Bankacılık Düzenleme ve Denetlemi Kurumu’nun, konut kredilerinde kredi değer oranını tutar bazlı farklılaştıran yeni düzenlemesi hayata geçti. Karar kapsamında Enerji sınıfı A olan 1. el konutlar için kredi değer oranı; değeri 2 milyon TL’nin altında olan konutlar için yüzde 90, 2 milyon TL ile 5 milyon TL arasında olan konutlar için yüzde 70, 5 milyon TL ile 10 milyon TL arasında olan konutlar için azami 3,5 milyon TL olarak belirlendi. Oranlar ikinci el konutlar için de enerji sınıfına ve değerine göre yeniden düzenlendi.
Düzenlemeyi değerlendiren Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş çevreyi ve tüketiciyi önemseyen projelere yeşil kredi imkanlarının arttığını söyledi. Konut kredilerindeki yeni düzenlemenin yeşil binaları desteklediğini belirten Emrullah Yedikardeş, bu düzenleme ile konut alıcılarının daha düşük peşinatla ve yaşam maliyeti daha düşük olan konutlara erişiminin kolaylaştırıldığını söyledi.

YILIN İLK YARISINDA ENERJİYE 50 MİLYAR DOLARA YAKIN ÖDEDİK

Emrullah Yedikardeş “Ülkenin enerji faturası haziran ayında 8.1 milyar dolara yükseldi. 6 aylık ithalat 47.8 milyar doları buldu.  Yılın ilk yarısında 50 milyar dolara yakın bir kaynak enerji için yurtdışına ödendi. Gayrimenkul sektörü enerji tüketiminin yüzde 40’ından sorumlu tutuluyor. Dolayısıyla ülkenin ekonomik gerçekleri enerjinin tasarruf edilmesini zorunlu kılıyor. Biz de inşaat sektörü profesyonelleri, yatırımcıları olarak bu detayı önemseyen projelere yöneliyoruz” dedi.

İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜNDE KROMAŞ: "YÜZEY İŞLEMDE LİDER MARKA" İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜNDE KROMAŞ: "YÜZEY İŞLEMDE LİDER MARKA"

“KONU SADECE EKONOMİK DEĞİL, AYNI ZAMANDA HAYATİ ÖNEMDE”

Konunun sadece ekonomik değil, hayati önemi de olduğunu vurgulayan Emrullah Yedikardeş, “Dünya Ekonomik Forumu'nun 2022 Küresel Riskler Raporu'na göre gelecek on yıl için en fazla etkisi olacak riskler listesinde ilk 3 risk iklim eylem planının başarısızlığı olarak gösteriliyor. İklimle mücadelenin başarısız olması hızla dünyayı karanlık bir sona ulaştıracak. Bu nedenle alınan önlemler iklim kriziyle mücadeleyi gerektiriyor” dedi.
Yapılarda enerji performans sınıfları enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması, enerji israfının önlenmesi, çevre korunmasının sağlanması amacıyla günden güne önem kazanıyor. Enerji sınıfı A olan binalarda kredi oranı yüzde 90’lar seviyesinde, B olan binalarda ise yüzde 85 seviyesinde uygulanıyor. Enerji verimliliği Enerji Kimlik Belgesinde G’ye kadar sınıflandırılırken, en yüksek sınıflar A ve B olarak kabul ediliyor.

KARMAR SAKURA SAKİNLERİNE ENERJİDE AYRICALIKLI YAŞAM”

Karmar’ın Basın Ekspres Yolu’nda inşaatına başladığı Karmar Sakura projesi, inşaat malzemesi seçiminden mimari tasarımına kadar her detayıyla A sınıfı enerji kimlik belgesine uygun olarak inşa ediliyor. İnşaat tamamlandığında A Sınıfı belgesini alacak olan proje, alıcılarına kredi konusunda kolaylık, yaşarken de düşük enerji faturaları ile ayrıcalık sağlıyor.
Basın Ekspres Yolu’nda 241 daire ve 57 işyerinden oluşan 1.5 milyar TL büyüklüğündeki Karmar Sakura projesi, 2+1, 3+1 ve 4+1 tipi dairelere yer veriyor. Yerden ısıtma sistemine sahip olan proje, enerji tasarrufu sağlayan önlemleri ve inşaat malzemeleri sayesinde sakinlerine enerjide ayrıcalıklı bir yaşam vaat ediyor. Projede inşaatın 36 ayda tamamlanması planlanıyor.