ANKARA (AA) - MEKA AŞ Yönetim Kurulu Başkanı olan Mehmet Kaybal, Avrupa'nın en büyük altyapı yatırımları arasında yer alan İngiltere'nin ikinci büyük hızlı tren hattı projesinde (High Speed 2 -HS2) kullanılmak üzere açılan hazır beton üretim tesisleri ihalesini kazandıklarını söyledi.

Kaybal, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Ostim İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi üyesi olan MEKA Beton Santralleri'nin İngiltere'de pazar lideri konumunda bulunduğunu dile getrirdi.

Geçmişte İngiltere'de çok sayıda projede yer aldıklarını belirten Kaybal, şimdi de ülkenin ikinci büyük hızlı tren hattı projesinde kullanılmak üzere açılan hazır beton üretim tesisleri ihalesini kazandıklarını söyledi..

Bahse konu olan ihaleyle tüm rakiplerini geride bıraktıklarını hatırlatan Kaybal, şöyle konuştu:

"MEKA ve İngiltere'deki çözüm ortağımız olan Berkshire Engineering Supplies Ltd. (BES), tünel segmenti ve 1. aşama altyapı işleri için özel beton karışımları üretiminde kullanılacak son teknoloji MEKA beton santralleri ve çeşitli ilgili ekipman tedariki için bir sözleşme imzaladı. Tamamıyla Türk mühendislerinin tasarımı ve yerli üretim olacak santral ve ekipmanların daha önce ürünlerimizin birçok özel yapı projesinde kullanıldığı İngiltere'de yine ilk tercih olarak öne çıkmasından gurur duyuyoruz."

Aylarca devam eden ihale sürecinde MEKA'nın dışında dünyanın diğer önde gelen üreticilerinin de değerlendirildiğine dikkat çeken Kaybal, sonunda Türk sanayisinin temsilcisi MEKA'nın teklifinin tercih edildiğini belirtti.

Kaybal, "134 milyar dolar maliyetle Avrupa'nın en büyük altyapı projesinin betonu, tamamıyla Türk mühendislerinin tasarımı ve yüzde 90'ın üzerinde yerli girdiyle MEKA Hazır Beton Santrali'nde üretilecek. İlk etap için özel üretim 5 beton santrali sevk edildi, diğer santrallerin üretimi ise devam ediyor." şeklinde konuştu.

Kaybal, HS2 Projesi'ne yönelik beton santrallerinin seçiminde dünya çapında özel proje tasarımıyla bilinen MEKA Ar-Ge ve Tasarım Stüdyosu deneyimli mühendislerinin, tasarım çözümleriyle müşterilerin beğenisini kazandığını vurguladı. Beton santralleri tasarımı için oluşturulan ekibin proje hedeflerinin, verimlilik, sürdürülebilirlik, güvenlik ve doğaya saygı olduğunuvurgulayan Kaybal, şöyle devam etti:

"HS2 inşasına komple çözümü sunabilmek üzere son derece yüksek kalite standartlarına sahip özel tasarlanmış MEKA beton santralleri, fiber besleme, dozajlama sistemleri, beton geri kazanım ve su arıtma sistemi ile ısıtılmış agrega ve sıcak su sistemlerini içeren entegre bir sistem hazırlamıştır.

Daha önce gerek kırma eleme ve madencilik gerekse beton santrali alanında ekipmanlarımızın birçok özel yapı projesinde kullanıldığı İngiltere'de yine MEKA'nın ilk tercih olarak öne çıkmasından gurur duyuyoruz."