Bioart Biyolojik Tasarımlar Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Yeşil de “Hatta özel mülkiyetler için tasarladığımız Butik Biyolojik Yüzme Havuzlarında balıklarla yüzerken onları bile kıskandırabilirsiniz.” diye ekledi. 

Peyzaj sektöründe 15 yıllık tecrübesini 2013 yılında BİOART markası adı altında biyolojik göletler ve biyolojik yüzme havuzlarına aktaran BİOART, beş yılda 200 bin metrekareden fazla proje ve uygulama yapmıştır. BİOART, kurulduğu günden itibaren geçen beş yılda bünyesinde bulundurduğu peyzaj mimarları, çevre mühendisleri ve biyologlar ile AR-GE çalışmalarına devam etmektedir. 


Bioart Biyolojik Tasarımlar Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Yeşil “Şu ana kadar yapmış olduğumuz projelerde Mavi Bayrak kriterlerinden çok daha kaliteli ve hatta kaynak suyu kalitesine yakın bir su elde etmekteyiz. Projelerimizin uygulama ve tasarımında SEKE (Sağlam, estetik, kaliteli, ekonomik) prensibinden yola çıkarak işletme ekonomisi ve sürdürülebilirliği temel prensip kabul etmekteyiz.“ dedi. 


Kurulduğu günden bu güne Elazığ Kültürpark Rekreasyon Alanı biyolojik göleti, Gaziantep Yeşil Vadi 1. ve 4. Etap Rekreasyon Alanları biyolojik göletleri, Gaziantep Erikçe Kent Ormanı biyolojik göleti, Malatya Hürriyet Parkı biyolojik göleti, İspendere Şifalı İçme Suyu Rekreasyon Alanı çevre düzenleme, Çınar Orduzu Rekreasyon Alanı çevre düzenleme, Erzincan Ergan Dağı çevre düzenleme, İzmir Karşıyaka Belediyesi Çocuk Müzesi Tema Parkı biyolojik göleti, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi biyolojik göleti, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bağcılar Güneşli Semt Parkı biyolojik göleti, Pamukova Belediyesi Gölpark biyolojik göleti, Van Saray Parkı biyolojik göleti, Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakülteleri önü çevre ve düzenleme gölet yapımı biyolojik göleti gibi kamu kurum kuruluşları ile Ankara YDA Park Avenue kentsel dönüşüm projesi biyolojik göleti ve Kanalı, İstanbul Beykoz Eğitim Okulları biyolojik göleti, İstanbul Şenkaya İnşaat Blueplanet Sitesi biyolojik göleti, Kurtköy Ayport biyolojik havuzu gibi projeler kapsamında tasarım ve uygulama işlerini tamamlamıştır. 


2018 yılında ise İzmir Büyükşehir Belediyesi Buca Yedigöller Rekreasyon Alanı içerisinde yedi biyolojik gölet, Yozgat Üniversitesi Erdoğan Akdağ Kampüsü biyolojik göleti, İstanbul Toki Kayaşehir Rekreasyon Alanı biyolojik göleti, Düzce Belediyesi İnönü Parkı biyolojik göleti, Kilis Belediyesi Akpınar Mesire Alanı biyolojik göleti, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Çocuk Oyun Dünyası Parkı biyolojik göleti gibi projeleri kapsamında biyolojik gölet tasarım, uygulama ve çevre düzenleme işlerini tamamlamıştır.
24 bin metrekare alana sahip Türkiye’nin en büyük tek parça biyolojik arıtmalı suni göleti olan Çorum Belediyesi Kent Park projesiyle ve Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Sakarya’da gerçekleştirilecek 2020 Dünya Dağ Bisikleti Maraton Şampiyonası başta olmak üzere önemli uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapacak olan Ayçiçeği Vadisi Bisiklet Adası biyolojik göleti gibi ses getiren projelere imza atmıştır.


