AKYAPI'nın 2021-2022 yatırım projeksiyonu çerçevesinde Ümraniye'de Limonlu Bahçe Konakları konut projesi ve Hadımköy'de METKAP ticari projesinin ardından ön satışa sunduğu Big Country, 126 adet bağımsız, tek katlı villadan oluşuyor. Tüm villaları, birbirlerinin manzarasını engellemeyecek bir düzende, sakinlerinin Büyükçekmece Gölü ve Marmara Denizi'nin manzaralarını kesintisiz bir şekilde deneyimleyebilmesi için özel olarak tasarlanan Big Country'nin yatırım değeri ise 1.2 Milyar TL olarak açıklandı. Tek katta hem göl hem de deniz manzarasını aynı anda sunan projenin detaylarını AKYAPI Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Dinçel ile konuştuk.

AKYAPI’nın sektördeki geçmişi ve 2022 gündemi hakkında bilgi verir misiniz?

1998 yılında değerli arkadaşım Mahmut Asmalı ile AKYAPI çatısı altında çıktığımız bu yolda çeyrek asrı geride bıraktık. Bu dönemde edindiğimiz tecrübemiz ve deneyimli kadromuzla konut, villa, iş merkezi, ofis, alışveriş merkezi, üretim ve lojistik merkezleri gibi gayrimenkulün her alanında projeler tasarlayıp hayata geçirdik.
Şimdiye kadar lokasyon avantajları, zengin yeşil alan ve sosyal donatıları, prim potansiyeli ve yatırım değeri yüksek, kaliteli ve güvenilir marka bilinirliği ile öne çıkan 3 milyon metrekarenin üzerinde inşaatı tamamladık.
AKYAPI olarak projelerimizde çağımızın gerektirdiği tüm yenilikleri ve teknolojileri kullanıyoruz. Sizlerin de bildiği gibi Türkiye’nin ilk deprem izolatörlü toplu konut projesini biz hayata geçirdik. Deprem izolatörleri köprülerde, hastanelerde kullanılması zorunlu ancak bu teknolojiyi toplu konuta taşıyan ilk projeyi, Mavera Comfort projemizde gerçekleştirdik.  
Şu anda Mavera Comfort, Mavera Residance, Mavera Homes ve Limonlu Bahçe Konakları projelerimizle bin 879 konut, Mavera Villaları ve Big Country projelerimizle 147 villa, Mavera Comfort, Mavera Residance Mavera Homes, Plaza 34 ve Limonlu Bahçe Konakları projelerimizde 309 cadde mağazası ve Metkap projemizle de 137 adet sanayi üretim alanı olmak üzere; toplam 785 bin 500 m² inşaatın yapımına aktif olarak devam ediyoruz. Her geçen gün artan tecrübemizle yüksek kaliteli yaşam alanları inşa ediyor ve bunlara yenilerini eklemeye de devam ediyoruz.
3 milyar liralık yatırım zincirimizde yer alan 1.3 milyar lira değere sahip Limonlu Bahçe Konakları'nda satışlarımız çok iyi gidiyor. 15 blokta toplam 509 daireden oluşan projemizde ayrıca 148 adet ticari alan yer alıyor. Projemizde çok büyük bir ilgi gördük. 500 milyon lira yatırım değerine sahip olan METKAP projemiz, AKYAPI'nın en çevreci ve en yeni sanayi projesi olarak öne çıkıyor. Bu projenin muhatabı metal ve plastik kaplama sanayi. Nisan ayında ön satışına başladık, burada da 137 adet imalathanemiz bulunuyor. Yatırım zincirimizin 3'üncü halkası ise 1 milyar 200 milyon liralık değere sahip Big Country projemiz. Başakşehir'de hayata geçireceğimiz dördüncü projemizi ise inşallah yıl sonuna doğru sizlere duyuracağız.

YAĞMUR SUYU, TÜRKİYE’NİN SU SIKINTISINI ÇÖZEBİLİR YAĞMUR SUYU, TÜRKİYE’NİN SU SIKINTISINI ÇÖZEBİLİR

Big Country projesi hakkında bilgi verir misiniz? Proje oluşturulurken nasıl bir konsept düşünüldü? Projenin mimari tasarımı hakkında neler söylemek istersiniz?

