Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) ve Ege İhracatçı Birlikleri verilerinden derlediği bilgiye göre, Türkiye'nin 2020-2021 sezonunda tahmin edilen zeytinyağı rekoltesi, bir önceki sezondaki 224 bin 595 bin tondan 172 bin 813 tona düşerek yüzde 23 azaldı.  Rekolte düşüklüğüne, zeytin ağaçlarının çiçeklendiği nisan ve haziran aylarındaki aşırı sıcakların neden olduğu belirtiliyor. 

"KAYBI TELAFİ EDECEĞİMİZE İNANIYORUM" 

Türkiye'nin önemli zeytin üretim merkezlerinden Akhisar'da Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, “İhracatta, 1 Kasım'da 2020'de başlayan sezonun ilk 3 ayında yeni tip koronavirüs salgının etkisiyle yüzde 6'lık bir gerileme yaşandı. Sezonun kalan 9 aylık bölümünde, ilk 3 aydaki bu yüzde 6'lık kaybı telafi edeceğimize inanıyoruz. 31 Ekim 2021'de sezon sona erdiğinde, bir önceki sezonu geride bırakarak, 120 milyon dolarlık zeytinyağı ihracatı seviyesini yakalayacağımızı öngörüyoruz” dedi.