Form Endüstri Tesisleri ismini başarı ile duyurmuş markalar arasında. Ar-Ge çalışmalarıyla bu başarısını daha da pekiştiren firmanın gündemini, Genel Müdürü Güray Korun ile konuştuk.

Form Grup ve sektörünüz açısından 2020 yılını nasıl değerlendiriyorsunuz?

2020 yılı dünyanın her yerinde hemen hemen tüm sektörler için oldukça zor bir yıl oldu. İklimlendirme sektörünü de tabii ki bunun dışında tutmak mümkün değil. Daha önce eşi benzeri görülmemiş bir hızda ve etkiyle tüm dünyada yayılan pandemi aynı zamanda birbiriyle organik ilişkisi olan tüm dünya ülkelerini ve ekonomilerini dünya tarihinin gördüğü en derin resesyona soktu ve krizin etkilerini geri sarmak da uzun zaman alacağa benziyor. Ancak iklimlendirme sektörü bu dönemde daha önce olmadığı kadar önem kazandı ve ülkelerin pandemiyle mücadele ve normalleşme çabalarında kritik bir rol oynamaya başladı. Virüsün bulaşma hızı ve şekline ilişkin yapılan çalışmalar iklimlendirme sektörüne önemli bir misyon yükledi, o nedenle sektör olarak post-pandemi döneminde yaşanması beklenen talep krizinden büyük oranda etkilenmemeyi başaracağımızı düşünüyorum. Pandeminin ilk aşamalarında üretim ve tedarik kanallarındaki aksamalar, sektörün bir miktar hız kaybetmesine neden oldu, özellikle yaz aylarında başlayan klima güvenilirliği tartışmaları da bu yavaşlamada etkiliydi. Fakat üretimin tekrar başlaması, değişen ihtiyaç ve önceliklere uygun Ar-Ge çalışmaları ile sektör hızlı bir toparlanma içerisine girdi. Aşı ve ilaç haberleri, virüsün genel anlamda kontrol altına alınması ve sektörün mevcut duruma ayak uydurmaya başlaması gibi gelişmeleri göz önünde bulundurursak 2021 yılının iklimlendirme sektörü açısından çok daha iyi geçeceğini söyleyebiliriz. Form Şirketler Grubu olarak pandeminin başından itibaren tüm iştirakler bazında hızlı reaksiyon aldık. Önceliğimiz olan çalışan ve müşteri sağlığını korumak adına geçici olarak evden çalışma sistemine geçtik. Servis tarafımızda ise mümkün olan tüm önlemleri aldık. Form Endüstri Tesisleri olarak an itibarıyla en çok ihtiyaç duyulan ve talebinin giderek artmasını beklediğimiz virüslerden arınmış temiz hava alanında çözümlerimizi artırabilmek ve çeşitlendirebilmek adına çok hızlı bir adaptasyon sürecine girdik ve AR-GE çalışmalarına ağırlık verdik. Bu çalışmalar sonucunda NEFFES Antiviral Hava Temizleyici adlı ürünümüzü ürettik. NEFFES, Hepa filtre ve UV-C dezenfeksiyon sistemleri içeren 4’lü korumaya sahip. En güncel teknolojisi sayesinde kapalı alanların havasını virüs, bakteri ve zararlı mikroorganizmalardan arındırarak sağlıklı bir iç ortam sunuyor. Öte yandan farklı ürün gruplarındaki üretim ve AR-GE çalışmalarımıza da devam ediyoruz. Az önce de belirttiğim gibi özellikle sağlıklı ve güvenli ortam havası oluşturan ürün gruplarımıza önümüzdeki süreçte ilginin artacağını düşünüyoruz. NEFFES’e özellikle Avrupa ülkelerinden büyük bir ilgi var. Avrupa başta olmak üzere yeni pazarlar için distribütörlük anlaşmaları imzaladık ve ihracata başladık.

Form Endüstri Tesisleri’nin çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

Form Endüstri Tesisleri, Türkiye’de iklimlendirme alanında 55 yıllık tecrübesi ile sektörün lider firması Form Şirketler Grubu’nun üretimden ve Ar-Ge’den sorumlu iştiraki olarak tanımlanabilir. İzmir’de yer alan modern üretim tesislerimizde endüstriyel iklimlendirme, evaporatif soğutma, duman tahliye, doğal havalandırma, doğal aydınlatma sistemleri konusunda hizmet sunuyoruz. Ek olarak pandemiyle birlikte hava temizleme cihazları alanında da çalışmalar yapmaya başladık. Diğer bir imalat grubumuz ise klima ürünlerinden oluşuyor. 2019 yılında, grup firmalarımızdan Form Endüstri Ürünleri bünyesinde paket klima konusunda dünyanın en büyük paket klima üreticilerinden Lennox firması ile bir lisans anlaşması imzaladık ve üretim tesisimizde paket klimaların üretimine başladık. Paket klimalar konusunda Lennox firmasının dünyada ilk lisanslı üretim hakkı verdiği firmayız, bu da bizim için ayrı bir gurur kaynağı.  Bunun dışında üç yıldır Form markalı Fancoil ünitelerinin imalatını yine tesisimiz bünyesinde yapıyoruz. 2019’da Form marka su kaynaklı ısı pompalarının imalatına başladık. 

Covid -19 ile birçok alanda değişim ya da yeni ihtiyaçlar söz konusu oldu. Sizce pandemi sektörünüzde hangi dinamikleri doğuracak?

Koronavirüs pandemisi birçok farklı sektörü farklı şekillerde etkiledi ve birçok şirket ve sektör için yepyeni bir anlayış ve vizyon benimseme gerekliliği de doğurdu. Özellikle hava yoluyla bulaş riski yüksek olan bir hastalık olması ise iklimlendirme sektörünü doğrudan sorunun çözümünde bir paydaş haline getirdi ve ciddi bir sorumluluk yükledi. Şu anda sektörde bulunan firmalar hâlihazırda üretim veya satışını gerçekleştirdiği klima cihazlarına ek güvenlik teknolojileri ekliyor. Bunun yanı sıra esas amacı hava temizleme olan cihazların da arz ve talebinde ciddi bir artış olmasını bekliyoruz. Bu doğrultuda iç hava konforu ve kalitesinin yanı sıra dezenfeksiyonunun da önem kazanacağını düşünüyoruz. İngilizce’de resilience denen bir tabir vardır daha çok kişilerin zihinsel ve psikolojik dayanıklılığı ve uyum sağlama becerisini ifade eder, biz de Form olarak pandemi döneminde kurumsal dayanıklılığımızın, uyum becerimizin ve reflekslerimizin sınırlarını test etmiş olduk ve bu testi başarıyla verdiğimizi düşünüyoruz. Sanırım pandeminin daha ilk beş ayında geliştirdiğimiz yepyeni ve yüzde 100 yerli bir ürün olan NEFFES de bunun en iyi kanıtı. Oldukça yaygın bir kullanım alanına sahip olan NEFFES’i önümüzdeki dönemlerde daha çok geliştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.