Pandemi, insanların konut tercihini değiştirdi. Pandemi sonrası müstakil alanlardan ve sosyal alanlı donatıları olan projelerden konut almak tercih ediliyor. Biz de pandemi sonrasında ortaya çıkan ihtiyaçlara yanıt verebilecek, İstanbul'un müstakil yaşam konusunda yıldızı parlayan ilçelerinden Büyükçekmece'de yer alan Big Country'yi uzun araştırmaların ardından uygulamaya karar verdik. Geçtiğimiz aylarda lansmanını da yaptığımız projemiz ile büyük hayalleri olan ailelerin hayallerini gerçekleştireceğimizi söyleyebilirim. Projemiz Büyükçekmece'nin en güzel manzaralarından birine sahip. Deniz ve göl manzarasını birlikte sunan Big Country'deki tüm villalar birbirinin manzarasını engellemeyecek bir düzende, kesintisiz bir göz ziyafeti sunuyor. Bunlarla birlikte Big Country'yi gerçek villa deneyimi sunacak şekilde, tek katlı olarak planladık. 
Projemiz toplam 225 bin m² arazi üzerinde, 66 bin 500 m² inşaat alanından oluşuyor. Her biri birbirinden bağımsız ve tek katlı 126 adet villanın yer aldığı projemizde, 4+1, 5+1, 6+1 ve 7+1 villa seçenekleri sunuyoruz.

Big Country projesi inşaatında hangi aşamadasınız? Konumu nedir? Yeşili, doğayı ve konforu projenizde nasıl harmanladınız?

Projemizi satışa çıkmadan önce inşaatına başladık, örnek villa olarak konumlandırdığımız, aynı zamanda satışa da açılacak olan örnek villalarımızın inşaatı tamamlandı. Büyükçekmece'nin ve İstanbul'un müstakil yaşam konusunda en iyi lokasyonunda yer alan projemizin yüzde 60'ı peyzaj alanından oluşuyor. 756 ile 1980 metrekare arasında değişen bahçe büyüklükleriyle zevkinize göre peyzaj ve hobi bahçeleri oluşturabileceğiniz alanlar da sunuyor. 4+1, 5+1, 6+1 ve 7+1 seçeneklerinin sunulduğu villalarımızın her biri kendine has özelliklere sahip. Big Country'nin site içi peyzaj alanında 4 bin 500 m²'lik rekreasyon alanları, bu alanlarda 2 kilometre uzunluğunda koşu, yürüyüş ve scooter parkuru, çocuk oyun alanları, çardak, gölet, süs havuzları ve teras alanları bulunuyor.

Pandeminin de ivmelendirdiği yeni normalin ihtiyaçları neler? Bu anlamda projede hangi mimari yönler ve ayrıntılar öne çıkıyor? Projenin özellikleri, sosyal olanakları ve yatırımcısına sağlayacağı ayrıcalıklar neler olacak?

Bütün dünyayı derinden etkileyen, bireylerin ve toplumların hayata bakış açılarında çok büyük değişiklikler meydana getiren bir pandemi süreci geçirdik. Hayatımızdaki neredeyse her alana dokunan pandemi dönemi, insanların konut tercihlerini de değiştirdi. Bu anlamda müşterilerimizin yeni beklentileri ve istekleri gündeme gelmeye başladı. Öncelikle de müstakil alanlara sahip insanlara özgürlük tanıyan ve aynı zamanda sosyal donatılarıyla da öne çıkan projelerden konut almak, çok daha tercih edilen bir noktaya geldi. 
Big Country bunların hepsine cevap verebilecek nitelikte bir proje. Villalarımızın her biri kendine has özelliklere sahip. Salonlar net 3.75 metre, odalar ise net 3.35 metre tavan yüksekliğine sahip. Yemyeşil rekreasyon alanları ve sosyal donatılarıyla villalarımız, lüks bir yapının en güzel örnekleri konumunda. Bununla birlikte projemiz, "Big Country Club" adını verdiğimiz 2 bin 450 m² kapalı sosyal tesisiyle de öne çıkıyor. Kapalı alanda; yarı olimpik kapalı yüzme havuzu, fitness salonları, Türk hamamı, buhar odası, sauna, çalışma alanları, lobi, coffee lounge alanı, Big Country Club Restaurant, toplantı ve taziye alanı ile mescit yer alıyor. 4 bin m²'den oluşan açık alanda ise; tenis kortları, basketbol sahası, futbol sahası, çocuk oyun alanları ve daha birçok ayrıcalıklı imkân yer alıyor. Bütün bu özellikleriyle Big County, modern ve lüks bir yaşam için bütün donatılara sahip.

