TOBB ile Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası arasındaki mutabakat zaptının dahilinde kurulmuş olan Türkiye-Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası Forumu'nun Türk tarafı üyeleri, ilk toplantılarını online olarak gerçekleştirdi. Ukrayna ile Türkiye arasındaki ilişkilere dikkat çeken Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı,
bu yılın ilk dokuz ayında, pandemi koşullarına rağmen iki ülkenin karşılıklı ticaretinde artışın yaşandını belirterek iki ülke arasında 2023 yılı sonunda 20 milyar dolarlık bir ticaret hacmi hedefinin belirlendiğini aktardı.

5 yıl içinde 25 milyar dolarlık altyapı yatırım

Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakerelerinin henüz tamamlanmadığını ancak anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle, ticari ilişkilerin çok daha sağlamlaşacağını kaydeden Matlı, böylece 2023 yılı sonu için koydukları ticaret hacmi hedefine de daha rahat ulaşmış olacaklarını aktardı. Türk firmalarının özellikle inşaat konusunda çok başarılı ve Ukrayna’da toplam değeri 7 milyar doları bulan 200’ü aşkın projede de Türk müteahhitlerinin imzasının olduğunu dile getiren Matlı, Ukrayna hükümetinin önümüzdeki 5 yıl içinde 25 milyar dolarlık altyapı yatırımı gerçekleştireceğini vurguladı. Matlı, bu yatırımın miktarının özellikle inşaat malzemeleri üreticileri ve ihracatçıları ile Türk müteahhitleri açısından ciddi bir fırsat olduğunun altını çizdi. (AA)