İnorganik bir malzeme olan beton, yanıcı olmaması sayesinde çok yüksek sıcaklıklara karşı yüksek dirence sahip bir yapı malzemesidir. Bu sebeple, tünellerde beton yolların kullanımı yangın güvenliğini en üst düzeye çıkarıyor.  Binalarda ise yangın güvenliğini etkileyen en önemli parametrelerden biri tercih edilen yapı malzemesidir. Dolayısıyla, konutlarda da beton kullanımı yangın güvenliğini artırıyor.
Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği de (TÇMB) Yangın Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada beton kullanımı ile tünellerde ve binalarda yangın güvenliğini sağlamanın mümkün olduğunu belirtiyor.

Tünellerde Yagın Güvenliği Beton Yollar İle Sağlanıyor

Tüm dünyada tünellerde yangın güvenliğini en üst düzeye çıkarmak için tercih edilen beton yollar ülkemizde de uygulanmaya başladı. 2017 yılında İstanbul’da yapımına başlanan Çamlıca-Libadiye Tüneli tamamen beton yol kullanılarak uygulanarak yangın güvenliği en üst seviyede olan ve uzun ömürlü bir tünel olarak hizmet vermeye başladı. Göstermiş olduğu üstünlüklerden dolayı, Avusturya, Slovakya, Slovenya ve İspanya gibi pek çok Avrupa ülkesinde 1 km’yi aşan tünellerde beton yol kullanılması bir zorunluluk.

Betonarme Binalarla Güvenli Yapılar İnşa Ediliyor

Dünya çapında yangınlarda ölüm oranları incelendiğinde en önemli kısmı konut yangınlarının oluşturduğu gözlemlenmektedir. Her yıl konutlarda çıkan yangınlardan dolayı ABD’de ortalama 3.500 kişi, Avrupa’da ise ortalama 4.000 kişi yaşamını yitiriyor. Türkiye’de ise konutlarda gerçekleşen yangınlarda yıllık ortalama 700 kişi hayatını kaybediyor.  Binalarda yangın güvenliğini etkileyen en önemli parametrelerden birini tercih edilen yapı malzemesi oluşturuyor. Ülkemizde, Avrupa ve ABD’ye göre konutlarda çıkan yangınlarda ölüm oranının çok daha düşük olmasının ana nedeni de yapı malzemesi tercihindeki farklılıktan ileri geliyor. ABD’de konutların %80’ninde ahşap yapı malzemesi iken % 20’lik kısmı betonarme veya taş oluşturuyor. Konutlarda yangınlardan kaynaklı ölüm oranının yüksek olduğu pek çok Avrupa ülkesinde de durum benzer. TÇMB tüm bu veriler ve faktörler ışığında tünellerde ve konutlarda yangın güvenliğini sağlamak için beton kullanımını tavsiye ediyor.