Gerek yapı sektörü profesyonelleri gerekse nihai tüketici anlamında yangın güvenliği konusunda yeterli bilinçli olduğumuzu düşünüyor musunuz?
İnşaat sektörünün yangın güvenliği konusunda giderek daha fazla bilince eriştiğini söylemek mümkün. Şöyle ki, özellikle de ulusal ve uluslararası teamüllerin getirdiği standartlar sektör profesyonellerini gerekli prosedürlere uymaya zorluyor, bu da sektörde farkındalığı arttırıyor. Tüketiciler tarafından baktığımızda ise bilinci arttırmak adına gidecek çok daha fazla yolumuz olduğunu söylemek mümkün. Bu bağlamda nihai tüketicilerin kiralayacakları ya da satın alacakları gayrimenkulde binanın yangına karşı dayanıklılığını sorgulaması için teşvik edici çalışmalar yürütülebilir. Yangın ile ilgili yapılan araştırmaların sonuçlarına baktığımızda önlem yetersizliği ve çeşitli sebeplere bağlı olarak çıkan yangınlar esnasında duman zehirlenmesi sebebiyle hayatını kaybedenlerin oranının yüzde 60’ı bulduğunu görüyoruz. Ölümlerin yüzde 57’si ise yangının meydana geldiği alanların dışında oluyor. Bu durum insanların yangından kurtulmak için başka alanlara kaçtığını, ancak kontrol altına alınamayan alev ve duman yoğunluğu yüzünden hayatını kaybettiğini gösteriyor. Aslına bakılırsa bu son derece üzücü istatistiklerden çıkarmamız gereken dersler olduğunu düşünüyorum. Hilti olarak yangın durdurucu ürünlerimizi bu istatistiksel veriler doğrultusunda tasarlıyoruz.

Firma olarak ürünlerinizin yangına dayanımı, bu anlamdaki teknik özellikleri ve kullanım alanları hakkında bilgi verir misiniz?
Hilti olarak uluslararası yangın güvenliği standartlarına uygun geniş bir yangın durdurucu ürün gamına sahibiz. Bağımsız bir ürün güvenlik sertifikası olan UL onaylı yangın durdurucu ürünlerimizle yangın esnasında olası riskleri minimize ederek can ve mal güvenliğini sağlamayı hedefliyoruz. Pasif yangın durdurucu grubumuzda; tuğlalar, mastikler, spreyler, köpükler, kelepçeler, sargılar, bandajlar, boyalar, yastıklar, harçlar, macunlar ve kablo koruma boyası gibi yangın karşısında güvenliği maksimize etmek için geliştirdiğimiz ürünlerimiz bulunuyor. Yangın durdurucu tuğlalarımızın kurulumu ve kaldırılmasının kolay olması, yangın durdurucu bileziklerimizin ise optimum kablo yönetimi için önceden hazırlanıyor olması sektörde tercih edilmesini sağlıyor. Yangın durdurucu mastiklerimiz, plastik ve metal borular için etkin çözümler sunarken; yangın durdurucu cast-in ve drop-in aygıtlar, taban aplikasyonlarında plastik ve metal borular için ideal koruma sağlıyor. Yangın durdurucu macunlarımız, kolayca kablo etrafına sarılabiliyor. Yangın durdurucu transit sistemlerimiz, endüstriyel telekom ve deniz uygulamalarına özel üretiliyor. Yangın durdurucu tıkaçlarımız, duvar ve döşeme boşluklarındaki kablo ve kablo demetlerinin etrafını kapatıyor. Yangın durdurucu kuşaklarımız, tutuşabilir plastik boru delicilere bir bariyer oluşturarak güvenliği maksimize ediyor. Yangın durdurucu köpüklerimiz, küçük ve orta boyutlu açıklıklar için ideal korumayı sağlıyor. Yangına dayanıklı spreylerimiz ise maksimum hareketin gerektiği yerlerde istenilen esnekliği sunuyor. Sektörde bir ilk olan Hilti Pasif Yangın Durdurucu çözümlerimiz, yangın esnasında dört saate kadar alev, duman ve zehirli gazların yayılmasını ve ısının yükselmesini engelliyor. Yangına dayanıklı olmalarının yanı sıra açıklıklardan su geçirmezlik özelliği ve akustik performanslarıyla da fark yaratıyor. Aynı şekilde yangın durdurucu ürünlerimiz; duvar, tavan veya taban seviyelerinin kablo, boru veya birleşimlerinin iyileştirilmesine de yardım ediyor. Bu sayede yangının, dumanın ve toksik gazların yayılması engelleniyor.

Yangın dayanımı konusunda yasal mevzuatın ve denetimlerin yeterliliği noktasında neler söylemek istersiniz?
Yangına dayanıklı ürünler söz konusu olduğunda öncelik can güvenliğidir. Dolayısıyla kullanılan malzemelerden uygulanan tekniklere kadar her prosesin büyük bir incelikle ve prosedürlere uygun şekilde sürdürülmesi gerekir. Aksi takdirde yangınlarda maddi ve manevi kayıpların önüne geçebilmek mümkün değildir. Bu noktada yangına dayanıklı ürünlerin hepsinin ASTM ve EN gibi en zorlu uluslararası standartlara göre test edilmiş olması, ilgili test prosedürlerinin eksiksiz yerine getirilmesi, önceliğin maliyetten öte can güvenliği olarak belirlenmesi gerekiyor. Bu noktada Hilti olarak üzerimize düşeni yapıyor, ileri mühendislik yaklaşımıyla geliştiğimiz inovatif ürünlerle Türkiye’de bu çözümlerin kullanılmasını sağlayan öncü şirket olarak konumlanıyoruz.

Yangına dayanıklı ürünler ve sistemler anlamında önümüzdeki döneme ilişkin yeni ürün çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Hilti olarak Ar-Ge destekli üretim vizyonumuz doğrultusunda ASTM ve EN gibi en zorlu uluslararası standartlara göre test edilmiş çok geniş ölçekli yangın durdurucu ürünlerimiz bulunuyor. Ar-Ge merkezimizin titizlikle çalıştığı inovatif teknolojimizle geliştirdiğimiz UL listeli pasif yangın durdurucular ile binalar ve endüstriyel tesislerin kapalı alanlarının yanı sıra riskli bir alan olan enerji sektöründe de ortaya çıkabilecek yangınlara karşı mücadele ediyoruz. Çalışmalarımızı aynı titizlikle yürütmeye ve yangına dayanıklı ürün ve sistem portföyümüzü geliştirmeye devam edeceğiz. Aynı zamanda Hilti Türkiye olarak yangın konusundaki tecrübemizi hem İMSAD’ın oluşturduğu yangın çalışma grubunda paylaşıyor hem de mühendislik odalarında verdiğimiz seminerlerle daha geniş kitlelere ulaştırmaya çalışıyoruz.

GYF'LERE TALEP REKOR SEVİYEDE GYF'LERE TALEP REKOR SEVİYEDE