YELİZ YİRMİBEŞ - Güncel suç istatistiklerine göre, Almanya’da yaşayan kişiler her gün yaklaşık 240 ev ve neredeyse 600 araç içi hırsızlığı bildiriminde bulunuyor (Kaynak: 2019 Polis Suç İstatistikleri). Özellikle çatı katı, çamaşır odası, garaj, ortak bahçeler, karavanlar ve klasik otomobiller gibi güvenliğinin sağlanması ve takip edilmesi zor alanlar söz konusu olduğunda, genelde mevcut güvenlik çözümleri ihtiyacı karşılamıyor. Bosch, Spexor ile kişilerin neredeyse her yerde ve çok çeşitli uygulamalarda kullanabileceği bir mobil alarm cihazı geliştirdi. Cihaz güçlü piliyle haftalarca aktif kalabilirken, yazılım güncellemeleri sayesinde sürekli olarak güncelleniyor. Spexor Satış ve Birlik Yönetimi Yöneticisi Dr. Marko Häckel, “Spexor mobil alarm cihazımız ister evde ister evin dışında kullanıcılara kesinlikle huzur verecek” dedi. Häckel, Ürün Yönetimi ve Mühendisliği Yöneticisi Tobias Riedel ile birlikte Spexor’u geliştirdi ve pazara sundu. Cihazın kurulumu da oldukça basit. Sadece mobil uygulamayı indirmek, QR kodunu taratmak ve uygulama aracılığıyla Spexor’un konfigürasyonunu yapmak yeterli. Cihaz, ilk olarak Almanya’da Bosch Smart Home online mağazasında satışa sunuldu. Bir kahve fincanı boyutundaki Spexor, yaklaşık 5 metre çapında hareket, ses ve hava basıncı değişikliklerini algılayan birçok sensör içeriyor. Ürünü geliştirenler arasında yer alan Riedel, “Bosch’un kompakt güvenlik görevlisini diğerlerinden ayıran nokta, sensörlerinin yüksek hassasiyeti ve akıllı kombinasyonu. Bu özellikler, Spexor’un izinsiz girişleri güvenilir bir şekilde algılamasını sağlıyor” dedi. Örneğin, cihaz bahçe kulübesine yerleştirildiyse ve bir futbol topu cama çarptıysa ses ve basınç sensörleri değişikliği algılıyor. Ama bu, alarmı tek başına tetiklemiyor. Spexor, ancak kulübenin içerisinde bir hareket algılarsa hassas güvenlik cihazı alarmı tetikliyor ve kullanıcının akıllı telefonuna bir uyarı gönderiyor. Kişisel ayarlara bağlı olarak cihaz, hırsızları caydırmak için bir alarm sesi veriyor ve yerleşik LED’ler kırmızı renkte yanıp sönüyor. 

İhtiyaç duyulan her yerde güvenlik 

Bosch’un mobil, çok sensörlü alarm cihazı sadece evde değil, aynı zamanda yeniden şarj edilebilir pili sayesinde güvenliğin önemli olduğu her yerde kullanılabiliyor. İzinsiz bir giriş olduğunda Spexor’un görevini yerine getirebilmesi için bir Wi-Fi bağlantısı veya hücresel şebeke yeterli oluyor. Birkaç haftalık pil ömrüne sahip olan bu kompakt güvenlik görevlisi, park edildiği zamanlarda karavanların korunması veya bahçe kulübesindeki pahalı ekipmanların, aletlerin ya da kış lastiklerin güvende tutulması gibi görevler için ideal bir partner. Spexor’un neredeyse her yerde kullanılabilmesini sağlayan bir başka etken ise cihazın -10 ila +60 derecelik ortam sıcaklıklarında çalışabilmesi ve saklanabilmesi. Veri gizliliği de alarm cihazının geliştirilmesinde en büyük önceliklerden biri oldu. Spexor’un kamerası bulunmuyor, herhangi bir ses verisini analiz etmiyor veya depolamıyor. Kapatıldığı zaman, gerçekten kapalı oluyor. 

Kablosuz yazılım güncellemeleri 

Wi-Fi veya hücresel şebeke bağlantısı, Spexor’un güncel kalmasını sağlıyor. Gelecekte, yazılım güncellemeleri aracılığıyla cihaza daha fazla sayıda işlev ve uygulama kurulabilecek. Häckel, “Kapsamlı pazar araştırmamız neticesinde, izinsiz girişlere ek olarak müşterilerin bu tarz bir cihazı evde ya da kamp seyahatlerinde yangınları ve tehlikeli gazları algılamak için de istediğini biliyoruz. Bu nedenle hedefimiz, mevcut cihaza yazılım güncellemesi olarak söz konusu ek işlevleri gelecekte sunmak” dedi. Alarm cihazının ilk üretim fikrinden seri üretime geçişi, Bosch’un şirket içi start-up platformu olan grow sayesinde sadece 15 ay sürdü. Bosch’un start-up inkübatörü, çevik ürün geliştirmeye dayanarak şirketin mevcut ana işlerinde ve bu işler dışında inovasyon sağlıyor. Avrupa, Orta Doğu, Afrika, Güneydoğu A