Yalıtım sektörünün tecrübeli isimleri arasında yer alan Zebra Yapı Teknik Emniyet Çevre Uzmanı Mustafa Kaya, su yalıtımın bina sağlığı ve güvenliği açısından önemine işaret ediyor. 

"SU YALITIMI UYGULANMAYAN BİNALAR ÖMRÜNÜ DAHA ERKEN TAMAMLAR"

İnşaatın ciddi maliyet gerektiren bir yatırım alanı olduğunu söyleyen Kaya, doğru planlanmayan, yapımında iklim ve çevre şartlarına uygun yapı malzemeleri kullanılmayan bir yapının kullanım ömrünün daha kısa olacağı konusunda uyarıyor. Özellikle temeli güçlü olmayan bir bina depremin yıkıcı etkisine karşı zayıf kalacağının altını çizen Kaya, bu sebeple çevreci, kaliteli, uzun ömürlü yapı malzemeleri kullanılarak güçlü yapıların inşa edilmesi gerektiğini belirtiyor. Özellikle su yalıtımının binaların uzun zaman sağlıklı, konforlu ve güvenli kalabilmesi için gereken en önemli malzemelerden biri olduğunu aktaran Kaya, “Binalarda su yalıtımı uygulanmazsa herhangi bir yoldan yapı donatısına sızan su, donarak veya kimyasal tepkimelere girerek donatının özelliğini yitirmesine ve yapının dayanım gücünün düşmesine sebep olur. Binaların dayanım gücünün azalması, depremde binalarda çatlak ve kırıkların oluşmasına neden olabilir. Aynı zamanda su yalıtımı yapılmayan binaların duvarlarında oluşan küf, mantar, kararma gibi istenmeyen sonuçlar insan  sağlığını ve konforunu olumsuz etkiler. Teras, balkon, banyo ve mutfak gibi ıslak mekanlarda, bodrum katlarında su sızıntısı, küflenme gibi istenmeyen durumların olmaması için su yalıtımı yapılmalıdır. Özellikle Akdeniz gibi denize yakın bölgelerde neme karşı mutlaka binalarda su yalıtımı uygulanmalıdır. Su yalıtımı uygulanmayan binalar ömrünü çok daha erken tamamladığı için geri dönüştürülmek zorunda kalınıyor.” Diyor. 

Müşterilerine anahtar teslimi projelerde çözüm ortağı olan Zebra Yapı dış cephe mantolama, su ve ses izolasyonu, çatı kaplama işlerinde uzun süre hizmet vermenin ardından yalıtım sektöründeki gelişmeleri göz önünde bulundurarak daha çevreci çözümlere odaklanarak hizmet yelpazesini daha da genişletti. Çevreci yalıtım malzemeleri üretmek üzere 2020 yılında Eko Yalıtım firmasını kurarak sürme esaslılikit esaslı membran ve astar olmak üzere su yalıtımı üretimi yapmaya başladı.