Akçalı Boya CEO’su M. Akın Akçalı, "Balıkesir OSB’de 50 dönümlük arazi üzerinde inşa edeceğimiz sprey boya tesisine odaklandık. 2023 yılında üretime geçecek tesisimizin ilk etabı 20 milyon adetlik sprey boya üretim kapasitesine sahip olacak." dedi.

Pandemi etkisiyle geçen 2020 ve 2021 yılları içinde yakaladıkları büyüme trendindeki en önemli etkeni; değişen tüketici taleplerine hızlı ve akılcı çözümler sunmak şeklinde değerlendiren Akın Akçalı, 2022 yılında da tüketici odaklı yaklaşımlarını sürdürerek faaliyetlerine devam edeceklerini belirtti.

Akçalı Boya, nasıl bir yapılanmaya sahip? Şirketiniz 2021 yılını nasıl tamamladı? Hedefleriniz neydi, ne oranda karşılandı?

Yaklaşık 40 yıldır faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz ve boya sektörünün önde gelen firmaları arasında yer almaktayız. “Yerelde lider, dünyada etkin” ürün ve hizmetler geliştirme hedefiyle yola çıktık ve imza attığımız “ilk”ler ve “en”lerle markalaşma yolculuğumuzu sürdürüyoruz. 1986 yılında ürettiğimiz Permolit Süper Tavan ürünümüz ile sektöre ilk Tavan Boyasını kazandırmış olduk ve de yeni bir ürün kategorisi oluşturduk. Bu ürünümüzle ilk günden itibaren pazardaki liderliğimizi koruyoruz. 1994 yılında pazara sunduğumuz Akçalı Sprey boyalarımızla yine Türkiye genelindeki pazar liderliğimizi sürdürmekteyiz.   Avrupa’dan, Ortadoğu’ya, Afrika’dan, Körfez bölgesine kadar toplam 25 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz.

Bir yandan pandemi nedeniyle tüm dünyanın ortak kaderi haline gelen salgın hastalığın yarattığı olumsuzluk bilimin ışığı ile aydınlanırken ve aşılama çalışmaları hızla devam ederken, bir yandan da özellikle son dönemde yaşanan kurlardaki hareketlilik ve enflasyon piyasalarda baskı oluştururken; müşterilerimizle büyük bir basiret ve dayanışma örneği göstererek hep birlikte zorlukları göğüsledik ve büyümeyle kapattığımız bir yılı geride bıraktık. Pandemi döneminde tedarik zinciri ve girdi maliyetlerinin artışı açısından da sıkıntılı bir süreç yaşadık. Diğer yandan tüketicilerin evlerini boyama sıklığı arttı, hatta insanlar evlerini kendileri boyamaya başladı, zira boya unsuru derin temizlik anlayışı ile bağdaştı. Bizler de; “Her yüzeyde sağlık, her cephede Permolit’’ mottosuyla değişen tüketici davranışlarıyla uyumlu yeni ürünleri pazara sunduk. Üreticiler tarafından genelde premium segmentte konumlandırılan antibakteriyel nitelikteki boyalara yönelik tamamladığımız ARGE çalışmalarımız sonucunda; Sağlık Bakanlığı onayıyla, yüksek kaliteli Permolit Antibakteriyel boyalarımızı ulaşılabilir fiyatlarla pazara sunduk. Pandemiyle birlikte antibakteriyel boya pazarı genişlerken, Permolit Boya’nın bu ürün grubundaki payını da arttırdık.

Tüketicilerimizin talepleri doğrultusunda geliştirdiğimiz bir diğer ürün grubumuz ise Permolit Multi Surface hobi boyaları oldu. Uluslararası geçerliliği bulunan “CE” ve “EN 71 – 3” standartlarına uygunluğu ile sağlığa zararsız olduğu onaylı, su bazlı, kokusuz, akrilik esaslı, son derece dayanıklı Permolit Multi Surface hobi boylarımızı satışa sunduk. Çocukların eriştiği yüzeylerde ve oyuncaklarında dahi rahatlıkla kullanılabilme konforu sağlayan hobi boyalarımız ile pazarın bu alandaki değişen ihtiyaçlarına yanıt verdik.

Boya sektöründe bugün, 300’den fazla ürünümüzle faaliyet gösteriyoruz, ürün ve markalarımızı 25 ülkeye yaygınlaştırdık. 2017 yılında Londra’da kurduğumuz Akçalı UK şirketimizle ilk ve tek Türk boya markası olarak İngiltere pazarına girdik. WRX markalı ürünlerimizle yer aldığımız pazarda ciddi bir ivme yakaladık. Tüketicilerin ve özellikle profesyonel kullanıcıların memnuniyeti, ürünlerimize teveccüh ettikleri yüksek beğeni skorları sayesinde kısa sürede organik bir bilinirliğe ulaştık. Şu an İngiltere’de 700’e yakın mağazada ürünlerimiz tüketiciyle buluşuyor.

2022 yılı gündeminizi, varsa yeni yatırımlarınızı ve projelerinizi paylaşır mısınız?

Pandeminin etkisiyle boya kullanımında ve tüketici alışkanlıklarında ciddi anlamda değişiklikler yaşandı. Bu anlamda talepler doğrultusunda ürün çeşitlerimizi geliştirdik. Pandemi etkisiyle geçen 2020 ve 2021 yılı insanlarda hiç olmadığı kadar sağlık ve hijyen konularında hassasiyet oluşturdu. Hayatın her alanına yansıyan bu hassasiyet boya tüketiminde de belirleyici unsur oldu. Akçalı Boya olarak bizlerin bu iki yıl içinde yakaladığı büyüme trendindeki en önemli etken ise değişen tüketici taleplerine hızlı ve akılcı çözümler sunmamız oldu. 2022 yılında da tüketici odaklı yaklaşımımızı sürdürerek faaliyetlerimize devam edeceğiz.

