Yapı kimyasalları fabrikalarında yıllık toplam 800 bin ton yapı kimyasalı üretim kapasitesine, boya ve sıva işletmesinde yılda 100 bin ton boya ve sıva üretebilme kapasitesine sahip olan Kalekim, Balıkesir’deki yeni fabrikaları ile gücüne güç katmaya hazırlanıyor.  Markanın yeni yatırımının detaylarını, Genel Müdür Altuğ Akbaş ile konuştuk. 

Kalekim’in faaliyet alanı, çalışmaları ve ürün gamı hakkında bilgi verir misiniz?

Kale Grubu Kurucusu ve Onursal Başkanı İbrahim Bodur, tarafından 1973 yılında kurulan Kalekim, seramik yapıştırıcıları ve derz dolguları üretimiyle başladığı faaliyetlerine, bugün, inşaat sektörünün her türlü yapı kimyasallarını üretiyor. Yapı kimyasalları sektörünün jenerik markasını yaratan Kalekim, 45 yıllık bilgi birikimi ve tecrübesiyle yeni ürünler geliştirip, yepyeni projelere imza atarak, Türk yapı kimyasalları sektöründe ilkleri gerçekleştirmeye devam ediyor. İstanbul, Yozgat, Isparta, Mersin, Erzurum ve Mardin tesislerinde üretim faaliyetlerine devam eden Kalekim, yapı kimyasalları fabrikalarında yıllık toplam 800 bin ton yapı kimyasalı üretim kapasitesine, boya ve sıva işletmesinde yılda 100 bin ton boya ve sıva üretebilme kapasitesine sahip. Üretim ve satış kapasitesi olarak Türkiye ve bölgesinde birinci sırada yer alan Kalekim, ülkemizde yüzde 50’nin üzerinde pazar payı ile sektörde açık ara önde yer alıyor. 

Bu yıl hangi konulara odaklanıyorsunuz? Yeni ürün ya da yatırım çalışmanız oldu mu ya da olacak mı? 

İstanbul-İzmir aksında, geleceği en parlak kentlerin başında gelen Balıkesir’e 30 milyon TL yatırımla yeni bir Kalekim fabrikası kuruyoruz. Beş coğrafi bölgede üretim yapan fabrikalarımıza Balıkesir ile birlikte Ege Bölgesi’ni de katarak, hem bölgedeki konumumuzu güçlendireceğiz hem de Marmara Bölgesi’ndeki faaliyetlerimizi desteklemiş olacağız. Kalekim olarak faaliyet gösterdiğimiz tüm iş kollarında üretim yapabilecek kapasiteye sahip yeni fabrikamızda, her türlü yapı kimyasallarını kapsayan; seramik yapıştırıcıları, derz dolguları, su ve ısı yalıtım malzemeleri, iç ve dış cephe boyaları ve dekoratif dış cephe sıvaları, en yeni teknolojiyle üreteceğiz. Kalekim olarak son yıllarda sektöre kazandırdığımız, tüketici ve profesyonellerden büyük ilgi gören yenilikçi ürünlerimizden bazılarını şöyle özetleyebiliriz; 

Kalekim’in, zorlu kış koşullarında dahi yapılara uygulama imkanı sağlayarak bir ilke daha imza attığı Wintertech teknolojisi, artık kışın işe ara verilmesi, ortamın ısıtılmaya çalışılması gibi zorunlulukları ortadan kaldırıyor. Kış aylarında çimento esaslı ürünler ile birlikte güçlü çözümler sunan Wintertech, -10 °C’de dahi kullanım imkanı sağlıyor. Çimento esaslı ürünler +5 ila +35 °C arasında uygulanabiliyorken, Kalekim’in geliştirdiği Wintertech teknolojisi ile üretilen yüksek performanslı seramik yapıştırıcısı 1056 Profesyonel ve gazbeton örgü harcı 1058 Technoblock ürünleri, -10 ila +23 °C arasında rahatlıkla kullanılabiliyor. Kalekim, mimar, mühendis ve profesyonel karar vericilere hitap eden, 2015 yılında hayata geçirdiği yenilikçi ürünü Wintertech ile sıcaklığın düştüğü kış şartlarında şantiyelerin durmasının önüne geçerek, inşaat projelerinin hızla tamamlanmasına katkıda bulunuyor.