Bioart Biyolojik Tasarımlar Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Bukut, “BİOART Biyolojik Tasarımlar ekibi olarak bilgi birikim ve deneyimimiz ile belediyeler başta olmak üzere kamu kuruluşları ile özel sektör firmalarının dev projelerine değer katmaya devam ediyoruz. Ülkemizde ses getiren ve uygulamasını tamamlayarak hayata geçirdiğimiz projelerimizi salt peyzaj unsuru olarak değerlendirmiyor, insanların günün stresinden uzakta huzurlu zaman geçirebilecekleri doğal yaşam alanları oluşturuyoruz. Bununla birlikte yüzde 100 biyolojik alternatifler üreterek sürdürülebilir çevre bilincinin oluşturulmasına katkı sağladığımızı düşünüyorum. Bu yılki en önemli hedeflerimiz yurt dışındaki yükselen taleplere uygun kaliteli ve estetik projeler tasarlamak ve uygulamak. Bununla birlikte yurt içinde de özel butik çalışmalar ile mesken sahiplerinin yaşam alanlarına farklı dokunuşlarda bulunarak doğaya yakınlaşmalarını sağlamak istiyoruz. 2018 yılının son dönemi ile gelecek yılda da Ankara Northland ve Konya Zermeram gibi konut projelerinde doğa ile iç içe yaşama imkan sağlayacak dev projeler ile mesken sakinlerinin rekreasyon ve yaşam alanlarına estetik dokunuşlar yapmaya devam edeceğiz.” dedi. 
Bioart Biyolojik Tasarımlar Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Yeşil de “Hatta özel mülkiyetler için tasarladığımız Butik Biyolojik Yüzme Havuzlarında balıklarla yüzerken onları bile kıskandırabilirsiniz.” diye ekledi. 


AYÇİÇEĞİ BİSİKLET VADİSİ'NDE BİSİKLET ŞAMPİYONASI
Bioart Biyolojik Tasarımlar tarafından Sakarya Bisiklet Adası’nda yapımı tamamlanan biyolojik gölet, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Sakarya’da gerçekleştirilecek olan 2020 Dünya Dağ Bisikleti Maraton Şampiyonası başta olmak üzere önemli uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapacak.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından Yenikent’te yapılan Ayçiçek Vadisi ve Bisiklet Adası, şehrin uluslararası ve ulusal arenada sportif kimliğini ön plana çıkaran büyük bir proje olarak yükseliyor. Bioart Biyolojik Tasarımlar Teknik Koordinatörü Ekrem Bulut tarafından yapılan açıklamada "Temiz Bir Dünya İçin Pedal Çevir" temasıyla 22-23 Eylül 2018 tarihlerinde Ayçiçeği Bisiklet Vadisi’nde gerçekleştirilen Uluslararası Dağ Bisikleti Şampiyonası MTB Cup ve Maraton Serisi, Sakarya ve Türkiye’nin tanıtımına önemli katkı sağladı. Bioart olarak 1.240 m² alan üzerinde uygulamasını tamamladığımız biyolojik gölet ile Sakarya’nın uluslararası tanıtımına katkıda bulunmaktan memnuniyet duyduk” dedi.


ÇORUM’A 24 BİN M2 BİYOLOJİK GÖLET İNŞA ETTİ
Çorum Belediyesi tarafından ülkemizin son yıllarda yakalamış olduğu kalkınma ve başarı hikâyesine paralel olarak ulusal ve uluslararası boyutlarda marka olacak bir eser olarak Çorum Kentpark projesinin inşaası devam etmektedir. Proje kapsamında toplam yaklaşık 198 dönümlük alan üzerinde hem çocuklar için oluşturulacak eğlence alanları hem de yetişkinler için çeşitli temalarda eğlence, dinlenme alanları ile biyolojik arıtmalı yapay gölet alanı mevcut olup proje büyük bir kompleks olarak düşünülmüştür. 


Çorum Belediyesi tarafından üstlenen proje kapsamında bulunan biyolojik göletin yapım işi ile ilgili olarak, havuz ve sulama sistemleri alanında tüm Türkiye’de faaliyet gösteren Bioart Biyolojik Tasarımlar, Çorum’da üstlendiği bu proje ile referanslarına yenisini ekliyor. Bioart Biyolojik Tasarımlar’ın, Orhan Günerigök-Boyut Proje konsorsiyumu işbirliği ile hayata geçirdiği proje, Türkiye’de belediyeler tarafından gerçekleştirilen en büyük biyolojik göletlerden biri olacak.


