Seka İnşaat kurulduğu günden bugüne birçok başarılı projeye imza atmış bir marka. Bu başarısını, Seka İnşaat İskele Kalıp Sistemleri markası ile iskele sektörüne de taşıyan firma kaliteli çözümleriyle öne çıkıyor. Markanın çalışmalarını, Seka İnşaat Genel Müdürü Fuat Kıyagan ile konuştuk. 

Seka İnşaat’ın başarı hikayesini öğrenebilir miyiz?

Seka İnşaat’ın hikayesi 1991 yılında İstanbul’a gelmemiz ile başladı. İnşaat iç dekorasyon işi ile faaliyet göstermeye başladığımız inşaat sektöründe daha sonra zamanla farklı alanlarında da çalışmalarımız oldu. 1996 yılında askerlik görevi tamamlamamın ardından müteahhit alanında çalışmalara başladım. İstanbul’daki şehir hatlarına ait vapur iskelelerinin tadilat ve onarım işlerini üstlendim. Ardından Kıyı Emniyeti Gemi Kurtarma kurumunun işlerini aldım.  1997 yılında Seka İnşaat’ı kurdum ve İstanbul’da hem özel konut hem de kamu yapılarını inşa ettim. Türkiye’de Bando Enstrüman Müzesi binasını ilk kuran firmayız. Bu projedeki çalışmalarımız nedeniyle ödüle layık görüldük. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, İstanbul Ticaret Odası gibi önemli kurumların yanı sıra Türkiye’deki birçok sinagog yapıların çalışmaları firmamız tarafından yapılıyor. Ayrıca İstanbul’daki birçok Ermeni kiliselerin restorasyon işlerini biz yaptık.

Faaliyet gösterdiğiniz bir diğer alan iskele sistemleri. Seka İnşaat İskele Kalıp Sistemleri firmanız hakkında bilgi verir misiniz?

Seka İnşaat olarak iskele sistemleri sektöründe de faaliyet göstermeye karar verdik ve Seka İnşaat İskele Kalıp Sistemleri firmamızı 2004 yılında kurduk. TSE Belgeli iskele sistemlerimizin imalat, satış ve kiralama çalışmalarını yapıyoruz. İskele sistemlerimiz ile Türkiye’nin birçok önemli projesine çözüm sunduk. Bunlar arasında Eroğlu Holding’in Skyland İstanbul projesi, Kiler Holding’in projeleri, Ege Yapı’nın Ayazağa projeleri, Mesa’nın Çengelköy projesi, Orjin Grup’un projeleri yer alıyor. Yaklaşık 3 bin müşteri portföyümüz var. Daldırma yöntemiyle boyanan iskelelerimiz yıpranma ve bozulmaya karşı dayanıklıdır. Duvar örme ve dış cephe çalışmalarında iskele sistemlerimiz işçilere yüksek emniyet sağlıyor. Seka İnşaat İskele Kalıp Sistemleri kolay ve hızlı kurulur, pratiktir. 

Seka İnşaat olarak ise çalışmalarımız devam ediyor. Çalışmalarımız arasında Perşembe Pazarı’nda yer alan Çıkmaz İş Merkezini 50 odalı bir otel dönüştürme projesi de var. Bir diğer önemli projemiz ise Sirkeci’de yer alan My Seka Butik Oteli. Bu otelin işletmesi de firmamız tarafından yapılıyor. Göktürk’te ise akıllı ev konseptinde bir rezidans projesi üzerine çalışmalarımız devam ediyor. Bir diğer yeni projemiz ise yine Göktürk’te Mandıracılar Sokağı’nda yer alıyor. Bu projede 36 tane konak yer alacak. Her blokta altı daire bulunacak. Otoparkı, sosyal tesisleri ile güzel bir konsepti olacak olan bu projemiz doğa manzarası sunuyor. Hedefimiz, Göktürk’teki iki projemizi ve Perşembe pazarındaki otel projemizi 2020 ‘ye kadar hayata geçirmek.

İnşaat sektöründeki gelişmeleri nasıl buluyorsunuz? 

Seka İnşaat olarak işi iyi bilen bir firmayız. Çekirdekten yetişme bir inşaatçı olduğum için bu işin her aşamasını iyi biliyorum. İnşaat sektöründe kendimi iyi geliştirdim. Lise mezunu bir yönetici olarak yanımda çalışan birçok mimar ve mühendise işinde yön veriyor olmam ve Türkiye’nin önemli projelerin çalışmalarını üstlenmem bu işte başarılı olduğumu gösteriyor. Konuşmamın başında Kıyı Emniyeti Kurtarmanın işlerini yaptığımızdan bahsettim. Bu projeler, denizin içerisine beton kalıplar bağlayarak beton dökmenizi gerektiriyor. Üç ay gibi kısa bir sürede 4000 metrelik bir alanın çalışmalarını tamamlayabilen başarılı bir ekibimiz bulunuyor.

Bu başarınızı neye bağlıyorsunuz?

Azim, işi biliyor olmak, merakla çalışmak ve inşaatı sevmek... İnşaat benim severek yaptığım bir iş, nitekim ortaya bir eser çıkarıyorum. Bugün inşaat sektöründe yaşanan sorunların temelinde farklı sektörde faaliyet gösteren kişilerin bu sektörde konut yapmaya başlamasıdır. Halbuki konut yapmak inşaatçı olmak değildir! Bugün kaç çeşit beton olduğunu bilmeyip de bu işi yapanlar var. 

Peki hayaliniz ne bu alanda, neyi hedefliyorsunuz?

Her şeyden önce inşaat sektörünün düzelmesini istiyorum. Sektörde gerçek inşaatçılar faaliyet göstersin... Farklı sektörde faaliyet gösteren isimler konut yapmaya kalmasaydı bugün konut fazlalığından söz etmeyecektik… Herkesin kendi işini yapığı bir sektörde sorunların yaşanmayacağı düşüncesindeyim.