Alt yapı ve üst yapı projelerine kaliteli iskele ve kalıp sistemleri ile çözüm sunan AS YAPI Elemanları’nı tercih eden projelerden biri de Express 24. Marka; 24 Gayrimenkul, İnvest İnşaat ve Urke İnşaat tarafından İstanbul Basın Express’te yükselen Express 24 projesine güvenlik ağları, tırmanır konsol, çalışma konsolu, malzeme çıkarma konsolu gibi farklı ürünleri ile çözüm sundu.

1979 yılından bu yana başarısını her geçen gün arttırarak bugünlere gelen AS YAPI Elemanları’nın Finans ve Satınalma Müdürü Murat Şatır, müşterilerine daha iyi bir hizmet vermek üzere son zamanlarda iskele sistemleri için standartlar üzerinde çalıştıklarınıbelirterek, güvenlikli iskele için TS EN 12810 standardını iskele sistemleri için aldıklarını belirtiyor. Ürün kapsamını genişleterek flanşlı iskele sistemlerine de TS EN 12810 standardını alacaklarını açıklayan Şatır, “Ayrıca düşeyliği ayarlanabilir taban plakası için TS EN 74-3 ‘ü aldık. Şu anda ise ayarlanabilir Teleskobik Direk için TS EN 1065 ile kalıp altı iskele sistemleri için TS EN 12813 sertifikasını almak üzere çalışıyoruz. Öte yandan yurt içinde yaşanan ekonomik sıkıntıları gözönünde bulundurarak yurt dışına da odaklandık. Bu yıl itibari ile yurt dışındaki çalışmalarımıza ağırlık verdik, bununla ilgili faaliyetlerimiz oldu. Bundan sonraki süreçte ise ihracat çalışmalarımızı daha da hızlandıracağız. Tam kapasite ile çalıştığımız da aylık kapasitemiz yaklaşık 600 ton. Yeni ürün kapsamında panel kalıp üzerine çalışıyoruz. İskele Kalıp Fuarı’nda bu ürünümüzü sergiledik. Yılın son çeyreğinde bu ürünümüzün de imalatına ve satışına başlamayı planlıyoruz.” dedi. Panel kalıbın en önemli avantajının hem projelendirme hem de sahada avantaj sağlıyor olması olduğunu belirten Şatır, “Kurulumu ve kullanımı oldukça hızlı ve kolay. Ayrıca aksesuar kullanımı daha az bu sistemde. İlk yatırım maliyeti yüksek ancak; projenin yapımını hızlandırdığı ve hızlı bir çözüm sunduğu için yatırımcıya zaman ve dolayısıyla da maliyet avantajı sağlıyor.” diye konuştu.

Çözüm sunduğunuz güncel projelere örnek verir misiniz?

