Türkiye’nin batısından doğusuna pek çok sağlık kampüsü ve hastane projesine kalıp, iskele ve mühendislik çözümleri sunan Doka Kalıp, Sağlık Bakanlığı tarafından Kamu - Özel İş birliği modeli 
ile yapılan ve Türkiye’nin en büyük üçüncü sağlık yatırım projesi olan İstanbul Başakşehir Şehir Hastanesi Projesi’nde tedarikçi olarak görev aldı.
23 bin 600 hasta kapasitesine sahip ve 20 Nisan 2020’de hizmete açılan Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi, İstanbul’un yanı sıra çevre illere hizmet verecek. 2 bin 82 yatak kapasitesi ve 1 milyon metrekare kapalı inşaat alanı ile Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, ana hastane binasına yerleştirilecek 2 bin 40 sismik izolatörle, “Dünyanın En Büyük Sismik İzolatörlü Binası” unvanına sahip olacak. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, dünyanın en ileri teknolojisine sahip deprem izolatörleri sayesinde, yaşanması olası en şiddetli deprem sırasında ve sonrasında bile, tüm operasyonel faaliyetlerini, hiçbir aksama olmadan, yerine getirmeye devam edecek.

“BU PROJEDE YER ALMIŞ OLMAK BİZİM İÇİN AYRI BİR GURUR KAYNAĞI”

Doka Türkiye Genel Müdürü Ender Özatay, bugüne kadar yer aldıkları bir çok entegre projede kendi sorumluluklarını başarıyla tamamladıklarını kaydetti.  Özatay, “Ülkemizde en büyük üçüncü sağlık yatırım projesine kendi katkımızı sunmak bizim için ayrıca büyük bir gurur kaynağı oldu. Bu ve benzer projelerde bundan sonra da bize sorumluluk verildiğinde bunu en iyi şekilde yerine getirmeye devam edeceğiz” dedi.

DOKA, TÜRKİYE’NİN HER YERİNDE PEK ÇOK PROJEYE KALIP, İSKELE VE MÜHENDİSLİK ÇÖZÜMLERİ SUNUYOR

Doka, Türkiye’nin batısından doğusuna yatırımı devam eden veya tamamlanmış birçok entegre sağlık kampüsleri ve hastane projelerine kalıp, iskele ve mühendislik çözümleri sunuyor. Elazığ Entegre Sağlık Kampüsü, Adana Entegre Sağlık Kampüsü, Ankara Etlik Sağlık Kampüsü, Gaziantep Entegre Sağlık Kampüsü, İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi gibi birçok dev projede imzası olan Doka, bu kez dünyanın en büyük sismik izolatörlü binası olmaya hazırlanan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nin inşaası için en güvenli ve en hızlı kalıp-iskele sistemlerini tedarik etti.

2 BİN 354 YATAK KAPASİTELİ DEV PROJE…

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, 2 bin 354 yatak kapasiteli Ana Hastane, 200 yatak kapasiteli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ve 128 yatak kapasiteli Psikiyatri Hastanesi’nden oluşuyor. Ana hastane, ortak bir çekirdek yapı etrafına kurulu altı adet bloktan oluşurken, içinde şu birimleri barındırıyor:

·       469 yatak kapasiteli Genel Hastane
·       327 yatak kapasiteli Kalp ve Damar Hastalıkları Hastanesi
·       311 yatak kapasiteli Ortopedi ve Nöroloji Hastanesi
·       521 yatak kapasiteli Çocuk Hastanesi
·       359 yatak kapasiteli Kadın Hastanesi
·       367 yatak kapasiteli Onkoloji Hastanesi
·       128 yatak kapasiteli Psikiyatri Hastanesi
·       200 yatak kapasiteli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi

PROJEYE DOKA’NIN KATKILARI: 

FARKLI YÜKSEKLİKLER İÇİN İDEAL ÇÖZÜM

Elazığ, Adana ve Ankara Etlik Sağlık Kampüsü’nün de yer aldığı pek çok endüstriyel yatırımda olduğu gibi Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde de yüksek yük taşıma kapasitesi ile öne çıkan Doka d2 ağır yük iskele sistemi tercih edildi. Çünkü Doka sistemleri, modüler yapısı sayesinde hastane gibi geniş alanlara kurulacak olan ve farklı yüksekliklerden oluşan yapılar için en ideal çözümü sunuyor.

