İZMİR (AA) - Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, zeytinyağı ihracatıyla ilgili belirledikleri hedefleri paylaştı. Başkan Davut Er, yeni dikim ağaçlarının verimli hale gelmesiyle 1,5 milyar dolar ihracata ulaşacaklarını söyledi. 

DÜNYADA 3.2 MİLYON TON ÜRETİM YAPILIYOR 

Zeytine ve zeytinyağına olan talebin her geçen gün arttığına işaret eden Er, özellikleri Uzak Doğu ve Amerika'da tüketimin hızlandığını söyledi. Er, üretim ve tüketim konusuyla ilgili bilgileri şu sözlerle paylaştı: "Dünya genelinde yıllık 3,2 milyon ton zeytinyağı üretimi gerçekleştiriliyor.  Türkiye'nin yıllık ortalama 450 bin tonluk sofralık zeytin üretimiyle dünyada ikinci ya da üçüncü sırada yer alıyor. Yılda 200 bin tonluk zeytinyağı üretimiyle ise dördüncü ya da beşinci sırada bulunuyor. Türkiye'nin 2002 sonrasında zeytincilik sektörüne büyük bir yatırım gerçekleştirdi. Zeytin ağacı varlığını 177 milyon seviyelerine çıkardı." dedi.  

"BU YIL YÜKSEK PERFORMANS SERGİLENDİ" 

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre yeni dikim ağaçlarının verimli hale geldiğini belirten Er, "Sofralık zeytin rekoltemiz 1 milyon 200 bin tona, zeytinyağı rekoltemiz ise 650 bin tona ulaşacak. Bu rekoltelere ulaştığımız takdirde sofralık zeytinde dünya birinciliği Türkiye’nin olurken, zeytinyağında da ikinci sıraya ülkemizin adı yazılacak." dedi. Hedeflerinin ise  en parlak sezonda  400 milyon dolar seviyelerinde olan sofralık zeytin ve zeytinyağı ihracatının 1,5 milyar dolar seviyelerine çıkması olduğunu söylerine ekledi.