Aydınlatma sektörüne nasıl fayda sağlıyorsunuz?

Tedarikçisi olduğumuz sektörlerden biri de aydınlatma sektörü. Özellikle iç aydınlatma sektörü iş yaptığımız önemli bir kalem. Bu sektörde işin en önemli kısmı kalıp tasarımı ve kalıp yapımıdır. Ekstrüzyon üretiminde firmamızın hızlı ve dinamik bir kalıphane ekibi var. Müşteriden gelen çizim, numune veya talep neyse müşterinin istekleri doğrultusunda kalıp yapımı ve tasarımını hızlı bir şekilde hayata geçiriyor ve sonraki üretim sürecine aktarıyoruz. Bize gelen bir tasarımın ve kalıbın profil hale dönüşmesi ortalama 20 gün sürüyor. Bu sektör için gayet çok hızlı bir süreç... 

Bir diğer çözüm sunduğunuz sektör de iklimlendirme. Bu sektöre sağladığınız fayda nedir?

Isıtma –soğutma alanında radyatör, petek, klima santralleri hatta gölgelendirme, tente sistemleri projelerinde de kalıp tasarımı, kalıp yapımı ve profil üretimi gerçekleştiriyoruz. Müşterilerin isteklerini, taleplerini masaya yatırarak bizimle yine onunla ilgili olması gerekenleri ortak bir paydada buluşup, ürünü geliştirip ondan sonrasında da üretime geçip malzemesini yapıyoruz.

Cephe malzemesinin hava koşullarına karşı dayanımı çok önemli. Firmanızın cephe giyindirme profillerinin mukavemeti nedir?

Rüzgar testi, hava sızdırmazlık, su sızdırmazlık gibi testlere tabi tutulur cephe malzemesi. Yapmış olduğumuz profiller ilgili testlerden başarı ile geçmiştir. TSE, CE ve Quality Code belgelerimizi müşterilerimize sunuyoruz. Tabii işin sadece bu dış cephe kısmı, içeride kullanılan veya yine dışarıda kullanılan kapı- pencere sistemleri diyebileceğimiz doğrama profillerinde de keza aynı şeyler olması gerekiyor. Çünkü bu ürünler de sonuçta binanın içiyle dışı arasında bir duvar görevi görüyor. Yapı malzemesi ne kadar sağlıklı olursa, binanın içindeki yaşam da o kadar sağlıklı olur. Bunun içinde kaliteli bir profil kaliteli bir işçilik gerekiyor. Tabii işçiliğini biz yapmasak da bizim işimiz, şartlara ve şartnameye uygun müşterinin talep etmiş olduğu istekleri göz önünde bulundurarak profili vermektir.
Mobilya sektörüne verdiğiniz hizmet hakkında bilgi verir misiniz?
Mobilya da sınırsız bir sektör alüminyum profil konusunda… Bu sektöre geniş bir alanda hizmet veriyoruz, elimizde binlerce kalıp var. Çünkü mobilya kendi içinde gruplara ayrılıyor. Ray kapak sistemleri, dolap sistemleri, oturma grupları ve diğer kalemlerle çok geniş bir kullanım alanı var alüminyumun. Ray kapak sistemleri, sunta profiller, dış cephede kullanılan mobilya profilleri gibi ürün üretiyoruz sektöre. Özel tasarımları olan firmalara da proje yapıyoruz. Onları geliştirerek beraber kalıplarını yapıp onlara da tedarik noktasında hizmet vermeye çalışıyoruz. 

Özellikle yüksek yapılarda alüminyum tercih ediliyor. Bunun nedeni nedir? 

Birincisi sağlamlık, ikincisi hafiflik, üçüncüsü ise esneklik. Alüminyumu istediğiniz şekle sokabiliyor olmanız mimariye özgünlük katıyor. Ayrıca binalar yük taşır. Betonun üzerine giydireceğiniz veya içinde uygulayacağınız yüklerin hafif olması gerekli ki bina sağlıklı bir şekilde ortaya çıkabilsin. Alüminyum demirin 3/1’ i ağırlığına sahiptir. Aynı metrekarede aynı hacimde 3/1 hafif bir üründen bahsediyoruz. Dolayısıyla şekillendirilmesi de kolay olduğundan dolayı binalarda öncelikli tercih edilen yapı malzemesi alüminyumdur.