Yakın zamanda malzeme temini yaptığımız projeler arasında Rönesans Gayrimenkul’ün İkitelli’de yaptığı şehir hastane projesinin alt taşeronları yer alıyor. Üçüncü Havalimanı’nda Türk Hava Yolları’nın depo projesinde malzeme verdik. Ilgın İnşaat’ın WE Haliç Kentsel Dönüşüm projesi alt taşeronu gibi daha birçok prestijli projeye çözüm sunduk. Bu projeye özel kolon kalıbı ile daha ekonomik ve hızlı bir çözüm sunduk. Bir diğer önemli projemiz Fuzul İnşaat Tem Avrasya projesi alt teşeronuna yaptığımız çalışmadır. Burada masa iskele sistemlerimizi kiraladık ve güvenlik ağı platforumunun da projelendirme ve satışını yaptık. Demir İnşaat’ın Beylikdüzü’ndeki otel projesinde de firmamız tercih edildi. 24 Gayrimenkul’ün Express 24 projesine güvenlik ağları, tırmanır konsol, çalışma konsolu, malzeme çıkarma konsolu gibi farklı ürünlerimiz ile çözüm sunduk. Öte yandan alt yapı projelerine de önemli çözümler sunuyoruz. Kuzey Marmara Otoyolu projesi viyadük yapımında masa iskele kalıbı gibi ürünlerimiz kullanıldı. Yapıgen İnşaat’ın Kayaşehir projesi viyadük çalışmasında ürünlerimiz kullanıldı. Alibeyköy metro şantiyesine tırmanır kalıp aksesuarları vermiş bulunuyoruz. Bu gibi daha birçok prestijli projeye yurt içinde çözüm sunduk. Yurt dışında ise Çek Cumhuriyet’i, Bulgaristan, Sırbistan, Bosna Hersek gibi yakın coğrafyadaki ülkelere iş yapıyoruz. Ayrıca şu anda Gürcistan gibi farklı ülkelereteklif aşamasında olan, yakın zamanda çalışmaya başlayacağımız projeler de bulunuyor. Yılsonunda dış pazar çalışmalarımızı daha da artıracağız.
Binalarda çalışanın ya da malzemenin düşmesini engelleyecek güvenlik sistemleri de ürün portföyümüzde yer alıyor. TS EN 13374 sertifikalı Geçici Kenar Koruma Sistemlerimiz, yüksek yapılarda çalışanların düşmeye karşı güvenliğini sağlar. TS EN 1263-1İnşaat Güvenlik Ağı Sistemleri ise inşaattan düşen malzeme, atıklar vb. tutarak aşağıda çalışanların can güvenliğini sağlar. Yerleşim birimi içinde ise yayaların can güvenliğini sağlar.

Malzeme çıkartma konsolunuzun özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?

Son zamanlarda bu ürünümüze çok fazla talep görüyoruz. Malzeme Çıkartma Konsolu, yüksek inşaatlarda katlara malzeme bırakabilmek veya katlardaki malzemeleri alabilmek için kullanılan sistemlerdir. AS YAPI tarafından özel olarak projenize göre imal ediliyor. İnsan gücünden çok daha hızlı olması sebebiyle bu ürün projelere hem hız hem de iş güvenliği sağlıyor.

Hedef kitlenize sunduğunuz sistemlerinizden bir diğer ise tırmanır kalıplar. Bu ürünlerin avantajı nedir?

Tırmanır kalıp; köprü ayakları ile yüksek katlı binaların dış cephesinde yer alan kolon ve perdelerde kullanılıyor. Ayrıca çalışılması zor olan alanlarda da tırmanır kalıp sistemi tercih ediliyor. Birkaç çeşitten oluşan tırmanır kalıplar yüksekliklere göre değişiyor. İnşaatın yapımını kolaylaştıran bu sistem, aynı zamanda iş güvenliği de sağlıyor. Betonda kalan izleri onarmak gibi birtakım işleri de tırmanır kalıpla yapabiliyorsunuz.

AS YAPI Elemanları olarak önümüzdeki süreçte neyi hedefliyorsunuz?

Firmamızın öncelikli hedefi dış pazarda büyümek. Pazarlama faaliyetlerimizi artırarak ihracat ciromuzu yükseltmeyi amaçlıyoruz. İç pazarda ise doğru adımlar atarak büyümemizi sürdürmeyi hedefliyoruz. Türkiye seçimden yeni çıktı, 2019 yılında da yerel seçimlerin yapılması planlanıyor. Bu gelişmelerden dolayı daha sağlam adımlar atarak çalışmalarımızı sürdürmeyi planlıyoruz.


AS YAPI Elemanları olarak İskele kalıp sektöründeki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sektörde özellikle TS EN 12810 standardı alanında önemli çalışmalar oldu. Bu sertifikayı sektörde birçok firma temin etmiş bulunuyor.  Geçici kenar koruma sistemleri için geçerli olan standardı alan birçok firma var. TSE’nin verdiği belgelerle üretimyapan firmaların fiyatları birbirine yakın. Kalıp altı iskeleler gibi bazı sistemlerde henüz bir sertifikasyon getirilmedi. Standartlar doğrultusunda üretim yapan ile yapmayan firmalar arasında maliyet farkı oluyor. Bu da sektörde haksız rekabete sebep oluyor. AS YAPI Elemanları olarak standartlara uygun kaliteli ürünler üretiyoruz.