve kolay aksesuar değiştirme sistemini sunuyor. Metal, taş ve beton işleme şirketleri, su tesisatçıları ve fayans ustaları için kesme, taşlama, çapak alma, pas alma, kaba taşlama ve cilalama gibi tüm uygulama alanlarını kapsıyor. X-Lock sistemi sayesinde, kullanıcılar, gerekli aksesuarları herhangi bir ilave aparat hatta eldiven bile kullanmaya gerek duymadan hızlı, kolay ve güvenilir bir şekilde değiştirebiliyorlar. Yaptığımız piyasa araştırmaları gösteriyor ki kullanıcılarımız taşlama makinelerinde günde yaklaşık ortalama sekiz kez aksesuar değiştirme işlemi yapıyorlar. Normal koşullarda yaklaşık beş dakika süren bu aksesuar değiştirme işlemi X-Lock sistemimizin sağladığı yenilik ile birlikte saniyeler içerisinde gerçekleştirilebilecektir. Bu sistem hem kullanıcılarımıza zaman kazandırarak çalışma verimliliklerini arttıracak hem de aksesuarların makinelere yanlış takılmasını önleyerek güvenliklerini sağlayacaktır. Profesyonel kullanıcıları hedefleyen ve tek bir hareketle ürünün kolaylıkla takılmasını ve sökülmesini sağlayan X-Lock sistemini Eylül ayında pazara sunmaya hazırlanıyoruz.

Birçok tüketim alanında dijital çalışmalara odaklanılıyor. Bosch Elektrikli El Aletleri’nin bu konuda çalışmaları neler?

Bosch Grubu olarak inovasyon ve Ar-Ge konusunda ciddi bir üstünlüğümüz söz konusu. Web tabanlı hizmetlerimiz için kendi bulut sistemimizi hayata geçirdik. Bosch IoT Cloud’da ağa bağlı mobilite, endüstri ve binalar için çeşitli uygulamalar yer alıyor. Böylece ağa bağlı dünya için tek bir kaynaktan tüm imkânları sunarak nesnelerin interneti konusunda tam bir servis sağlayıcı konumuna geldik. Bosch olarak ağa bağlı dünyaya yönelik daha şimdiden pek çok ürün ve çözümü piyasaya sunduk. Bu, Elektrikli El Aletleri iş kolunda da kendini gösteriyor. Dijital dönüşümün ülkemizde de hız kazandığı son dönemde özellikle dijitalleşme ve ağa bağlı teknolojiler konularına yatırım yapıyoruz. Örneğin; Bosch profesyonel ölçme aletlerini kullananlar artık yaptıkları bütün ölçümleri anında cep telefonlarına, bilgisayarlarına aktarabilme imkânına sahip. Ayrıca kullanıcılarımızın, mobil uygulama üzerinden makinelerini teker teker yapılandırmalarına olanak sağlayacak bir Bluetooth modülü ve ona uyumlu makineleri bu yıl içerisinde piyasaya sunduk.  Gelecekte de bu alana yönelik yatırımlarımız ve çalışmalarımız artarak devam edecek diyebilirim. 

Ustaların işi hızlı ve rahat yapabilmesinde elektrikli el aletlerinin enerjisinin ömrü oldukça önemli. Bu konuda nasıl bir avantaj sağlıyorsunuz? 

Bosch Elektrikli El Aletleri olarak kullanıcıyı her zaman odak noktasında tutan bir çalışma anlayışımız var. Ürün geliştirme sürecinden başlayıp satış sonrası hizmetlerimize kadar müşteri talep ve beklentileri doğrultusunda çalışıyoruz. Bosch Elektrikli El Aletleri olarak amacımız, farklı beklentilere sahip kullanıcılarımızın ihtiyaçlarını karşılayan en kaliteli ürün ve hizmeti sunabilmek, ayrıca ürünlerimizin doğru ve verimli kullanılmasını sağlamaktır. Bu yönüyle sektördeki değişime ayak uydurmanın da ötesinde değişimi yönlendirdiğimizi söyleyebilirim. Yeniliklerin öncüsü olarak yeni ürün ve segmentleri geliştirmeye çaba gösteriyoruz. Bu kapsamda kablosuz ürün segmentini hem profesyonel hem de hobi kullanım için sürekli olarak geliştiriyoruz. Bu süreçte odağımız esneklik olduğu için, kurulumu, öğrenimi ve kullanımı hızlı ve kolay ürünler üretmeye çalışıyoruz. Akülü segmentinde son olarak ProCore18V serisini piyasaya sunduk. ProCore18V serisinde yer alan 4.0, 8.0 ve 12.0 Ah aküler piyasadaki en küçük ve en yüksek performanslı 18V aküler olma özelliği taşıyor. Yeni ProCore18V akü yelpazesinin odağında yüksek performans, uzun kullanım ömrü ve mevcut seriye uyum yer alıyor.  Örneğin; 8.0 Ah ProCore18V, standart 18 volt akülere oranla yaklaşık yüzde 90 daha fazla güç sağlıyor. Bu durum, profesyonel kullanıcının işini daha hızlı yapmasını sağlıyor. Ayrıca ProCore18V sisteminde yer alan tüm aküler, Bosch’un Esnek Güç Sistemi‘nin bir parçası olarak, aynı voltaj sınıfındaki tüm yeni ve mevcut elektrikli el aletleri ve şarj cihazlarına uyumluluk gösteriyor. Böylece kullanıcılarımız ProCore 18V akülerden birine sahip olduğunda, 18V ürün grubunda yer alan 63 adet makineden istediklerini aynı akü ile kullanarak tasarruf edebilecekler ve kendi ihtiyaçlarına göre makine setlerini kolaylıkla oluşturabilecekler.   

Bosch Elektrikli El Aletleri’nin hedeflerini öğrenebilir miyiz?

Pazarı gelişmekte olan ülkeler ve gelişmiş ülkeler diye ikiye ayıracak olursak; gelişmiş ülkelerde orta seviyede bir büyüme beklentisi var. Bu ülkelerde kullanıcı daha bilinçli; üst düzey ürünler, teknoloji, yenilik, iş güvenliği, verimlilik gibi konular çok önemli. Gelişmekte olan ülkelerde ise daha fiyat odaklı, daha çok orta segmentin ön plana çıkartıldığı bir yapı, gelişim söz konusu. Bosch olarak biz bu ülkelerde ciddi anlamda yatırım yapıyoruz. Piyasaları iyi analiz edip pazarlara özel ürünler üretiyoruz. Önümüzdeki beş, on, belki çok daha fazla yıl sonra, nüfusun artması ve refah seviyesinin yükselmesiyle bu bölgelerde ciddi bir büyüme bekleniyor. Biz de Bosch Elektrikli El Aletleri olarak bu hedefler doğrultusunda gelecekte kullanıcı ve dijital odaklı yatırımlarımıza ve yeniliklerimize devam edeceğiz.