Nisan ayında ihracat ailesinin tarihi bir performans göstererek rekora imza attığını vurgulayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, "Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25 artışla 23,4 milyar dolar ihracat gerçekleştirildi. Söz konusu rakamla birlikte aylık en yüksek ihracat rakamımıza ulaşmayı başardık. Böylece son 20 ayın 18’inde aylık rekor kaydedilmiş oldu. 12 aylık ihracatımız ise 240 milyar doları aştı. Yıl sonu 250 milyar dolar hedefini inşallah yılı tamamlamadan ulaşacağız." dedi.

"TÜRKİYE'NİN TOPYEKÛN BİR İHRACAT HAMLESİ İÇİNDEDİR"

Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılımıyla nisan ayı dış ticaret rakamlarının açıklandığı toplantıda konuşan Gülle, 25 sektörün dış satımını artırdığını, 21 sektörün yüzde 10'un üzerinde artış kaydettiğini dile getirdi.

TİM Başkanı, "Nisan ayında 3,3 milyar dolar ile dış satımını rekor bir düzeye taşıyan kimya sektörümüz ilk sırada yer alırken, 2,7 milyar dolara ulaşan otomotiv sektörümüz ikinci ve 2 milyar dolar ihracat gerçekleştirilen hazır giyim sektörümüz ise üçüncü oldu. Bu sektörlerimizin yanı sıra sektörel anlamda en dikkat çekici artışlar, demir ve demir dışı metaller ile çelik sektörlerimizde yaşandı. Tam 8 sektörümüz nisan ayında ihracat rekoru kırdı. Farklı sektörlerde aynı anda kaydedilen bu başarılar Türkiye’nin topyekûn bir üretim ve ihracat hamlesi içinde olduğunun ispatıdır." şeklinde konuştu.

İLK ÜÇTE İSTANBUL, KOCAELİ VE İZMİR VAR 

Geride bıraktığımız ayda 61 şehrin dış satımını artırmayı başardığını aktaran Gülle, 9,4 milyar dolarla İstanbul'un ilk sırada olduğu listede, 1,9 milyar dolarla Kocaeli'nin ikinci ve 1,4 milyar dolarla İzmir'in üçüncü sırada bulunduğunu söyledi.

Söz konusu illerin haricinde dış satım artışıyla dikkat çeken diğer şehirlerin ise ihracatını 200 milyon dolar artıran Ankara ve 94 milyon dolar artıran Denizli olduğunu bildiren Gülle, 16 ilin tarihlerinin en yüksek ihracatını yaptığının altını çizdi.

Yeni yatırımlar yapılıp hayata geçtikçe Anadolu'da dış satımın hızla artmayı sürdürdüğünü kaydeden Gülle, "Nisan ayında Yozgat’ın ihracatını 4 kat, Nevşehir’in ihracatını 2,5 kat artırdığını özellikle vurgulamak istiyorum. Bu başarılı performans için tüm illerimizi tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı.

"İHRACATÇILARIMIZ, 214 ÜLKE VE BÖLGEDE BAYRAĞIMIZI DALGALANDIRIYOR"

İsmail Gülle, ihracatçıların söz konusu ayda Türkiye'nin bayrağını toplam 214 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başardığına dikkati çekerek şu bilgileri paylaştı:

"155 ülkeye dış satımımızı artırmayı başardık. İhracatçılarımızın en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk 3 ülke; 2 milyar dolarla Almanya, 1,8 milyar dolarla ABD ve 1,2 milyar dolarla Birleşik Krallık oldu. Aralarında Almanya, ABD, İsrail ve İspanya’nın da dahil olduğu tam 27 ülkeye ihracatta rekor kırdık. İsrail ve İspanya’da geçen ay yoğun bir katılımla ticaret heyetleri gerçekleştirmiştik. Akabinde gelen bu başarı bizler için sevinç kaynağı oldu. İspanya’ya ihracatımız 270 milyon dolar, İsrail’e ihracatımız 190 milyon dolar artış kaydetti. Bu ay ilk kez bir ülkeye 2 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdik."

Ülke grupları doğrultusunda ele alındığında en büyük pazarın AB olduğunu ve bu pazara yapılan dış satımın yüzde 29 artışla 10 milyar dolara ulaştığını belirten Gülle, AB’nin ihracattaki payının yüzde 42, AB haricindeki diğer Avrupa ülkeleri de dahil edildiğinde Avrupa Kıtası'nın nisan ayı ihracatındaki payın yüzde 55 olduğunu dile getirdi.

Gülle, diğer ülke gruplarında ise Yakın ve Orta Doğu ülkelerine 3,9 milyar dolar, Afrika Kıtasına 2,4 milyar dolar, Kuzey Amerika’ya 2 milyar dolar ve Uzak Doğu ülkelerine 1,6 milyar dolar ihracat yaptıklarını ifade ederek, Sahra Altı Afrika’ya dış satımın da yüzde 68’in üzerinde artışla ilk kez aylık 1 milyar doları geçtiğini söyledi. (AA)

TUSAŞ GENEL MÜDÜRÜ TEMEL KOTİLDEN "KAAN" AÇIKLAMASI TUSAŞ GENEL MÜDÜRÜ TEMEL KOTİLDEN "KAAN" AÇIKLAMASI