3. Türkiye 2023 Zirvesi’ne katılım gerçekleştiren Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Hasan Suver, yaptığı konuşmada şehirlerde uygulanacak akıllı şehir uygulamaları için teknik şartnameleri hazırladıklarının altını çizdi. "Geleceğin Şehirleri" panelinde konuşma yapan Suver, "Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı"nın 2020-2023 dönemlerini kapsadığını hatırlatarak Akıllı Şehirler Kapasite Geliştirme projesini başlattıklarını, projeyi 2021 yılı sonuna kadar tamamlayacaklarını söyledi. Proje kapsamında, 2021 Haziran ayına kadar 81 ilde yerel yönetimlere akıllı şehirler konusunda ve yerel yol haritalarını oluşturmaları yönünde rehberlik eğitimleri düzenleyeceklerini belirten Suver, bu konuda belediyeleri hazırlayacaklarını aktardı.

Ulusal Akıllı Şehir Mimarisi 2021 yılına hazır olacak

Akıllı şehir sistemlerini ve üretilen verilerin standartlarını sağlamak için çalışmalar yaptıklarını açıklayan Suver, bu çalışmalarla dünyada bir ilk olan Ulusal Akıllı Şehir Mimarisi'ni de 2021 yılına kadar tamamlayacaklarını aktardı ve bununla tüm standartların ülke ölçeğinde belirleneceğinin altını çizdi.
Şehirlerde uygulanacak akıllı kavşakların, otopark sistemlerinin, yenilenebilir enerjinin, sulamanın, su kayıp-kaçak izleme sistemlerinin, aydınlatmanın, atık toplama ve bina sistemlerinin gibi konularda akıllı şehir uygulamaları için teknik şartnamelerini hazırladıklarını aktaran Suver, şehirlerde uygulanacak bütün bu sistemlerin Bakanlığın hazırladığı şartnameye uygun olarak gerçekleşeceğini kaydetti.

"Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı"nda belirlenen hedeflerin gerçekleşmesi için mevzuat çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Suver, mevzuat taslaklarının 2021 yılının ilk çeyreğinde tamamlanmış olacağını, bir diğer çalışmanın ise tüm şehirleri kapsayan Akıllı Şehir Endeksi’nin olduğunu söyledi. Bu kapsamda, belediyelere hazırladıkları, Akıllı Şehir Endeks Modeli'ni gönderdiklerini aktaran Suver, 35 ilde yaptıkları bu çalışmayla, 2020 yılı sonuna kadar 81 ilin Akıllı Şehir Endeksi'ni hazırlamış olacaklarını söyyledi.

"Dünyada doğayı koruma anlayışı yetersiz ve şehirlerimizin ihtiyacını karşılamıyor"

İklim değişikliğini ve yaşanan afetleri hatırlatan Hasan Suver, Bakanlık olarak yeni bir bakış açısıyla her bir bölgenin ekonomik, çevresel ve sosyal karakterlerini göz önünde bulundurarak 7 bölge için ayrı planlar ürettiklerini kaydetti. Geçtiğimiz yıl Karadeniz Bölgesi için hazırladıkları eylem planını hatırlatan Suver, kalan 6 bölgenin eylem planları için çalışmalarını hazırladıklarını aktardı. Suver, yerel yönetimlerin de Yerel İklim Değişikliği Eylem Planlarını hazırlayacaklarını sözlerine ekledi. (A/A)