Türkiye'nin rüzgar enerjisi tesislerinde kullanılmak üzere yüzde 55 yerlilikle üretilen ilk rüzgar enerjisi jeneratörü tanıtıldı. Siemens Gamesa Renewable Energy, Yamaçtepe Rüzgar Enerjisi Projesi'nde Türk jeneratör üreticisi EMS Electronics ile "Yerli Malı Belgesi"ne sahip ilk rüzgar enerjisi jeneratörünü imal etti. Sektörde lider rüzgar türbini sağlayıcılarından biri olan Siemens Gamesa, toplamda yaklaşık 1 Gigawatt kapasiteye sahip, kurulu veya inşası devam eden tesislerle 2010 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Şirket yerel tedarikçiler ve iş ortaklarıyla iş birliğini güçlendirerek bu dinamik, hızlı büyüyen pazarda liderliği elinde tutmayı amaçlıyor. 

Siemens Gamesa, 1 Gigawatt’lık Yeka Projesini Hayata Geçirecek
Halihazırda birçok projede Siemens Gamesa’nın tedarikçilerinden biri olan İstanbul merkezli jeneratör üreticisi EMS, gelecekte de Siemens Gamesa’nın tedarik zincirinde önemli bir rol oynamaya devam edecek. Şu anda Siemens Gamesa, Türkiye için yaklaşık 1 gigawatt’lık Yeka projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Yerlileştirme faaliyetleri, yerel tedarikçileri geliştirme süreci YEKA projesinde de önemli bir rol oynayacak.

“Türkiye’nin sürdürülebilir enerji kaynaklarına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz”
Siemens Gamesa Renewable Energy Türkiye CEO’su Hakan Yıldırım, EMS gibi güçlü iş ortaklarımızla birlikte YEKA projesini başarıyla tamamlamak için Türkiye’de güçlü bir tedarik zinciri kurma yolunda yeni adımlar attıklarını söyledi. Siemens Gamesa’nın modern rüzgar türbinleri ve iş ortaklarımızın desteği sayesinde Türkiye’nin sürdürülebilir, temiz enerji kaynaklarına katkıda bulunmayı amaçladıklarını belirten Yıldırım “Sürdürülebilir ve temiz enerji kaynakları, günümüzde hiç olmadığı kadar önemli bir konumda. Siemens Gamesa Türkiye’nin temiz enerji ihtiyacına modern rüzgar türbinleriyle katkıda bulunduğu için onlarla gurur duyuyoruz.” dedi.

“Üç Yıl İçerisinde YEKA Siparişini Teslim Edeceğiz” 
YEKA ihalesi kapsamında siparişleri üç yılın sonunda teslim etmeleri gerektiğini söyleyen Yıldırım, bu hedef doğrultusunda 21 ay içerisinde fabrikayı tamamlayıp imalata başlayacaklarını ve 36 ay içerisinde de santrali tamamlayacaklarını ifade ediyor. Şartnameye göre fabrikanın üretim kapasitesinin yılda 450 MW olacağını ifade eden Yıldırım, konuşmasına şu sözlerle devam ediyor: “Fabrikanın yılda 450 MW kapasiteye ulaşmasını öngörüyoruz. Bu da yılda 100 makine üretmemiz gerektiği anlamına geliyor. İhtiyaç halinde fabrikamızın üretim kapasitesini iki katına çıkarabiliyoruz. Tabii üretim kapasitemizi artırabilmemiz için tedarikçilerimizin de kapasitesini artırması gerekiyor. O noktaya geldiğimizde sorun yaşamamak için alternatif tedarikçiler de üretiyoruz. Bu sayede hem alternatif oluşturuyoruz hem de Türk sanayisinde bu tarz ürünleri üretebilme kabiliyetimizi artıyoruz.” 

“Özel Projeler İçin Çalışıyoruz”
YEKA projesi dışında Türkiye’deki rüzgar enerjisi sektörü için çalışmalarına devam ettiklerini söyleyen Yıldırım, Akfen ve Sancak Enerji gibi yatırımcıların projelerine yoğunlaştıklarını ifade ediyor. Yıldırım projelerle ilgili şu bilgileri aktarıyor: “Akfen’in 275 MW kurulu güce sahip 4 farklı rüzgar enerjisi projesi bulunuyor. Biz bu projelerin üzerinde yoğunlaşıyoruz. Ayrıca Sancak Enerji’nin hali hazırda devam eden 170 MW’lık RES projesi içinde çalışmalarımız devam ediyor. YEKA’nın dışında 550 MW kurulu güce sahip projelerimiz şimdi inşa aşamasında, sözleşmesi imzalanmış sözleşmelerimizin toplam kurulu gücü 1500 MW değerinde.”