İhracat ağımıza ise yeni ülkeler ilave etme hedefimiz bulunuyor. Bu noktada devam eden çalışmalarımızda sona yaklaştık. 2022 yılındaki odaklandığımız önemli konulardan bir diğeri ise; Balıkesir OSB’de satın aldığımız 50 dönümlük arazi üzerinde inşa edeceğimiz sprey boya tesisi. Yeni tesisimizin ilk etabı 20 milyon adetlik sprey boya üretim kapasitesine sahip olacak. İnşa çalışmalarına bu yıl başlayacağımız tesisin 2023 yılında üretime geçmesini hedefliyoruz.

BOYA SEKTÖRÜNÜN DÜNYAYA AÇILAN KAPISI: PAİNTİSTANBUL & TURKCOAT FUARI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI BOYA SEKTÖRÜNÜN DÜNYAYA AÇILAN KAPISI: PAİNTİSTANBUL & TURKCOAT FUARI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Boyanın, bina ve yapıların yalıtımına, ömrüne, mimarisine ve enerji verimliliğine katkısı nedir? Sizin bu noktada 2022 özelinde yenilikçi ne tür ürün ve çözümleriniz var?

Boyanın en önemli görevlerinden biri yüzeyleri korumasıdır. Tüketicinin dış cephe boyasında aradığı en önemli unsurlar ise uzun ömürlü, dış etkenlere karşı dayanıklı ve rengini koruyacak niteliklerde olmasıdır. Biz de Akçalı Boya olarak 2021 yılında dış cepheler için PERMOMAX ELASTOMERİK adında %100 saf akrilik emülsiyon esaslı, esnek, yarı mat, hafif tekstürlü, elastomerik, son kat dış cephe boyası geliştirdik.  Antikarbonizasyon (CO2 geçirmezliği; C1 TSE Sertifikalı) özelliği ile betonu ve demir donatıyı korozyondan koruyor. Yüksek elastikiyetİ sayesinde de mikro çatlakların oluşmasını engelleyerek (Çatlak köprüleme; A5 TSE Sertifikalı) binaların ömrünü uzatıyor. Yüksek katlı binalar, otopark, köprü, yol gibi zorlu yapılarda dahi mükemmel koruma sağlayan bu yeni boyamızın yüksek kir tutma direnci sayesinde renkler canlılığını ilk günkü gibi koruyor.

Yapıların yalıtımı konusu ise enerji verimliliği anlamında yadsınamaz bir öneme sahiptir. Yalıtımdaki temel argüman cephe giydirmeleri olarak konumlanmaktadır. Boyanın buradaki en önemli rolü dış cepheyi maruz kalacağı etkenlerden korumak ve yalıtıma katkı sağlamaktadır. Mimari de ise boya şüphesiz ki temel unsurlar arasında yer almaktadır. 

Boyada 2022 trendleri neler? Sağlıklı ve başarılı bir boya uygulaması için nelere dikkat edilmeli? Bize son dönem referanslarınızdan örnekler veriri misiniz?

Sağlıklı ve başarılı bir uygulama içi yüzey hazırlığı çok önemlidir. Boyama öncesinde uygulama yapılacak yüzey iyi bir şekilde temizlenmelidir. Yüzey tozdan arındırılmalı, lekeler temizlenmeli, boşluklar ve çatlaklar macun ile doldurulmalıdır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra yüzeye ve boyaya uygun bir astar ile tüm uygulama alanı astarlanmalıdır. Astar kuruduktan sonra seçilen boya; fırça, rulo veya boya tabancası (püskürtme) ile 2 kat olarak uygulanmalıdır. İsteğe göre kat sayısı arttırılabilir. Katlar arasındaki kuruma süresine dikkat edilmelidir. Dış cephe boyanacak ise hava şartlarına dikkat edilmeli, çok sıcak veya yağışlı havalarda uygulama yapılmamalıdır. Hava sıcaklığının +5 ile +30°C olduğu sıcaklıklar en uygun uygulama sıcaklığıdır. Uygulama öncesinde ve sonrasında yüzeyler yağıştan korunmalıdır. Rüzgârlı havalarda uygulama yapılmaması önerilmektedir. Uygulama sonlandırıldıktan sonra son kuruma süresi beklenmelidir.

Boyada 2022 trendlerinde bahsedecek olursak, son 2 yılda olduğu gibi yine tüketicilerin radarında hijyen yer almaya devam edecek ve de antibakteriyel boyalar revaçta olacak. Öte yandan alım gücüne paralel olarak ekonomik boyalar sınıfında olan plastik boyalara talep artacak. Renk tercihlerinde ise açık tonlar, toprak tonları ve gri tonları öne çıkacak. Bir de özgün dekorasyon fikirlerinin de ön plana çıkacağını düşünüyorum. Biz de Akçalı Boya olarak bu sene lanse edeceğimiz Arte Style effect boya ürünlerimizle efekt boyalar pazarında söz sahibi konumda olacağız. 

Permolit ve Akçalı markalı ürünlerimiz 2021 yılında da hem ülkemizin 81 ilinde hem de 25 ülkede tüketicilerimizin dünyalarını güzelleştirdi. 2021 yılında Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nin hasta odalarından ameliyathanelerine, Tohum Otizm Vakfı okulunun sınıflarından, yüz binlerce çocuğumuzun öğrenim gördüğü okullardan kreşlere kadar onlarca kamu yapısı antibakteriyel Permolit Boya ürünleriyle ile renklendi.