Projenin çevreye duyarlı, estetik, konforlu ve aynı zamanda güvenli bir yapı olması adına yapı malzemeleri seçiminde hangi kriterler öne çıkıyor?

Projemizi hayata geçirirken kullandığımız bütün yapı malzemelerimizde çevre hassasiyetiyle karar veriyoruz. Dolayısıyla çevreyi en az etkileyecek şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çünkü dünyamızın geleceği çevrenin geleceğiyle paralel. AKYAPI olarak da hayata geçirdiğimiz her projede bunlar bizim için öncelikli konular. Aynı zamanda projemizin yüzde 50'sinden fazlası peyzaj alanı ve bu özellik projemizi İstanbul'un genelinin aksine daha yeşil ve doğal bir hale getiriyor.

Projelerinizde hangi teknolojileri ve yenilikleri kullanıyorsunuz?

Projelerimizde, çağımızın gerektirdiği tüm yenilikleri ve teknolojileri kullanıyoruz. Örneğin Türkiye'nin ilk deprem izolatörlü konut projesini biz hayata geçirdik. Deprem izolatörleri köprülerde, hastanelerde kullanılması zorunlu ancak bu teknolojiyi konutlara taşıyan ilk projeyi gerçekleştirdik. Dolayısıyla yeni teknolojiler konusunda her zaman açık bir firma olduğumuzu söyleyebilirim. Big Country de yeni teknolojileri ustalıkla kullandığımız bir başka projemiz oldu.

Projenin satışları nasıl gidiyor? Alıcıların profili hakkında neler söylemek istersiniz? Yabancıların projeye ilgisi ne durumda? Projeyi ne zaman bitirmeyi öngörüyorsunuz?

Müşterilerimiz, projemizin hem lokasyon hem de fiyat avantajına yoğun bir ilgi gösterdi. Kısa süre önce başladığımız ön talep döneminde bu ilgiyi yakından gördük. Satışlarımızın ve talebin aynı ilgiyle devam edeceğini düşünüyoruz. Projemize yabancıların ilgisi de oldukça yüksek. 
Bu özel projemizin sözleşmesinde teslim tarihi 36 ay olmakla birlikte 30 ayda teslim etmeyi planlıyoruz. Metrekare fiyatlarımız bölge ortalamasına göre gayet cazip olmakla birlikte, müşterilerimize lansman döneminde önemli bir avantaj sunuyoruz. Ödeme planlarımız müşterilerimizin isteğine bağlı olarak banka kredili veya AKYAPI bünyesinde vadelendirme olarak sunuluyor. Burada müşterilerimiz birlikte oluşturacağımız bir yolu takip ediyoruz.

Projenin benzer konseptli diğer projelerden ayrılan özellikleri nelerdir?

Big Country her şeyden önce bölgenin en iyi ve kesintisiz manzarasına sahip. Bütün villalarımız göl veya deniz manzaralı. Bu, sakinlerine oldukça özel bir deneyim sunacağı ve oturanların gözlerine hitap ederek, ruhlarını dinginleştireceği anlamına geliyor. Bu projemizin en büyük artılarından biri. Ayrıca müşterilerimizin kendi villalarında istedikleri gibi hobi bahçeleri ve peyzaj alanları oluşturabilecekleri geniş, müstakil bahçeler sunuyoruz. Bu bölgedeki çoğu projede bulunamayacak bir özellik. Müşterilerimiz bu sayede hayallerini Big Country’de gerçekleştirebilecekler. Ayrıca 2 bin 450 m² kapalı sosyal tesis de yine projemizin çok büyük bir başka artısı.

İnşaat ve konut sektörünün önümüzdeki döneme ilişkin gidişatını nasıl görüyorsunuz?

