Irak Merkez Bankası projesi, tüm Orta Asya’nın en yüksek binası olan Özbekistan’daki Nest One Tower, Port Bakü Faz 2’nin de yer aldığı dev çaplı projelerde görev alan Doka Kalıp İskele, bölgesindeki imza projelerde en tercih edilen tedarikçi konumunda. Bağdat’ta yapılan "Bağdat Mall" AVM Projesinde ürün ve mühendislik çözümleriyle yer alan Doka Kalıp İskele, özellikle Irak ve Azerbaycan'da çok önemli projelere imza attı ve atmaya da devam ediyor. Bağdat Dora’da yer alan “Bağdat Mall”, 160 bin m² taban alanı üzerinde, mağazalar, otel alanı ve eğlence alanlarıyla devasa bir kompleks olarak inşa ediliyor. Toplamda 550 bin m² kapalı alanı ve içinde 140 bin m² kiralanabilir mağazası olan projede, 340 odalı 100 bin m² otel alanı, 30 bin m² alan üzerinde kurulacak görsel süs havuzu da yer alıyor. Projede yer alan 17 bin m²’lik eğlence alanında ise 14 adet sinema salonu, 7 bin m² yeme-içme alanı ve 7 bin araç kapasiteli otoparkları barındıran yapılardan oluşuyor. Proje tamamlandığında, bölgenin en büyük eğlence kompleksi olarak cazibe merkezine dönüşeceği öngörülüyor.

"TÜRKİYE’NİN VE ÇEVRE COĞRAFYANIN ÖNCELİKLİ TERCİH EDİLEN TEDARİKÇİSİYİZ"

Doka Kalıp İskele Genel Müdürü Ender Özatay, Türkiye’nin ve çevre coğrafyanın en önemli altyapı ve üstyapı projelerinde öncelikli tercih edilen kalıp ve iskele tedarikçisi konumuna geldiklerinin altını çizerek, “Doka Türkiye’den hizmet alan Irak, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan ve Kazakistan’da imza projelerde yer alıyoruz. Özellikle Irak ve Azerbaycan’da çok önemli projelere imza attık ve atmaya devam ediyoruz. Bağdat Mall Alışveriş Merkezi, Irak Merkez Bankası projesi, tüm Orta Asya’nın en yüksek binası olan Özbekistan’daki Nest One Tower Azerbaycan’da ise, Port Bakü Faz 2 projeleri Doka’nın ürünleri ve mühendislik çözümleriyle yer aldığı projelerden bazıları” diye konuştu.
Doka Türkiye’nin bu yıl, hizmet alanı olan bölgeye odaklandığını vurgulayan Ender Özatay, şöyle devam etti: “Burada ihracat yaptığımız ülkelerin sayısını ve buralara ihracat miktarımızı artırmayı hedefliyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki dönemde de yurt dışında bütün imza projelerde yer almak istiyoruz. Gerek yurtiçi gerekse yurtdışındaki projelerde herkesin tecrübesi ve ürünlerine güvendiği için Doka ile çalışmak istediğini gözlemliyoruz. Hangi proje olursa olsun, bu 5 katlı bir apartman da olsa, büyük bir köprü projesi de olsa bütün inşaat sektörünün gönlünde Doka olduğunu görüyoruz”.

BOYA SEKTÖRÜNÜN DÜNYAYA AÇILAN KAPISI: PAİNTİSTANBUL & TURKCOAT FUARI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI BOYA SEKTÖRÜNÜN DÜNYAYA AÇILAN KAPISI: PAİNTİSTANBUL & TURKCOAT FUARI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

PROJEDE KULLANILAN DOKA SİSTEMLERİ:

Projede Doka’nın iskele ve kalıp çözümlerinden D2 Döşeme Kalıbı 25 bin m², Framax Xlife Kolon Kalıbı 20 set, Framax Xlife Perde Kalıbı 2 bin 500 m² ve Tırmanır Kalıp Sistemi 150F ise 50 mtül kullanıldı. İş güvenliği, zamanlama ve imalatın uygunluğunun büyük önem taşıdığı projede, 150F tırmanır kalıp sistemi ile kolay ve güvenli bir şekilde tırmandırma işlemi yapıldı.

YÜKSEK KAPASİTELİ AĞIR YÜK TAŞIYICI İSKELE D2 İLE EN GÜVENLİ ÇÖZÜM

Ağır yük taşıyıcı iskele D2, yüksek kapasiteli yük taşıma iskelesi yüksek kapasitesi ve ekstra et kalınlığı sayesinde döşeme ve kirişlerin dökümünde tercih edildi. Ağır yük taşıyıcı iskele D2; sahip olduğu 3 tip 1,52 metre genişliğindeki ana çerçeve sistemi ile her yüksekliğe uygulanabiliyor. 0,90 metre, 1,20 metre ve 1,80 metre gibi farklı ana çerçeve yükseklik seçeneği sunan modüler sistemde krikolu ayak ve krikolu başlık sayesinde yükseklik ayarları istenilen şekilde yapılabiliyor. Böylelikle içerisinde farklı yükseklikler barındıran sistem, en ideal ve kolay çözümü sağlamış oluyor. Ayrıca masa tipi D2 iskelenin sağladığı daha geniş masalar ve ahşap kiriş çözümü sayesinde daha az işçilikle daha seri bir inşaat süreci sağlanırken, yüksek dayanım ve taşıma kapasitesi sayesinde proje güvenli şekilde ilerliyor. İskele, sahip olduğu galvanizli yapısı ve 5 milimlik et kalınlığı sayesinde de herhangi bir burkulma veya bozulma riski taşımadığı için de işçiler için en güvenli ortamı sağlamış oluyor.

KOLON VE PERDE DUVARLARININ YAPIMI HIZLI VE YÜKSEK VERİMLİLİKTE HAZIRLANMASI İÇİN FRAMAX XLIFE KULLANILDI

Bağdat Mall’da, Doka’nın her çeşit projede yüksek verimlilik sağlayan ürünlerinden Framax Xlife da kullanıldı. Gerek dik gerekse yatay olarak kullanılan, sadece birkaç pano ile 15 cm aralık sistematiğinin elde edilmesini sağlayan bir çerçeveli kalıp sistemi olan Framax Xlife, kalıpların hızlı şekilde ve yüksek verimlilikle hazırlanması için tüm bağlantı elemanları ve tüm aksesuarlar aralık sistematiğine sorunsuzca uyum sağlıyor. Framax Xlife kolon ve perde, mükemmel sistem özellikleri sayesinde düşük maliyet ve yüksek verimlilik getirirken, hızlı çalışma, kolay kullanım ve planlama imkânı, olağanüstü beton sonuçları ve yüksek iş güvenliği sağlıyor.

PROJENİN KÜNYESİ
Proje adı:
Bağdat Mall
Bulunduğu yer: Dora, Bağdat
İşin Tipi: Çok amaçlı yapı (Multicomplex) / AVM-Otel-Eğlence merkezi
Kat yükseklikleri: 8.10, 4.05 ve 4.50 metre
Kat sayısı: Avm 4 katlı, Otoparklar 6 katlı, Otel ve rezidans 22 katlı
Toplam temel inşaat alanı: 160.000 m²
Toplam inşaat alanı: 550.000 m²
İnşaat başlangıcı: Ocak 2020
Planlanan tamamlanma tarihi: Haziran 2023
Kullanılan Doka sistemleri: Yüksek kapasiteli ağır yük taşıyıcı iskele D2, Tırmanır Kalıp Sistemi 150F, Framax Xlife Kolon ve Perde Kalıbı