Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) kapsamında 23 bin 500 çipli beton numunesi ile inşaat elektronik ortama taşındı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, uygulama ile inşaatların elektronik ortamda takibini yapacaklarını söyledi. 

EBİS NE ZAMAN DEVREYE ALINDI?

18 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlanan ve 25 Aralık’ta yürürlüğe giren, yapı denetimi tebliği ile e-beton denilen, EBİS (Elektronik Beton İzleme Sistemi) sistemi devreye alındı.

Kurum, inşaat betonunun, dijital ortamda denetime açılması hedefiyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Savunma Sanayi Başkanlığı ile 2018’in ilk ayında iş birliğine gittiğini anımsatarak, "İmzaladığımız protokolle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın inşaat bilgi birikimi ile Türk Savunma Sanayi'ndeki izleme ve bilişim alanındaki, birikimi birleştirdik." dedi. 

TÜRKİYE'DE BETONDE İLK ÇİP NE ZAMAN KULLANILDI?

İşbirliği çerçevesinde, üretim ve Ar-Ge faaliyetinin Aselsannet tarafından yapıldığını, Karaman, Afyon ve Düzce’de, sistemin ilk uygulamalarının devreye alındığını kaydeden Bakan Kurum, 
“Beton numunelerde, ilk çipleri 10 Temmuz 2018’de kullandık.  Ve ardından testi yapacağımız, kırım cihazlarının seri üretimi gerçekleştirildi. 400 laboratuvara cihazı kurulumu tamamlandı" dedi.

E-çip ya da e-beton uygulaması ile, betondaki kayıp ve kaçakların, sadece, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle izlenip, kontrol edilmesi mümkün olacak. Uygulama ile betonun, standartlara uygunluğu ise e-devlet üzerinden de kontrol edilebilecek.