150 yıllık tecrübesiyle Doka’nın her türlü projede paydaşlarına çözüm ortağı olduğunu belirten Doka Kalıp İskele Genel Müdürü Ender Özatay, “Azerbaycan’daki bu önemli projede, Faz 1’in yapımında olduğu gibi Faz 2’de de Doka kalıp sistemleri tercih edildi. Bölgenin özelliği olan yüksek rüzgar hızında inşaat işlerinin aksamadan devam edebilmesini sağladık. Bunun için vinçten bağımsız çalışan Doka SKE 50 Plus otomatik tırmanır kalıp sistemleriyle çözüm sunduk” dedi.

Port Bakü Projesi, Azerbaycan’ın başkentinin tarihi merkezi ve yeni gelişim bölgesi arasında kalan liman bölgesinin konut ve ofis olarak geliştirilmesini amaçlıyor. Tamamlandığında göz alıcı mimari yapısı ve konumuyla konuklarına eşsiz bir görsel şölen ve manzara sunmayı vadeden Port Bakü’nün kule kısmı ofis olarak kullanılacak ve podyum kısmının zemin kat üstü alanlarında çeşitli restoranlar, kafeler ile alışveriş merkezi yer alacak.

Şiddetli rüzgarların oluşturduğu zorluklara Doka çözümü

Bakü’de karşılaşılan yüksek rüzgar hızları nedeniyle inşaatlarda çalışmaların güvenle ve hızla devam edebilmesi konusunda büyük sıkıntılar yaşanabiliyor. Bu olumsuz hava koşullarında vinç kullanımı sınırlanabiliyor ve proje bitiriş tarihleri sekteye uğrayabiliyor. Bu nedenle yatırımcı firma çözümü Doka’nın vinç kullanımı gerektirmeyen sistemlerinde buldu.

150 yıllık tecrübesiyle Doka’nın her türlü projede iş ortaklarına çözüm ortağı olduğunu belirten Doka Kalıp İskele Genel Müdürü Ender Özatay, “Azerbaycan’daki bu önemli projede, bölgeye özel iklim koşullarında inşaat işlerinin aksamadan devam edebilmesi önemliydi. Bunun için vinçten bağımsız çalışan Doka tırmanır kalıp sistemleriyle çözüm sunduk” dedi.

Doka, projede, herhangi bir rüzgar ve olumsuz hava koşulu sırasında dahi inşaatın durmaksızın ilerlemesini sağlayan otomatik tırmanır kalıp sistemi Doka SKE 50 Plus otomatik tırmanır kalıp sistemleri ile güvenilirliği artırırken, yüksek performans da sağlıyor. Sistem vinçten bağımsız çalıştığı ve hava koşullarından korunmuş bir çalışma ortamı sağladığı için, Bakü’nün hava koşullarında vinçli bir sistemle ayda 3 kat çıkılması öngörülen projede, Doka sistemleri ile kimi zaman ayda 5 katın tamamlanması sağlanıyor.

Projeye sunduğu mühendislik hizmetlerinin yanı sıra 6 ay boyunca çalışanlara “Kalıp eğitmeni hizmeti” de veren Doka, güvenli çalışılması için tüm bilgileri paylaştı. 

Doka SKE 50 Plus otomatik tırmanır kalıp sistemleri

Vinçten bağımsız çalışan Doka otomatik tırmanır kalıp sistemleri; inşaat çalışmalarının olumsuz hava koşullarından ve yüksek rüzgar hızlarından etkilenmeden hızlı ve güvenli bir şekilde devam ettirilebilmesine imkan veriyor. Bu sayede projeler zamanında veya planlanandan erken bitirilerek, firmaya ekstra maliyet avantajı da sağlanmış oluyor. Çepeçevre dönen muhafaza, büyük yüksekliklerde de güvenli ve hava koşullarından korunmuş şekilde çalışma imkanı sağlarken, tam hidrolik donanım ile birden fazla tırmanma ünitesinin yeri aynı anda değiştirilebiliyor. Bu sistemin projede sağladığı bir diğer avantaj ise hafif olması nedeni ile daha hızlı ve kolay çalışabilmesi. 