İhracatınızda Avrupa pazarı önemli bir paya sahip. Bu ülkelerdeki çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

2008 yılına kadar yüzde 70 ihracat yüzde 30 iç pazara çalışan bir firmaydık. 2008 krizi sonrası aldığımız kararla yüzde 40 ihracat, yüzde 60 iç piyasa olacak şekilde çalışma kararı aldık. Şu andaki pazar payımızın yüzde 40’ını ihracat yüzde 60 ‘ını iç piyasa oluşturuyor. 

Avrupa firmamız için önemli bir pazar. Nitekim Almanya, Fransa gibi birçok ülkeye satış yapıyoruz. Belli standartların arandığı bu ülkelere satış gerçekleştirmekten memnunuz. Avrupa ülkelerine satış gerçekleştirmek işletme içinde kalite kültürünü oluşturuyor ister istemez. Çünkü belli standartlara uymak zorundasınız. Ayrıca bizler için önemli bir referans bu ülkeler. Almanya’ya sürekli satış gerçekleştiren bir firma tüm sektörlerde dünyanın her yerine mal satabilir. Bu ülkelere genellikle özel profil satışı yapıyoruz. Çatı sistemleri, panjur sistemlerinin yanı sıra mobilya grubu sistemlerimizle de bu ülkelerde aktifiz. Balkanlar bölgesine genellikle kapı-pencere doğrama sistemleri veriyoruz.  Ayrıca Almanya ve Fransa pazarına daha çok spesifik otomotiv, sanayi, reklam tarzı özel kalıp tasarım olan ürünleri ve bunun yanında yine mekanik işlem görmüş ürünlerin satışını yapıyoruz. Son iki yıldır ise Karayip Adaları’na ihracat gerçekleştiriyoruz. Bu bölgelere genellikle doğrama sistemleri ve panjur, kepenk sistemleri gönderiyoruz. Tabii ada ülkesi olması dolayısıyla özellikle panjur talebi yoğun…

Güneşten korunma sistemleriniz hakkında bilgi verir misiniz? 

Gölgelendirme sistemleri olarak da adlandırılan bu pazara yönelik çözümlerimiz bulunuyor. Bu alanda da son birkaç yıldır gayet iyi çalışıyoruz. Özellikle kapalı alanlarda sigara kullanımının yasaklanmasıyla son yıllarda bu sistemlere olan talep arttı. Kafe, restoran, ofis hatta evlerde dahi açılır kapanır sistemler kullanılmaya başlanıldı. Alüminyum profillerin kullanıldığı gölgelendirme sistemleri sektörüne fabrikamızın hatları doğrultusunda çözüm sunuyoruz. Bu alandaki ürün gamımızı her geçen gün geliştirerek müşterilerimize daha iyi hizmet vermeye çalışıyoruz. 

Yeni pazar arayışlarınız olacak mı yurt dışında? 

Tabii, ihracat oranımızı arttırmayı hedefliyoruz. En önemli pazarımız her zaman gelişmiş ülkeler oldu. Bu ülkelere ihracat gerçekleştirmekten vazgeçmeyeceğiz. Ortadoğu‘da küçük bir oranda pazar payımız var; ancak daha fazla bu coğrafyada faaliyet göstermeyi düşünmedik. Önemli olan süreklilik göstermek. Biz, öncelikle mevcudu korumayı başarı sayıyoruz.  Mevcuda hızlı, kaliteli hizmet etmeyi birinci öncelik olarak addediyoruz. Gerekli gördüğümüz takdirde sonrasında yeni pazar geliştirmeye odaklanıyoruz. Bu yaklaşımımızda işe uzun vadede bakıyor olmamızın etkisi var. Bugün istesek çok daha fazla işler yapabiliriz; ancak yeni işler geliştirirken mevcut müşterilerinize sunduğunuz hizmete de sorunsuz devam etmeniz gerekmektedir. Biz müşterilerimize hiçbir zaman sorun yaşatmadık, bu nedenle yeterince üretim gerçekleştirdik.  Şu anda piyasadaki durgunluk nedeniyle küçük bir oranda imalat boşluğumuz var. Bu açığı ihracatla kapatmak istiyoruz. Bu açı kapattığımızda yeni bir pazar arayışına girmeyeceğiz.