Konut sektörü tarihi günlerden geçiyor. Konut maliyetlerinin artması, fiyatlara da yansıdı. Ayrıca konut kredisi finansman oranları yüksek seviyelerde bulunuyordu. Bu ortamda yeni inşaatlarda da azalma olduğunu gördük. Tam koronavirüs pandemisinin etkilerinin azaldığı bir ortamda Rusya-Ukrayna savaşı sektörde yeniden bir bekleyiş oluşturdu. 
Aynı dönemde kiralarda yaşanan artışlarla da birlikte konut bir yatırım aracı olarak yerini sağlamlaştırdı. Bunlara bir de yabancı alımlarının artması da eklenince yüksek talep, düşük arz denklemi doğdu. İşte bütün bu taşlar bir araya gelince de konut fiyatlarında büyük bir hızla artışlar olduğunu gördük. 
Ancak sektörümüz güçlü bir sektör ve ülkemizin de lokomotifi konumunda. Bunu rakamlardan da görebiliyoruz. Nitekim gayrimenkul sektörü, 2021 yılına koronavirüs pandemisi etkisiyle durgun başlamıştı. Özellikle konut satışları Ocak 2021'de aylık 70 bin seviyesine inerek tüm zamanların en düşük açılışını yapmıştı. Ancak aşılamanın yaygınlaşması ve salgının etkisini azaltması sonrası normalleşme adımlarının da hızlanmasıyla gayrimenkul sektöründe de toparlanma başladı. Konut satışları, 2021 sonu itibariyle yıllık 1 milyon barajını geçerek talebin her dönemde canlı olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Geçen yılın yüzde 15 gerisinde olsak da hem pandemi şartları hem de yükselen konut fiyatları ve yüzde 1'in üzerindeki finansman oranlarına rağmen oldukça iyi bir rakam yakalandı. İşte bu durum sektörümüzün zorluklara rağmen ne kadar büyük bir potansiyel taşıdığını gösterdi. Sektörümüzün toparlanmasına ek olarak Hükümetimiz KONUT FİNANSMAN PROJESİ'ni devreye alarak sektöre çok önemli bir teşvik sundu.
Paketin detaylarını biliyorsunuz. Kısaca bahsedersek ilk evini alacaklara yüzde 0.99 ve döviz ve altın gibi yatırımlarını değerlendirenlere de yüzde 0.89 oran sunuluyor. Psikolojik sınır olan yüzde 1'in altına inen finansman oranları, alıcıyı hemen harekete geçirdi. Nitekim satışı devam eden projelerimizde bu etkiyi hemen gördük. 


Bununla birlikte Türkiye’de her yıl 750 bin konuta ihtiyaç duyuluyor ve 100-150 bin civarında konut açığı bulunuyor. Biz ve bizim gibi gayrimenkul üreticilerinin cesaretlenip yeni inşaatlara başlamasının domino etkisi oluşturarak, yavaşlayan arzı arttıracağını, sektörü yeniden hareketlendireceğini düşünüyoruz. 
Son dönemde açıklanan konut satış istatistiklerinden de konuta olan talebin ne kadar canlı olduğunu görüyoruz. Özellikle yeni açıklanan paketle birlikte satışların daha da artacağını düşünüyoruz. Çünkü artan fiyatlara rağmen konut halen ucuz. Neden? Maliyet artışları fiyatlara henüz tam anlamıyla yansımadı. Büyükşehirlerde arsa problemi var. Kısaca, konut fiyatlarındaki artış devam edecek. Yarın fiyatlar daha da arttığında bugünkü fiyatlar ucuz olacak. Ayrıca bir arz sorunu var. Yeni inşaatlar yeni maliyetlerle yapılacağından daha yüksek fiyatlara mal edilecek ve bu fiyatlardan satışa çıkacak. Bu artış eğilimine rağmen, hem gelecekte fiyatların daha da artacağı düşüncesiyle, hem de gayrimenkulün en güvenli yatırım aracı olmasından dolayı sektörde hareketlilik devam ediyor. Kısacası talep çok. Biz de bu talebe karşılık vermek için yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.
Şuna da bir parantez açmamız gerekiyor; konut her zaman güvenli limandır. Son günlerdeki değer artışıyla altın ve döviz gibi yatırım araçlarını geride bıraktı. Enflasyon oranının altındaki kredi finansman oranları ve kira getirisi de hesaba katıldığında konut şu an çok iyi bir yatırım aracı. Dolayısıyla konut satışları hem oturmak için hem de yatırım için gerçekleşen alımlarla artan bir grafikte devam edecek.