Proje ismi: Port Baku, Faz 2
Yatırımcı firma: Pasha Construction 
Yüklenici firma: NORTH WEST CONSTRUCTION LLC
Proje başlama ve bitiş tarihleri: 12/12/2018 – 05/09/2021 (sadece betonarme bölümü)  
Toplam inşaat alanı: 135,000 m²
Toplam bina yüksekliği: Betonarme yükseklik: 167,65 metre
Kat sayısı: 42 
Projede kullanılan Doka sistemleri: SKE 50 Plus otomatik kalıp sistemi, Top 50 geniş yüzeyli kalıp sitemi çözümü

ÜRÜN BİLGİLERİ:

Her türlü şekil ve yükseklikteki yapılar için, vinçten bağımsız otomatik tırmanır kalıp: SKE 50 Plus Otomatik Tırmanır Kalıp
    

Modüler tasarımı ile SKE 50 plus, her türlü yapı ve gereksinim için etkili bir çözüm sunar. Tam hidrolik ekipman, hızlı ve güvenli yeniden konumlandırma işlemlerine izin vererek inşaat iş akışını destekler.

Geniş bir kullanım alanı için Esnek kullanım

•    Yüksek performanslı modüler sistem sayesinde her projeye ve yapı yüksekliğine uyarlama
•    Serbest planlanabilen tırmanır üniteler sayesinde değişen duvar eğimleri ve duvar çıkıntıları için de uygundur
•    Kullanışlı standart çözümler sayesinde şaft kalıplarında geniş çalışma alanı

Yüksek güvenlikte Hızlı çalışma

•    Çepeçevre dönen büyük çalışma alanı sayesinde hızlı ve hava koşullarından korunmuş şekilde çalışma
•    Birden fazla tırmanır ünitenin yeri tek düğmeye basılarak uzaktan kumanda ile hızlı şekilde ve aynı zamanda değiştirilebilir
•    Entegre platform, merdiven kulesi ve merdivenler sayesinde çalışırken, yukarı çıkarken ve aşağı inerken tam emniyet

Her bina için Yüksek verimlilik

•    Platformların üzerinde bulunan diğer malzemeler de birlikte tırmanabildiği için vinç kapasitesinden tasarruf edilir
•    Tam hidrolik yer değiştirme fonksiyonu sayesinde, birinci betonlama bölümünden itibaren istendiği zaman vinçsiz tırmanma mümkündür
•    Yer değiştirecek ünitelerin döngüleri esnek bir şekilde ayarlanabildiği için optimum yapı süreçleri

Tüm formlar ve yükler için uygun geniş yüzeyli kalıp Top 50

Geniş yüzeyli kalıp Top 50, birbirinden farklı görevler için projeye özel olarak modüler sistemden hazır monte edilen endüstriyel kalıp sistemidir. Elemanların şekli, ebadı, ankraj düzeni ve kalıp yüzeyi her ihtiyaca göre uyarlanabilir.

Projeye özel tasarım sayesinde uygulama güvencesi

•    Kalıp yüzeyinin ve ankraj düzeninin serbestçe seçilebilmesi, tüm mimari taleplerin yerine getirilmesini sağlar
•    Boyutlandırma işlemi her taze beton basıncına göre kolayca yapılabildiği için betonlama hızı istenildiği şekilde düzenlenebilir

Optimum kalıp çözümü sayesinde Hızlı ve verimli çalışma

•    Malzeme maliyetinde tasarruf sağlayan yüksek kullanım sıklığı
•    Personel maliyetinde tasarruf sağlayan kısa kalıp hazırlama süreleri
•    Yeri değiştirilecek olan üniteler büyük ve optimum boyutlarda olduğundan vinç ihtiyacı minimum düzeydedir

Doka Kullanıma Hazır servisinde gerçekleştirilen hassas ön montaj sayesinde Maliyet güvencesi

•    Birbiri ile tam örtüşen ek yerleri sayesinde mükemmel derz görünümü
•    Şantiyede zaman ve yer tasarrufu
•    Birbirine tam olarak uyan elemanlar sayesinde herhangi bir düzeltme gerekmez
•    Köprü, tünel ve endüstriyel yapılar için özel çözümler

Sisteme uyumlu merdivenler ve çalışma platformları sayesinde Geniş kapsamlı iş güvenliği

•    Merdiven sistemi XS ile güvenli ulaşım
•    Platform sistemleri Xsafe plus sayesinde her konuda güvenli çalışma yeri
•    Çift kollu payanda, kaldırma ve yeniden konumlandırma elemanları gibi kullanışlı aksesuarlar sayesinde kalıp güvenli ve kolay bir şekilde kullanılır.