40 yılı aşkın tecrübesi ve yatırımlarıyla Türkiye talaşlı imalat sanayisine öncülük etmekte olan Tezmaksan'ın Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, takım tezgahları sektörünün iş yapış süreçlerinin güncel durumuna dair değerlendirmelerde bulundu.

Navlun fiyatlarının düşmesi nedeniyle katma değeri düşük olan ürünlerde sanayicinin Uzak Doğu’ya yöneldiğini belirten Aydoğdu, “Özellikle yerli üreticiler için yatırıma elverişli bir ortam bulunmuyor. İthalatın gereğinden fazla artış göstermesi üretici firmalarımız için bir tehdit oluşturmakta. Özellikle navlun yüksek iken alınan ham madde, rekabet edilebilirliği olumsuz yönde etkiliyor” dedi.

"TAKIM TEZGAHLARI SEKTÖRÜ MAKİNE SEKTÖRÜNDEN AYRI YERDE KONUMLANDIRILMALI"

Maliyetlerin artması yeni yatırımların önünü kesiyor...

SADULLAH AYDIN'DAN NİĞTAŞ'IN 2023 YATIRIMLARI HAKKINDA AÇIKLAMA SADULLAH AYDIN'DAN NİĞTAŞ'IN 2023 YATIRIMLARI HAKKINDA AÇIKLAMA

Pandemi sürecinde üretime devam eden Türkiye’deki sanayicinin yoğun taleple karşı karşıya kaldığını ve bu sebeple üretim kapasitesini artırdığını belirten Aydoğdu; stok yönetimi, ham madde ve ithalat arasındaki ilişkiye dair şunları söyledi:

“Takım tezgahları sektörü olarak üretimde altı ay sonrasını düşünmek zorunluluğumuz var. Bunun için de üretimin aksamaması ve talepleri karşılamak için stok planınızın çok iyi işlemesi gerekiyor. Şirketlerimiz de talep artışıyla birlikte stoklarını artırmak zorunda kaldılar. Ancak piyasanın değişen koşulları, düşen navlun fiyatları, resesyon, savaş ve enerji krizi dengeleri altüst etti. Yüksek maliyetli stokla yakalanan üreticilerimiz de maliyetlerini artırdılar. Yanı sıra navlun fiyatlarındaki oynaklık sektörümüzde önemi büyük problemler yarattı. Örneğin bir makine getiriyorsunuz, pandemide navlun bedeli dahil fiyatı 60 bin dolardı; şimdi ise bu navlun maliyeti 20 bin dolar oldu. Dolayısıyla bu durum rekabet edilebilirliği de olumsuz yönde etkiliyor. Maliyetlerin artış göstermesi yeni yatırımların önünü kesiyor. Takım tezgahları, Türkiye’nin üretim ihtiyacının özellikle talaşlı makinede yüzde 5’ini karşılamakta ve yüzde 95’i ithal edilmek durumunda. Bu makinelerin ithalatının artması demek aynı zamanda üretimin, ihracatın ve istihdamın artması anlamına geliyor. Bu makinelerin ithalatına vergi getirilmesi de sektörü olumsuz yönde etkileyecek. Bu da Çekya ve Polonya gibi ülkeler ile üreticilerimizin rekabet edebilirliğine darbe vuracak. Takım tezgahları makinelerinde şu an ithalat vergisinin daha da artırılması söz konusu. Bu durum da üretim maliyetlerini daha fazla yükseltecek. Yerli üreticinin desteklenmesi amaçlanıyor ama yerli üretimin geliştirilmesi bugünden yarına olacak bir şey değil. Bütün gelişmiş ülkelerde takım tezgahları ithalatına herhangi bir vergi konulmuyor, bu alanın gelişmesi için teşviklerde bulunuluyor. Bunu sağlamak için de ülkemizdeki takım tezgahları sektörünün, makine sektöründen ayrı bir yerde konumlandırılması gerekmekte."