Güvenilirlik, esneklik ve yenilikçilik ilkelerine sıkı sıkıya bağlılığı ve müşteri odaklı çalışma anlayışıyla 5 kıtada 50’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren Akpa Alüminyum, 2022 yılında faaliyete geçecek, alüminyum ekstrüzyon kapasitesini artıracak yatırımın adımlarını attı.

Akpa Alüminyum Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Çalışkan ile 2022 iş gündemini, ihracat ve yeni pazar hedeflerini konuştuk. 

Fatih Bey, 2021 yılını değerlendirerek 2022 gündeminizi paylaşır mısınız?

Akpa Alüminyum olarak üretimde yıllık 35 bin ton kapasite ile çalışabilecek yeni boya tesis yatırımımız ile büyüme ivmemizi 2021’de de sürdürmeye devam ettik.  Sakarya’da yer alan üretim tesisimiz “Cromfree” prosesi ve organik çözücü içermeyen boya tercihi ile çevreye duyarlı bir tesis olma özelliği taşıyor. Teknolojik yatırımlarımız ile üretimin hızında, kalitesinde ve verimliliğinde artış sağlamayı başarıyoruz.  2022 yılında faaliyete geçecek, alüminyum ekstrüzyon kapasitemizi artıracak yatırım adımlarını atmış bulunmaktayız. 5 yıl önce başlattığımız büyüme stratejisindeki hedeflerimizi adım adım yerine getirdiğimizi görüyoruz. Sektörde büyüme nedeni olarak yapı sektörü için ürettiğimiz yeni ürünlerin uygulayıcılar ve kullanıcılar tarafından tam not almasını gösterebilirim. Hedeflerimizi adım adım gerçekleştiriyor olmaktan mutluyuz. 

Sektörün önde gelen üreticisi olarak, hangi ürünlerinizle, hangi ülkelere, hangi miktarlarda ihracat gerçekleştiriyorsunuz? 

Yurt dışında büyüme ve global bir marka olma stratejimiz doğrultusunda yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Avrupa odağımızı korumaya devam ederken, Kuzey Amerika’daki faaliyetlerimizi de güçlendirmeyi hedefliyoruz. Varlık gösterdiğimiz dış pazarlara daha fazla odaklanıp, pazardaki bilinirliğimizi daha da arttırma planlarımız var.  Güvenilirlik, esneklik ve yenilikçilik ilkelerine sıkı sıkıya bağlı olmamız ve müşteri odaklı çalışma anlayışımız sayesinde bugün 5 kıtada 50’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Akpa Alüminyum olarak, Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer aldığımızı ifade edebiliriz.  Ayrıca 2004 yılından beri Türkiye’nin en çok ihracat yapan ilk 1000 firması arasında yer alıyoruz. 

Önümüzdeki yıl farklı hangi pazarları hedefliyorsunuz? Bu pazarlara ulaşmak adına ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? 

Küresel rekabetteki gücümüzü korumanın ve sürdürülebilir bir büyüme yakalamanın ön koşullarından biri de kuşkusuz teknolojiyi doğru ve etkin şekilde kullanmaktan, dijital dönüşümü sağlayabilmekten geçiyor. Akpa Alüminyum olarak bizler de bu bilinçle, tüm dünyada yaşanan teknolojik gelişmeleri yakından takip etmenin yanı sıra, sektörümüzle ilgili yeni üretim yöntemleri geliştirme noktasında da yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Alüminyum sektöründe markalaşmanın yolunun Ar-Ge ve inovasyondan geçtiğinin hep farkındaydık. Yaptığımız tüm işlere uzun dönemli bir perspektiften bakarak ilerlediğimiz yolda, ülkemiz ekonomisine katkı sağladığımız üretim ile sağlanan başarıyı da sürekli güçlendirerek geleceğe taşıyoruz. Yenilikçi olma becerisi, marka değeri, pazarlama ve iletişim yetenekleri ile Akpa Alüminyum çok özel bir konuma sahip. İş ortaklarımızla birlikte yol aldığımız bu yolculukta bu gücümüzün farkındayız, birlikte güçlüyüz.

BOYA SEKTÖRÜNÜN DÜNYAYA AÇILAN KAPISI: PAİNTİSTANBUL & TURKCOAT FUARI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI BOYA SEKTÖRÜNÜN DÜNYAYA AÇILAN KAPISI: PAİNTİSTANBUL & TURKCOAT FUARI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Üretim kapasitenizden ve imkanlarınızdan bahseder misiniz? 

İnşaat, otomotiv, dayanıklı tüketim, ulaştırma ve ambalaj sektörleri başta olmak üzere endüstrinin ve yeni teknolojilerin de gelişmesiyle alüminyum kullanımında artış olmaktadır. Alüminyumun önemli özelliklerinden biri de kolaylıkla biçimlendirilebilmesi ve dayanıklı olmasıdır.  Bu da alüminyumu, yapılarda, binalarda ve evlerde kullanılması için mükemmel yapıyor. 

Akpa Alüminyum üretim tesisi teknolojisi ve kapasitesiyle modern bir donanıma sahiptir.

  • 105 bin metrekare alan üzerine kurulu; 60.000 ton/yıl alüminyum ekstrüzyon kapasitesi; 
  • 30 bin ton/yıl kapasiteli eloksal tesis, 35.000 ton/yıl kapasiteli dikey toz boya tesisi, 
  • 35.000 ton/yıl alüminyum billet döküm kapasitesi ve bin 500 ton/yıl kapasiteli ahşap transfer boya ünitesi, 4 milyon 500 bin m²/yıl alüminyum kompozit panel üretim tesisi

olmak üzere Sakarya’da üretim gerçekleştiriyoruz.