Aroması ve aside oranına göre dünyanın en kaliteli zeytinyağı Türkiye’de üretiliyor. Buna karşılık, uluslararası bir markası olmadığından Türkiye, rakiplerine onda bir fiyata zeytinyağı satan bir ülke. ST Endüstri Radyo’da, Murat Bayar’ın hazırlayıp sunduğu, Sayfalardan Yansıyanlar programına, telefonla bağlanan Urlalı Üretici Öner Yıldırım Ilgaz, kooperatifleşerek Türkiye’nin liderliğe oynayabileceğini kaydetti.
Zeytinyağı’nın diğer yağlar arasındaki payı yüzde 5. Bununla birlikte son 20 yılda bu oran iki kat artmış. Ve giderek dünya pahalı ama sağlıklı zeytinyağına yöneliyor. Ve dünyanın en kaliteli zeytinyağı Türkiye’de üretiliyor. Urla’da dünyanın en büyük zeytinyağı müzesini de açan, uluslararası gurme ve zeytinyağı üreticisi Öner Yıldırım Ilgaz, bu yıl Türkiye’de yüzde 30 zeytinyağı rekolte fazlası olduğunu açıklayarak, dünyadaki ilk üçün en ünlü markalarındaki üst segment zeytinyağının Türkiye’den alındığına işaret ediyor. Türkiye’den 1,2 Avro’ya alınan zeytinyağının, İspanya, İtalya ve Yunanistan’daki ambalajlara girdikten sonra 10 katına ve 12 Avro’ya satıldığına dikkat çekiyor.

Dünyanın hayranlıkla izlediği “Delice” zeytininin de Türkiye’de üretildiğini, 30/40 kilogramından 1 kg yağ elde edildiğini buna karşın yaraları bile iyileştiren şifa kaynağı olduğunu anlatıyor.
Kooperatifleşen ve birlik olarak hareket eden rakiplerine karşı, Türkiye’nin zeytinyağı ihracatında bireysel hareket ettiği için hak ettiği yerde olmadığını vurgulayan Ilgaz, “Zeytinyağı’nda kooperatifleşir, markamızı yaratırsak, dünya lideri olmamız içten bile değil” tespitini yapıyor.

Birleşmiş Milletler bünyesinde faaliyet gösteren Uluslararası Zeytin Konseyi'nin raporuna göre Türkiye, 2016-2017 döneminde zeytinyağı üretiminde artış gösteren tek ülke oldu. Ve Ilgaz’ın ST Endüstri Radyo’ya verdiği bilgiye göre 2018’de de yüzde 30’lik artış öngörülüyor.