Sektörünün önde gelen isimleri arasında yer alan İnsu Havuz ve Yapay Gölet Sistemleri, tecrübesiyle öne çıkan bir marka. Bugüne kadar birçok prestijli projeye çözüm sunan firma havuz, biyolojik gölet uygulamaları gerçekleştiriyor. 

İnsan sağlığı ve güvenliğini birinci öncelik olarak ilke edinen firmanın Genel Müdürü Makine Yüksek Mühendisi Bülent Başaran, yapay biyolojik göletlerin hiçbir kimyasal madde kullanmadan suyun bitkiler ile ortamdaki bakteriler ve özel filtreler yoluyla temizlenmesini sağladığını ifade ediyor. Bitkilerler kurulan biyolojik sistemde, suda bulunan organik maddelerin çökmesiyle oluşan amonyağı (NH4), nitrite (NO2) dönüştürerek nitrifikasyonun ilk adımını sağlayan Nitrosomonas gen. gibi bakterilerin yaşamasına imkân tanıma üzerine kurulu olduğunu ifade eden Başaran, biyolojik göletler hakkında şu bilgileri veriyor: 

“Daha sonra Nitrobacter spp., nitriti (NO3) nitrata dönüştürür. Bu bakteri grupları, çoğalmaları için gereken enerjiyi, organik maddeleri mineralleştirerek elde eder ve yalnızca aerobik, karanlık ortamlarda yaşayabilir. Süreç sonucunda elde edilen nitrat, yosun ve makrofit bitkiler tarafından sudan alınabilir. Amaç yosun ve zararlı bakterilerin gölette yaşamasına neden olan amonyağın ortamdan uzaklaştırılmasıdır.”
Göletlerin tercihe göre içerisinde suyu temizleyen ve aynı zamanda suda oksijen üreten bitkiler, taşlar, çakıllar, kayalar ve hatta çevresinde su ile uyumlu olan ağaçlar, sazlıklar gibi canlı ve doğal öğeleri bulundurduğunu ifade eden Başaran, su oyunları sağlayan fıskiye, heykel ve iskeleler gibi mimari elemanların da yer aldığını aktarıyor.

Yapay olarak hazırlanan göletlerin parçası olduğu ekosisteme katkı sağladığını dile getiren Başaran, “Su bitkileri ve yararlı mikroorganizmalar sayesinde suyun arıtılması hiçbir kimyasal madde kullanılmadan yapılır ve işletme maliyetleri klor/kimyasal madde kullanılan sistemlere göre çok daha ekonomiktir.” diyor. 

Havuz ve gölet sularının klor veya kimyasal madde içermemesiyle çevre düzenlemesinde doğal malzemelerin kullanımının mümkün hale geldiğini aktaran Başaran, böylelikle doğal taşların, ahşap malzemelerin bitkilerle biyolojik havuz sistemlerinde kullanılabildiğine işaret ediyor.  Çevre dostu ve  zararsız olması sayesinde otellerin, konut sitelerinin ve yerel yönetimlerin tanıtım çalışmalarında avantaj sağladığını aktaran Başaran, gölet sisteminin şelaleler, fıskiyeler gibi uygulamalarla desteklenerek sadece göze değil kulaklara da hitap edilebildiğine dikkat çekiyor. Tecrübesi, bilgi birikimi ve sahip olduğu teknolojiyle İnsu Havuz ve Yapay Gölet Sistemleri aynı zamanda yüzme havuzu yapımı ve onarımı, yüzme havuzu ekipman, aksesuar  ve kimyasal satışı, yapay gölet imalatları, prefabrik havuz uygulamaları, süs havuzu imalatı,  sauna imalatı, hidromasaj havuzları imalatı, şok havuzu imalatı, buhar odası ve kabini imalatı, Türk hamamı imalatı, kar odası, buz çeşmesi imalatı, tuz odası imalatı, macera duşu imalatı gibi suyun olduğu tüm uygulama alanlarında da hizmet veriyor.