Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde bugün 8 katlı binanın 6'ncı katında çıkan yangın, konutlarda olası bir yangına karşı alınması gerekilen tedbirlerin önemini bir kez hatırlattı. Binalarda yangına karşı alınması gerekilen tedbirlere dikkat çeken İZODER Genel Sekreteri Timur Diz, şunları söyledi:

“YANGINA DAYANIKLI YAPI ÇÖZÜMLERİ KULLANILMALI”

“Türkiye’deki yangın istatistiklerini incelediğimizde konutlarda ve fabrikalarda sandığımızdan çok daha kolay yangının çıktığını gözlemliyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin istatistiklerinden yola çıkarsak yaklaşık yılda 5500 konutta, 150’nin üzerinde ise fabrikada yangın çıkıyor. Yangının meydana gelmesi için yanıcı madde ki bu evimizdeki halı gibi herhangi bir cisim olabiliyor, oksijen, ısı kaynağı gerekli. Dolayısıyla elektrik kaçağı gibi herhangi bir sebepten yangın çıkabiliyor. Marifet yapılarda yangın yalıtım tedbirini alarak yangının mümkün olduğunca yayılmasını engellemek, can ve mal kaybının önüne geçebilmek. Bunun için yapılarda alevin ve dumanın yayılımını engelleyecek yangına dayanıklı olan yapı çözümlerinin kullanılması gerekiyor. 
Diyarbakır’da sekiz katlı bir binanın altıncı katında çıkan yangının ev içerisindeki herhangi bir sebepten kaynaklı çıktığı gözlemleniyor. Dışarıdan baktığımızda bu binada yangın yalıtımı yapılmamış gözüküyor. Dolayısıyla bu gibi olaylarda kritik olan binalarda yangının yayılmadan kontrol altına alınması ve insanların sağlıklı bir şekilde binadan çıkarılmasıdır. Günümüzde çok fazla elektronik eşya kullanıyoruz ve eski binaların alt yapıları bunu kaldırmayarak yangın gibi kazaların oluşumuna sebep verebiliyor. Öncelikle binalarda olası yangınlara karşı yangın çıkış kapıları gibi güvenliği sağlayacak tedbirlere yer verilmesi gerekir. Binaların cephelerinde yangına karşı dayanımlı olan, ısı geçişine karşı direnç gösteren taş yünü, alçı levha gibi yapı malzemeleri kullanılarak yangının yayılmasının önüne geçmek mümkün. Yüksekliği 28,5 metre üzerindeki binaların mantolaması taş yünü yani yanmayan ürünle yapılması gerekiyor. 28,5 metre altındaki binalarda ise, pencere kenarlarına taş yünü ile bant yapılmak kaydıyla, diğer taş yünü haricindeki diğer yalıtım malzemeleri de kullanılabiliyor. Yangın yalıtımı, yangını ve ısı yayılımını sonlandırmak için tedbirler bütünüdür. Giydirme cephelerin kullanıldığı binalarda ise bu cephe malzemeleri yanmaz özellikli olmalıdır. 
Diyarbakır’da binada çıkan yangından alacağımız mesaj binalarda yangın yalıtımına önem verilmesi gerektiği. Yangın Yönetmeliğine uygun bir şekilde binaların tasarlanması ve malzemeler kullanılması gerekir. Binanın iç ve dış cephesinde uygulanacak kaplama malzemelerinin tercihinde yönetmeliğe uyulmalıdır.”