2020 yılını sektörünüz ve firmanız açısından nasıl değerlendiriyorsunuz? 

2020 yılı herkes için olduğu gibi bizim için de sürprizlerle dolu, ilginç ama bir o kadar da zorlu bir yıl oldu diyebilirim. Covid-19’un hemen senenin başında gündeme oturması, 2. çeyrekte kapanmaların başlaması hem sosyal hem de ekonomik etkilerini beraberinde getirdi. Önceleri birkaç aylık kapanmalarla sorunun hallolacağı algısı oluşsa da gerçeğin farklı olduğu yıl ortasından itibaren anlaşılmaya başlandı. Hal böyle olunca 2020 ve 2021 için sürekli değişen farklı algı ve beklentiler ortaya çıktı.Bu beklentilerin ışığında şekillenen ekonomik şartlar haliyle sektörümüzü de etkisi altına aldı. Şirket olarak pandemi döneminde gerekirse ciro kaybına razı olarak, fazla risk almadan ve çalışanlarımızı kollayarak ilerlemeyi tercih ettik. Artık 2020 bir şekilde geçildi sayılır, ancak salgının 2021’i de içine alacak şekilde devam edecek olması bazı stratejik planlarımızı gözden geçirmemizi gerektirebilir.

TMS’nin Ortadoğu şirketleri TMS-Q ve TMS-K’nin çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz? Bu şirketler o coğrafyadaki projelere nasıl bir fayda sağlıyor?

TMS Şirketler Grubunun birer parçası olarak kurulan TMS-Q ve TMS-K sırasıyla Katar ve Kuveyt’teki yerel şirketlerimizdir. Kuruldukları andan itibaren her iki ülkede de TMS markası ile pazardaki önemli referans projelerden pay almaya başlamış olan iki şirketimiz de kalıp ve iskele alanında bölgelerinde önemli birer oyuncu durumundadır. GCC bölgesinde yerelleştiğimizin bir önemli göstergesi de her iki ülkede de müşteri portföyümüzün belki yüzde 95, devam eden şantiyelerimizin de yüzde 90’ının çok uluslu ve/veya yerel şirketlerden oluşmasıdır, projelerimizin sadece küçük bir kısmı geleneksel müşterilerimiz olan Türk müteahhitleridir. Özellikle pandemi döneminde yerelleşmenin ve yerel stok sahalarımızdan hızlı hizmet verebilir olmanın önemini bir kez daha anlamış olduk, bu bağlamda yakın bir tarihte bölgede yeni bir cephe daha açma yolunda ilerliyoruz. Halen Katar’da 25, Kuveyt’te ise 15 civarı devam eden projemiz bulunmaktadır.

TMS, 2021 yılında hem yurt içinde hem de yurt dışında nasıl bir yol izleyecek? Hedefleri neler?

Yurt içinde kısa vadede daralmanın devam edeceğini öngörüyoruz, bu nedenle 2021 yurtdışı projelere ağırlık vereceğimiz bir yıl olacaktır. Özellikle pandemiden hızlı sıyrılabilecek pazarlar önceliğimiz olacaktır. Uzun zamandır emek vermekte olduğumuz bölgelerden işler yavaş yavaş gelmeye başladı, pandeminin etkisini azaltmasını umut ettiğimiz 2021 yaz aylarından itibaren bu bölgelerden gelecek işlerin artmasını bekliyoruz. Daha önce de belirttiğim üzere Avrupa ve Kuzey Amerika’ya yönelik özellikle köprü projeleri için Ar-Ge’sini yaptığımız yeni ürünlerimizin bu pazarlarda yerlerini almasını bekliyoruz.