GYF'LERE TALEP REKOR SEVİYEDE GYF'LERE TALEP REKOR SEVİYEDE

Türkiye'de yapı denetimli olarak tamamlanan her binanın denetimi ile teknik ve genel bilgilerine ulaşılması amacıyla geliştirilen Bina Kimlik Sistemi'nin (BKS) uygulanmasına ilişkin yapılan düzenlemeler Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle birlikte, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca belirlenen yapılarda iş bitirme aşamasına gelenler, yapı denetim kuruluşunca bakanlıktan temin edilen teknolojik levhayı yapının kolayca görünen bir yerine asmak zorundalar. BKS uygulaması ile her yapıya sertifika kapsamında QR kodlu ve RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama Teknolojisi) çipli elektronik etiket verilecek.

YAŞANAN MAĞDURİYETLER GİDERİLECEK

BKS ile ilgili açıklama yapan Apsiyon Akademi Kat Mülkiyeti Hukuku Eğitmeni Avukat Armağan DERGİN, “BKS’nin en önemli özelliklerinden birisi, bağımsız bölümlerin satın alımı veya kiralanması sırasında ana gayrimenkulde kullanılan tüm malzeme bilgileri ve proje bilgilerine ulaşma imkanı vermesidir. Uygulamada, bir bağımsız bölüm satın alındığı sırada; tapu, belediye ve diğer kurumlardan bilgi toplanmaya çalışılıyor. Binanın hangi yılda yapıldığı, kaydında başka bir kısıtlama olup olmadığı, yönetim planı gibi konular araştırılıyor. Araştırma yapılmaması halinde ise çoğu zaman ciddi mağduriyetler yaşanıyor” dedi.
Müteahhit firma ile anlaşma yapıldığı, kısa zaman sonra kentsel dönüşüm nedeniyle binanın yıkılacağı bilgisi verilmeden daire kiralayan kişilerin oldukça fazla olduğunu belirten Armağan Dergin; “Bu sistemde kiracı ilgili QR barkodu okutarak binanın ne aşamada olduğunu, herhangi bir yıkım kararının mevcut olup olmadığını öğrenebilecek. Böylece hasarlı binaların kötü niyetli olarak kiraya verilmesinin de önüne geçilecek. Sistemde yapının kullanım kılavuzu da yer alacak. Önümüzdeki günlerde tapuda herkesin inceleyebildiği yönetim planının dahi bu sisteme yükleneceğini umuyoruz” ifadelerini kullandı.

BKS, DEPREM VE YANGIN GİBİ AFETLERDE HAYAT KURTARACAK

DERGİN; “Binaya yerleştirilen etiketlerdeki bilgilere RFID okuyucu vasıtasıyla her düzlemde uzak bir mesafeden ulaşılacak. Sistem, bina kat planları, yapının genel verileri ve yapıda ikamet eden vatandaş bilgileri gibi hayati önem sağlayan bilgilere kısa zamanda erişilmesine imkan sağlayacak. Bu bilgilere ulaşmak deprem, yangın gibi afet durumunda oldukça önem arz ediyor. BKS sayesinde bu bilgilere çok hızlı bir şekilde ulaşım sağlanacak” dedi.

YIL SONUNDA 100 BİN BİNANIN ETİKETLENMESİ HEDEFLENİYOR

Proje dahilinde her binada kullanılan tüm malzeme bilgilerinin depolanarak bir veri havuzu oluşturulacağını kaydeden DERGİN, “Bu sayede gerek inşaat sektörü gerekse binayı satın alacak ya da kiralayacak vatandaşlar için bir yapı kullanım kılavuzu oluşturulmuş olacak. BKS’ye son 5 yıl boyunca ülkemizde bina istatistikleri göz önüne alındığında, 2021 yılı sonunda 100 bin binanın Bina Kimlik Belgesi ile etiketlenmesi hedeflenmekle birlikte, etaplar halinde tüm yapı stokuna uygulanması planlanıyor” ifadelerini kullandı.