Yapı sektöründeki projelerin tasarımında ve inşasında görev yapan proje yürütücülerinin ortak biçimde yer alarak karşılıklı fayda sağladığı 3 boyutlu bilgi paylaşım süreci olan BIM, verimliliği artırmaya yönelik geliştirilmiş bir bilgi yönetim sistemi olarak biliniyor.
Özellikle büyük projelerde detayların ve alanın fazla olması sebebiyle kontrolü ve verimliliği artırmak için BIM sistemi kullanılması ülkemizde de yaygınlaşıyor. Azımsanmayacak ölçüde avantaj sağlayan BIM sistemi; hataların baştan ön görülebilmesi, yapılan işlerin tekrar edilmemesi, teknik detayların ortak çalışanlar tarafından tek bir proje üzerinden yürütülmesi, projenin hem kısa sürede tamamlanması hem de pek çok açıdan tasarruf sağlanması gibi nitelikleriyle öne çıkıyor.

Yerli ve milli bir marka olarak bünyesindeki Türk mühendislerle geliştirdiği teknolojileri yıllarca sürecek bir güven yaratarak tüketicilerine ulaştıran E.C.A., armatürlerinin “Building Information Modeling (BIM)” sitemine entegrasyonuyla sektör profesyonellerinin de işini kolaylaştırıyor. Yurt içi pazarda kendi sektöründe bir ilk olarak BIM dijital platformunda yayınlanan E.C.A. armatürlerinin BIM sistemine uygun içerik ve 3D modellerine bimobject.com ve eca.com.tr web adreslerinden ulaşılabiliyor.

“Dünyanın önde gelen BIM içerik platformlarından biri olan BIMobject’teyiz”

E.C.A. olarak BIM’e ilişkin çalışmalarını 2017 yılında başlattıklarını ve 2018 yılında ilk modellerinin yayınını yaptıklarını ifade eden Elmor A.Ş. Genel Müdürü Enver Öz, sisteme geçiş hikayelerini şöyle anlattı: “2017 yılında inşaat sektörü ulusal ve uluslararası alanda BIM sistemine geçmeye başlamıştı. Zamanla teknik detaylar ve render çalışmaları için yapıda kullanılacak tüm ürünleri tek bir program içinde toplama ihtiyacı doğdu ve bize de BIM uyumlu 3D model talepleri gelmeye başladı. İlk olarak kendi modellerimizi BIM’e uyumlu hale getirmek üzere çalıştık. Akabinde modellerimizi yayınlayabileceğimiz en etkili mecrayı araştırdık ve alandaki en büyük uluslararası BIM içerik platformlarından biri olan BIMobject ile karşılaştık. Böylece modellerimizi BIMobject web sitesinde yayına aldık. Kullanıcı profilinin genişliği, platformda yer alan firmaların çeşitliliği, sektörel iş ortaklarımızın bu platformda olması BIMobject’i seçmemizin en önemli nedenleri.”

“En büyük avantaj, üst düzey verim” 

BIM sistemine uygun oluşturulmuş bir projenin tüm datalarının da BIM uyumlu olması gerektiğini belirten Enver Öz, bu sebeple ürünlerinin BIM uyumlu modellerinin bulunmasının proje yürütücülerinin verimli çalışabilmesi için çok büyük önem arz ettiğini söyledi.    Öz, BIM sistemi ile 3D modeller üzerinden ürünün tasarım ve boyutsal olarak mekana uyumunun ölçülebilmesinin sağlandığını kaydederek, alınan render görüntülerinde gerçek projedeki görüntünün elde edilebilmesinin de bu sayede olanaklı hale geldiğini dile getirdi. Yanı sıra Öz, ürünlerin montaj ölçülerinin, materyal bilgilerinin ve teknik detaylarının 3 boyutlu model üzerinde yer alması sebebiyle, projeye teknik olarak da uygunluğun ölçülebilmesinin bu sistemle mümkün olduğunu sözlerine ekledi.