Belediye yetkililerinin vermiş olduğu bilgiye göre “Kentpark projesinde yer alan 24 bin m2 büyüklüğündeki biyolojik gölet sistemi ile ilgili Almanya, Avusturya, İngiltere ve Türkiye’ de faaliyet gösteren birçok firma ile yürütülen fizibilite çalışması sonrasında su kalitesi, işletme ekonomisi, görsellik gibi kriterler göz önüne alınarak, arıtmayı yüzde 100 biyolojik gerçekleştiren Bioart Biyolojik Tasarımlar’ın çözümü tercih edilmiştir. Biyolojik arıtma özelliğine sahip gölet, tamamlandığında kimyasal katkı maddeleri olmadan tamamen biyolojik yöntemlerle arıtılacaktır.”


Bioart Biyolojik Tasarımlar Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Yeşil, proje hakkında yaptığı açıklamada, Çorum Kentpark Projesi tamamlandığında içerisinde bulunan biyolojik göletin parka farklı bir estetik ve değer katacağını söyledi. Bu ölçekte bir proje yapılmadan önce detaylı araştırmalar yapıldığını ifade eden Yeşil, proje hakkında şu bilgileri verdi: “Beşinci yılını henüz tamamlamasına rağmen Türkiye’nin her bölgesinde ve farklı metrekarelerde yaklaşık olarak 200 bin m² gölet uygulaması yapan Bioart olarak, önümüzdeki dönemde de yenilikçi ve çevreci projeler geliştirmeye devam edecektir. Biyolojik gölet tamamlandığında Çorumlu vatandaşlarımız huzur veren bir ortamda dinlenebilecekleri, eğlenebilecekleri ve aynı zamanda spor yapabilecekleri nitelikli bir rekreasyon alanına kavuşacaklar.”


Kentpark projesinde yer alan biyolojik göletin çevreci özelliğinin yanı sıra maliyet avantajı da taşıdığını belirten Bioart Biyolojik Tasarımlar Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Bulut ise şu bilgileri verdi:


“Geliştirdiğimiz arıtma sisteminde demiroksit, fosfor tutucu reçineler ve sonradan bakteri enjeksiyonu gibi doğal olmayan yöntemler kullanılmamaktadır. Yapılan hesaplamalarda işletme maliyeti bakımından alternatiflerine oranla yaklaşık yüzde 25 daha avantajlı çözüm sunan biyolojik gölet, bu sayede Çorum Belediyesi’ne işletme anlamında önemli avantaj kazandıracaktır. Dünya lideri firmaların ürünlerinin kullanıldığı biyolojik gölet projemizde 14 bin 200 adet su bitkisi de yer almaktadır. Etrafında oturma terasları, yürüme yolları, seyir kuleleri, fotoğraf çekim alanları ve diğer birimlerin yer alacağı biyolojik göletin yapımı hızla sürmekte olup 2018 yılı sonbahar döneminde tamamlanması planlanmaktadır.” 


Ayrıca belediye yetkilerinden alınan bilgileri doğrultusunda biyolojik göletin yanı sıra Çorum Kentpark projesi, içerisinde yer alan birçok tesis ile cazibe merkezi olacak. Kentpark’ta; 2.700 metrekarelik dört çocuk oyun alanı,  1.245 metre uzunluğunda koşu ve bisiklet yolları, restoran, gölet kenarında 1.310 metrekarelik seyir terası, 7 bin metrekarelik renkli bitkiler bahçesi, yine 6.250 metrekare alanda futbol, basketbol, voleybol sahası ve tenis kortu, 10.800 metrekare piknik alanı, gösteri ve konser alanları, satış üniteleri ile 12.000 m²’lik alana ziyaretçiler için otopark alanı bulunuyor.