Son yıllarda kentsel dönüşümün bir parçası olan, binaları yıkıp yeniden yapmak yerine varolan binaların depreme karşı güçlendirme projelerinde kullanılan Ytong 0,09 duvar blokları bina ağırlığını azaltırken, ısı yalıtımına da katkı sağlıyor.

İNOVATİF ÜRÜN YTONG 0,09

Türk Ytong Genel Müdür Yardımcısı Tolga Öztoprak, mevcut yapıların deprem riskini azaltacak şekilde güçlendirilmesinin ekonomi ve hız açısından kentsel dönüşüm sürecini desteklediğini belirterek “Güçlendirme projelerini ürün ve çözümlerimizle destekliyoruz. Bilindiği gibi Ytong’un en önemli özelliği hafif olmasıdır. Bina ağırlığını azaltarak, deprem tasarım kuvvetlerinin azalmasına yardımcı olur. Türkiye gibi deprem tehdidi altındaki ülkelerde yapılarda hafif malzeme kullanılmasının önemi büyük. Biz de bu sorumlukla daha hafif daha yalıtımlı malzemeler üzerinde çalışıyoruz. Ytong 0,09 adını verdiğimiz duvar blokları bu çalışmaların bir ürünü. Hem yeni yapılarda hem de güçlendirme çalışmalarında yapıyı gereksiz yüklerden kurtaran, deprem emniyetini artıran, enerji verimliliği sağlayan, yanmaz bir duvar malzemesi.” dedi.
 
Tolga Öztoprak, Ytong 0,09 blokların en hafif kagir duvar malzemesi olduğunu, güçlendirme ve yenileme projeleri için çok akılcı bir ürün olduğunu aktardı. Standart gazbeton bloklar ile aynı dayanımda olmasına karşın yüzde 13 daha hafif ve yüzde 30 daha düşük ısı iletkenliğine sahip olduğunu sözlerine ekleyen Öztoprak, “Yapıyı gereksiz yüklerden kurtarırken, ısı yalıtımı açısından da güçlendiriyor. Boyutları ve kolay işlenebilmesi duvar imalat hızını artırıyor. Güçlendirme çalışmalarında çoğunlukla bina sakinlerinin yapıdan bir süreliğine ayrılması gerekiyor. Bu açıdan çalışmanın hızla tamamlanması önem kazanıyor.” diye konuştu. 

Öztoprak şöyle devam etti: “Ytong 0,09, sunduğu mantolamasız dış cephe çözümü nedeniyle de tercih ediliyor. Doğru kalınlıkta Ytong 0,09 Blok ile oluşturulan dış duvarların üzerine ilave mantolama uygulanması gerekmiyor, yalnızca betonarme yüzeylerin yalıtılması yeterli oluyor. “Ytong-Multipor Cephe Sistemi” adını verdiğimiz bu uygulamada duvarlar Ytong 0,09 ile tamamlanıyor, betonarme yüzeyler Multipor Isı Yalıtım Levhası ile kaplanarak yalıtılıyor. Yatırımcılar için hem ekonomik hem yanmaz hem de güvenli bir dış cephe çözümü oluyor. Binanın cephesi mantolamadan, yönetmelikler ve standartlar ile uyumlu ve ekonomik bir şekilde tamamlanıyor. Bu çözüm hem güçlendirmede hem de yeni projelerde uygulanabiliyor. Mimar ve mühendislerimiz, müteahhitlerimiz bu hesapları yapıyor ve ürünün sağladığı avantajları görüyorlar.”