Yalın tasarım ve esnek bir yapıya sahip kaplama malzemesi Artcrete, yüksek mukavemetli, darbelere, çizilmelere ve suya dayanıklı yapısıyla öne çıkıyor. Ödül  sahibi olduğumuz Artcrete, hem duvar hem de zeminde kullanılabildiği için efekt bütünlüğü sağlıyor ve farklı uygulama teknikleri ile farklı desenler yaratma imkanı sunuyor. İlhamını sanattan alan, beton kadar güçlü Artcrete, ismini de, İngilizce sanat (art) ve beton (concrete) kelimelerinin bileşiminden alıyor. Suya karşı dayanıklı olan Artcrete, banyo gibi ıslak hacimlerde dahi kullanılabiliyor. Artcrete ayrıca dışarıdan içeriye su geçirmemesine rağmen, içerideki nemi dışarıya atabilme kabiliyeti ile binaların nefes almasını sağlıyor.

Kalekim olarak, ısı ve su yalıtımı alanındaki gücümüzü daha da artırmaya yönelik faaliyetlerimize hız veriyoruz. Bu kapsamda geliştirdiğimiz, en avantajlı ve garantili mantolama sistemimizle ısı yalıtımı alanında fark yaratıyoruz. Kale Mantolama Sistemleri ile, Türkiye’de ilk kez 10 yıl ürün, 2 yıl uygulama garantisi sunarak binaları koruma altına alıyoruz. Uygulama süresine ilave olarak 2 yıl kullanım sürecini kapsayan sigorta ile uygulama sonrası montaj ve işçilik nedeniyle meydana gelebilecek hasarlara karşı da güvence sağlıyoruz.

Technoflex ürününüzün özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?

Kalekimolarak seramik, granit gibi kaplama malzemelerinin güvenle uygulanması için geliştirdiğimiz çimento esaslı yapıştırma harcı 1054 Technoflex, uygulayıcılar tarafından yoğun ilgi görüyor. Ürünümüz  S1 sınıfı esneklik özelliği sayesinde ani ısı değişimleri nedeniyle oluşan yüzey gerilimlerine dayanıklı yapısı ve uygulama sırasında kolay taraklanabilme özelliğiyle ön plana çıkıyor. 1054 Technoflex iç ve dış mekanlarda, seramik, doğal taş, traverten, dekoratif tuğla, granit, porselen seramik, klinker, kotto gibi kaplama malzemelerinin beton, sıva, şap gibi yüzeyler üzerine uygulanmasında kullanılıyor.

Su yalıtım çözümleriniz neler?

Su yalıtımı olmayan binaların taşıyıcı sistemi paslanma nedeniyle 10 yıl içinde başlangıçtaki taşıma kapasitesinin yüzde 66’sını kaybediyor. Kalekim olarak, deprem sırasında meydana gelen büyük yıkımların en önemli nedeninin korozyon (paslanma) olduğuna dikkat çekerek, su yalıtımlı binaların artırılması yönünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hem yapı güvenliği, hem de sağlık ve konfor şartları açısından da binalarda mutlaka uygun malzemeler kullanılarak su yalıtımı yapılmasını öneriyoruz. Bununla birlikte su yalıtımı için sektöre kazandırdığımız ürünlerimizi şöyle sıralayabiliriz; İzolatex Plus yapılarda en fazla suya maruz kalan banyo, teras, balkon ve havuz gibi ıslak hacimli mekanlar için geliştirildi.İçme suyu depolarında da kullanıma uygun olan ürünümüz klor iyonlarına karşı yüksek dirence sahip ve betonda karbonatlaşmayı engelliyor. Su yalıtımı ile birlikte enerji tasarrufu sağlayan Elasticool radyan ısı enerjisini yansıtıyor. Düşük yüzey sıcaklığı sağlayarak yapıların soğutma sisteminde kullanılan elektrik maliyetini en aza indiriyor. Ekstra elastik su yalıtım ve beton koruma harcımız Ultralastic, uygulanmasından sadece iki saat sonra yağmura dayanım kazanması, 16 saat sonra basınçlı suya dayanıklı hale gelmesi ve kaplama işlemine başlanabilmesi gibi özellikleri ile öne çıkıyor.

