YELİZ YİRMİBEŞ - Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi, 303 bin metrekare kapalı alana sahip 5 bloktan oluşan yapısıyla İstanbul’un en önemli hastaneleri arasında yer alıyor. Çalışmaları İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi tarafından sürdürülen hastaneyi özel kılan niteliklerinden biri ise LEED Gold sertifikası ve Dünya Bankası IFC tarafından EDGE sertifikası almaya hak kazanan dünyanın ilk kamu hastanesi olması. Yalnızca Türkiye’ye değil tüm dünyaya örnek bir proje olan hastanenin tüm özelliklerini, İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi Direktörü Kazım Gökhan Elgin ile konuştuk. 

Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesini depreme karşı güçlendirmek adına neler yaptınız? 

Bu hastaneyi projelendirirken sismik izolatörler ile tasarladık. Deprem anında deprem yükünü izolatörler alsın istedik. Dolayısıyla üst yapıya deprem yükü daha az gelecek ve yer değiştirme dediğim durumlarda bu binalarda çok azalacak. Peki, bu bize ne sağlayacak? Yapısal olduğu kadar olmayan elemanlarda hasar görmeyecek, deprem sırası ve sonrası bu binalar kesintisiz hizmet vermeye devam edecek.  Yani bu da bizim ana amacımızı hazırlanan tasarım kriterleri karşılıyor demektir.

İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi önümüzdeki süreçte neyi hedefliyor?

Önümüzdeki yıllarda da İstanbul için çalışmaya devam edeceğiz. Hali hazırda çalışmalarına başladığımız okul ve hastane işlerimiz var. 100’e yakın okulumuzun güçlendirme ve yeniden yapım ihale çalışmalarına başladık. Yine 1. fazlarını bitirdiğimiz Göztepe ve Okmeydanı Şehir Hastanelerinin 2. fazlarının yapımlarına ayrıca projemize yeni dahil olan Haydarpaşa Numune Hastanesi ve Kartal Onkoloji Hastanesi’nin çalışmalarına önümüzdeki dönemde başlayacağız. 

Gündeminizde çalışmalarına devam ettiğiniz diğer hastane projeleri neler?

Şu anda Haydarpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin çalışmalarını yapıyoruz. Proje kapsamında depreme karşı dayanıklı olmayan eski binaları yıkarak yeniden yapacağız. Burada 120 bin metrekarelik kapalı alanda çalışacağız.  Hastane yaklaşık 700 yatak kapasitesine sahip olan bu hastanenin çalışmalarına gelecek yıl başlayacağız.