Doğu İklimlendirme A.Ş.’nin başarı hikayesini öğrenebilir miyiz? 

Doğu İklimlendirme A.Ş. 1999 yılında Vehbi Akyar tarafından kuruldu. İzmir’in Karabağlar ilçesinde 200 m2’lik bir atölyede imalata başlandı. İlk üretilen ürünler menfez, difüzör vb. hava dağıtım ekipmanlarıydı. İzmir’de küçük bir üreticiyken çok kısa sürede bu ürün grubunda sektörün lider firmalarından biri olduk. 2011 yılında bizim için önemli bir seneydi. Klimakar AŞ firmasını satın alarak klima santrali, ısı geri kazanım cihazı gibi daha ileri teknoloji barındıran ürünleri portföyümüze ekledik. Klimakar firması, sektörümüzde önemli bir yeri olan TEBA firmasının üst düzey yöneticilerinin kurduğu bir firmaydı. Klimakar’ı bünyemize katmamız bize TEBA’nın know-how’ını da getirmiş oldu. Bugüne geldiğimizde 250 kişilik ekibimiz ile, 25.000 m2 alana sahip fabrikamızda, yılda 700.000 adet ürün üretiyoruz. Ürettiğimiz ürünleri 4 kıtada, 50’den fazla ülkeye ihraç ediyoruz.

Hangi ürünlerinizle hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?

Hastaneler, oteller, sanayi tesisleri, kamu binaları merkezi iklimlendirme ve havalandırma tesisatı barındıran ve bizim hizmet verdiğimiz yapılar. Hastane, temiz oda, ilaç üretim tesisleri EN ISO 14644 ve DIN 1946/4 standardına göre tasarlanmaktadır. Bu standartların gerektirdiği yüksek saflıktaki hava ihtiyacı üretmiş olduğumuz Hijyenik Klima Santralleri ile sağlanmaktadır. Klima santrallerinden gelen iklimlendirilmiş ve filtre edilmiş hava ürettiğimiz Hepa Filtre Kutuları ve Laminar flowlar ile ortama dağıtılmaktadır. Ortamın basınçlandırmasında VAV, CAV cihazlarımız görev almaktadır. Bu sayede temiz oda sınıfına giren bu mahaller ilgili standartların gerekliliklerini karşılayabilmektedir. Oteller, hem konfor hem enerji verimliliği açısından kritik önem arz ediyor. Otellerde tüketilen enerjinin yüzde 23’lük ve en büyük payı HVAC sistemleri tarafından tüketiliyor. Yüksek verimli klima santrallerimiz, ısı geri kazanım cihazlarımız olabilecek en hassas ve verimli şekilde otelin ihtiyaç duyduğu iklimlendirme ve havalandırma ihtiyacını karşılıyor. Otellerin diğer kritik konularından biri de mutfak havalandırmasıdır. Üretmiş olduğumuz çift cidarlı, yüksek verimli mutfak davlumbazları ile mutfaklarda adeta bir devrim yarattık. 400’ün üzerinde 5 yıldızlı otelin bulunduğu Antalya’da neredeyse her otelde mutfak davlumbazlarımız tercih ediliyor. Yüksek performanslı davlumbazlarımız ile koku mutfaktan dışarı çıkmıyor ve klasik bir davlumbaza göre en az yüzde 40 oranında enerji tasarrufu sağlanıyor. 2010 yılından beri ürettiğimiz mutfak filtrasyon cihazları ile mutfaktan egzoz edilen yağ, duman ve koku barındıran hava yüzde 100 temizlenerek çevreye atılıyor. Bu sayede baca sorunu tamamen ortadan kalktığı gibi bacada çıkabilecek yangın riski de minimize edilmiş oluyor. Sanayi tesislerinde de oteller ile benzer şekilde hem ortamın konforunu sağlayan hem de enerji ekonomisi yüksek ürünler tercih ediliyor. Firma olarak ülkemize ve çevremize olan sorumluğumuz gereği tüm klima santrallerimiz standart olarak IE3 motorlu üretiliyor. EC fanların da yaygınlaşabilmesi için çalışıyoruz. 2018’den bu yana Ar-Ge merkezimizde üretilen tüm cihazlar EC fan opsiyonu ile birlikte piyasaya sunuluyor. Ayrıca sanayi tesislerinde verimi düşük motora sahip klima santrallerinin retrofit projelerini çalışarak EC fanlı hale getirebiliyoruz.

Hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz, dış pazar çalışmalarınızı öğrenebilir miyiz?

İhracata başlangıç noktamız birçok Türk firması gibi Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlerdi. 2013 yılından beri her yıl düzenli olarak Avrupa’da düzenlen sektörel fuarlara katılıyoruz. Şu an Avrupa pazarında iyi bilinen bir marka haline geldik. Avrupa pazarında Doğu Avrupa’da kendi markamız olan Four Seasons ile satış yapabiliyoruz. Birleşik Krallık, Avusturya, İsviçre, İspanya, Romanya, Almaya, İtalya da fason üretim yaptığımız aynı zamanda kendileri de imalatçı olan global anlamda tanınan çok büyük müşterilerimiz var. Hem OEM hem de kendi markamız ile satış her ikisi de bizim için çok değerli. Her OEM müşterisinden ürüne, pazara ve gelişen teknoloji hakkında yeni bilgiler ediniyoruz. Son 3 yılda Afrika pazarına da açıldık. Bu pazarın gelecek vadettiğine inanıyoruz.