Üretim ve satışlarınızı artırmaya yönelik planlarınız var mı? 

Kalekim olarak, yapı sektöründeki faaliyet alanımızda ulusal liderliğimizi sürdürürken; ülkemizin bulunduğu bölgede, bilgi ve teknoloji gücümüz ile daima en iyi çözümler üreten bölgesel lider olma vizyonuyla hareket ediyoruz. 70 ülkeye ürünlerini sunan Kalekim olarak, ürün gamımızı, sektördeki trendleri ve tüketici ihtiyaçlarını gözeterek yeni ürünler ile genişletiyoruz.  Bizim için yurtdışı yatırımları yakın gelecekteki planlarımızın başında geliyor. Yapı kimyasalları alanında özellikle Türkiye’nin yakın coğrafyası bizim için çok önemli. Ortadoğu’da farklı açılımlarla büyümek istiyoruz. Deneyimlerimiz gösteriyor ki; artık sadece ihracat yapmak yetmiyor. Dış pazarlarda yerleşik olmak gerekiyor. 2016 yılında Kenya’da bir yatırım projemiz başladı. Burada farklı bir yatırım ve büyüme modeli oluşturduk diyebiliriz. Yerel işbirlikleri kurarak, lisanslı üretim ve know-how transferiyle ilerliyoruz. Pazarın ihtiyaçları doğrultusunda ürünlerimizi o coğrafyanın hammaddeleriyle üretiyoruz. Önümüzdeki dönemde de bu çerçevede buradaki ürün çeşitliliğini artıracağız. 

Dünyanın pek çok yerinde güçlü bir dağıtım ağına sahibiz ve ürünlerimizi tam 70 ülkede tüketici ve profesyonellerle buluşturuyoruz. İhracatımızın yüzde 6’sını Avrupa Birliği ülkelerine, yüzde 35’ini Ortadoğu’ya, geri kalanını tüm dünyaya yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde bu bölgelerdeki faaliyetlerimizle birlikte Afrika’da da etkinliğimiz artacak. Ar-Ge alanında da geçtiğimiz yıl önemli bir adım attık. Kalekim’in Avcılar’daki tesisi, Ar-Ge merkezi olarak tescillendi. Kalekim’i rakiplerinden ayıran en önemli özelliklerinden biri Ar-Ge’ye yaptığı yatırımdır ve inovasyon en önemli şirket stratejilerimizdendir. Ürettiğimiz ürünlerden, sunduğumuz hizmetlere tüm süreçlerimizde inovasyonun önemine inanıyoruz. Bu anlamda kuruluşu çok uzun yıllar öncesine dayanan ve her geçen gün güçlenen ve büyüyen bir Ar-Ge bölümümüz var.   Son teknoloji cihazlarla oluşturduğumuz “Kalekim Uygulamalı Araştırma Laboratuvarı”nda yenilikçi ürünler geliştirirken, bir yandan da devlet ve üniversitelerle projeler yürütebilmeyi sağlayan enstrümantal analiz araçları ile çalışmalarımızı sürdürüp, kalite ve müşteri memnuniyetini garanti eden Avrupa Standartlarına ait tüm testlerimizi de gerçekleştiriyoruz.