Ağır yük taşıyıcı iskele d2; sahip olduğu 3 tip 1.52 metre genişliğindeki ana çerçeve sistemi ile her yüksekliğe uygulanabiliyor. 0,90 m, 1,20 m ve 1,80 m gibi farklı ana çerçeve yükseklik seçeneği sunan modüler sistemde krikolu ayak ve krikolu başlık sayesinde yükseklik ayarları istenilen şekilde yapılabiliyor. Böylelikle içerisinde farklı yükseklikler barındıran Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi için sistem, en ideal ve kolay çözümü sağlamış oldu. Ayrıca masa tipi d2 iskelenin sağladığı daha geniş masalar ve ahşap kiriş çözümü sayesinde daha az işçilikle daha seri bir inşaat süreci sağlanırken, yüksek dayanım ve taşıma kapasitesi sayesinde proje güvenli şekilde ilerliyor. İskele, sahip olduğu galvanizli yapısı ve 5 milimlik et kalınlığı sayesinde de herhangi bir burkulma veya bozulma riski taşımadığı için de işçiler için en güvenli ortamı sağlamış oldu. 

DOKA FRAMAX XLIFE ILE DEĞIŞIK GEOMETRILER IÇIN HIZLI VE KOLAY BETON DÖKÜMÜ
Projede hem yükseklik hem de kalınlıkları itibariyle değişkenlik gösteren kolon ve perde duvarlarının dökümü için Doka Framax Xlife çift yüzeyli perde kalıp sistemi temin edildi.
1 milyon metrekare kapalı inşaat alanına sahip olan projede, sahada montaj gerektirmeyen Doka Framax Xlife sayesinde yüzlerce kolonunun en hızlı şekilde dökümü sağlanmış oldu.
Ayrıca ürün, sahip olduğu özel Xlife plywoodu sayesinde yeni bir plywood değişimi gerektirmeden 300 döküm yapılabilmesine olanak sağlayarak firmalara ciddi bir maliyet avantajı sağladı.
 
GÜVENLI ÇALIŞMA ORTAMI

Tüm ürün ve hizmetlerinde güvenliği ön planda tutan Doka, bu projeye de sağladığı ürün ve hizmetlerle farkını ortaya koydu. TS EN 12810 sertifikasına sahip DokaUniversal çalışma iskeleleri projenin maksimum güvenlikte ilerlemesi sağlandı. Projeye temin edilen tüm sistemlerde olduğu gibi, DokaUniversal çalışma iskelesi için firmaya kurulum veya uygulama süreci için Kalıp Eğitmeni desteği de verildi. Sıcak daldırma galvaniz kaplama sayesinde uzun ömürlü olan sistem, güvenlik unsuru ön planda tutularak geliştirildiği için kurulum, kullanım ve söküm aşamalarında tam güvenlikli çalışma ortamı sağlanabilmektedir. Dikey yönde 50 santimde bir olan bağlantı parçası sayesinde istenilen seviyede platform olanağı sağlanıyor. Hızlı kurulum ve söküm olanağı sayesinde firmalara işçilik ve zaman tasarrufu sağlamaktadır.

PROJEDE SUNULAN ÇÖZÜMLER

a) 45 bin m2 d2 döşeme altı iskele sistemi, serbest iskele modeli
b) 200 bin mtül Doka Eco P H20
c) 4 bin 500 m2 Framax Xlife ve Frami Xlife Kolon ve Perde Sistemi
d) 60 takım Framax Xlife Üniversal Kolon Kalıbı
e) WS10 çelik kuşaklar ile özel tasarım olarak sarkan kirişlerin altına dizayn ettiğimiz konsollar
 
Projede hangi Doka ürünlerinin tercih edildiği

a) Framax Xlife, Frami Xlife Kolon ve Perde Sistemi
b) D2 Döşeme Altı Ağır Yük iskelesi Sistemi
c) Doka Eco P H20
d) Dokascaff Universal İş İskelesi

Projenin adı: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi 

Bulunduğu Yer: Başakşehir / İstanbul
Toplam Kapalı Alan: 1 milyon m2
Kat sayısı: 19
Yatak Kapasitesi: 2 bin 354
Yatırımcı: Rönesans Holding
Ana Yüklenici Firma: Rönesans Holding
Yapım Yılı: 2016 – 2020
Kullanılan Doka sistemleri: Framax Xlife, Frami Xlife Kolon ve Perde sistemi, Dokascaff iş iskelesi, D2 Ağır yük iskele sistemi, Top 50 Özel Döşeme Çözümü, 150 F Tırmanma Sistemi