Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından Elbistan ilçesinde hayata geçirilen “Atıksu Arıtma Tesisi” projesi hızla yükseliyor. Toplamda 92 dönümlük alan üzerinde inşa edilen devasa tesis hem ileri biyolojik arıtma teknolojileriyle bölgenin önemli bir ihtiyacını karşılayacak hem de doğanın ve çevrenin korunmasına katkı sağlayacak. 

Arıtma tesis alanı Elbistan – Afşin yolu üzerinde Karaelbistan mevkiinde yer alıyor. Arıtılmış suyunu deşarj yeri ise Ceyhan Nehri. Elbistan ilçesi genelinde, kanalizasyon sisteminde toplanan atıksular tesise tamamen cazibe ile ulaşmaktadır. 22.567 m3/gün kapasiteli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinde yıllık 8,24 milyon m³ atıksu arıtılarak herhangi bir çevre kirliliğine sebebiyet vermeden alıcı ortama deşarj edilecektir.

İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜNÜN İHRACAT LİDERLERİ ÖDÜLLENDİRİLDİ İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜNÜN İHRACAT LİDERLERİ ÖDÜLLENDİRİLDİ

Yapım süresi 57 ay olan projenin yüzde 80,08’i Avrupa Birliği, yüzde 8,97’si Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve kalan yüzde 10,96’sı Kahramanmaraş Belediyesi tarafından finanse edilmektedir.

İÇERİSİNDE BİRÇOK FARKLI YAPI BARINDIRIYOR

03.09.2022 tarihine kadar tamamlanarak Elbistan ilçesine hizmet vermesi hedeflenen Elbistan Atıksu Arıtma Tesisinde; 3 adet ön çökertme tankları,3 adet aneorobik biyosfor tankları, 3 adet havalandırma havuzları, 3 adet son çökertme dağıtım yapıları, 3 adet çamur kurutma üniteleri, 2 adet gaz depolama tankları, 2 adet anerobik çamur çürütücüler, ana binalar, ızgara yapıları ve idari binalar gibi pek çok farklı yapı bulunacaktır.

Ana yükleniciliği, çevre teknolojileri sektörünün liderleri arasında yer alan Arbiogaz firması tarafından yapılan projenin kalıp ve iskele sistemleri İntek tarafından çözülmüştür. Daha önce Şırnak Arıtma Tesisi için İntek’den alınmış olan kalıp ve iskele malzemelerinden boşa çıkmış olanlar İntek’in proje grubu tarafından yapılan çalışmayla bu projeye adapte edilmiş, eksik kalan malzemeler İntek’ten temin edilmiş. 

Projede kullanılan İntek Kalıp ve İskele sistemleri ve miktarları şöyle:

İNTEK KALIP VE İSKELE TARAFINDAN VERİLEN KALIP SİSTEMLERİ: 

-    Havalandırma havuzu yürüme yolları ve Trafo binası döşeme kalıbı: H = 485 – 670 cm A = 400 m2 – t = 15-20 cm  HD 150 ‘’ Yük taşıyıcı İskele Sistemi ’’ 
-    Çamur çürütücü perde kalıbı : H = 340 cm – A = 272 m2  ADP + Tam takım tırmanma sistemi 
-    Son çökertme perde kalıbı : H = 465 cm – A = 195.3 m2 ADP ( Verilen kalıp sonradan biofosfor havuzunda kullanıldı.)
-    Havalandırma havuzu perde kalıbı : H = 660 cm – A = 340 m2 PANEMAX
-    Son Çökeltme Kolon Kalıbı : H : 630 cm A = 53 m2  kolon kalıbı PANEMAX
-    Havalandırma Havuzu Demirci İskelesi : H = 660 cm L = 12 mtül MULTITEK

Kaliteli ürünleri ve müşteri odaklı hizmet anlayışı ile yurt içinde ve yurt dışında birçok marka projede çözüm ortağı olarak yer alan İntek, Avrupa Birliği destekli bu çevre projesinde de tercih edilmiş ve başarılı referanslarına bir yenisini eklemiştir.